LONGINES Conquest V.H.P. – Επαναστατική ακρίβεια

LONGINES Conquest V.H.P. – Επαναστατική ακρίβεια

4' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2017 η Longines γιορτάζει τα 185 χρόνια της και ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις μέσα στη χρονιά στους φίλους της μάρκας. Η πρώτη έκπληξη πάντως ήταν πραγματική έκπληξη για εμάς τους δημοσιογράφους. Αφορούσε το λανσάρισμα ενός νέου μοντέλου –ή για να είμαστε πιο ακριβείς– μίας νέας σειράς μοντέλων που φέρουν έναν επαναστατικό στον τομέα της ακρίβειας μηχανισμό. Πού έγκειται η έκπληξη; Στο ότι ο μηχανισμός αυτός δεν είναι μηχανικός, όπως θα ανέμενε κανείς, αλλά quartz! Πριν σηκώσετε το φρύδι, διαβάστε παρακάτω.

LONGINES Conquest V.H.P. – Επαναστατική ακρίβεια-1

Δεν μιλάμε βεβαίως για κάτι συνηθισμένο, καθώς πρόκειται για έναν V.H.P (Very High Precision) quartz μηχανισμό με πολλές και αρκετές απροσδόκητες αρετές. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Για την επίσημη πρεμιέρα του Conquest V.H.P. περίπου 100 δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο (δύο από την Ελλάδα) ταξιδέψαμε στο πανέμορφο Neuchâtel (Νοϊσατέλ) της Ελβετίας. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν στο περίφημο Αστεροσκοπείο του Neuchâtel, εκεί όπου για πολλά χρόνια γινόταν η πιστοποίηση χρονομέτρων ακριβείας στην Ελβετία, μεταξύ αυτών και το πρώτο επιτραπέζιο quartz ρολόι με ατομική ακρίβεια της Longines, το 1954.

LONGINES Conquest V.H.P. – Επαναστατική ακρίβεια-2

Κάτω από τον ιστορικό θόλο του Observatoire, στην κορυφή ενός λόφου με θέα στη λίμνη, o αειθαλής πρόεδρος της Longines, κ. Walter von Känel μας αποκάλυψε τα του νέου μηχανισμού που μέχρι σήμερα αποτελούσε επτασφράγιστο μυστικό. Είχα τη χαρά να πάρω συνέντευξη από τον κ. Walter von Känel πριν από αρκετά χρόνια. Παρότι 76 ετών, παραμένει ο πιο ενθουσιώδης πρεσβευτής της μάρκας. Αντιλαμβανόμενος την έκπληξή μας για την επιλογή ενός quartz μηχανισμού στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ο πρόεδρος έσπευσε να μας υπενθυμίσει ότι η Longines έχει μακρά παράδοση και περγαμηνές στον τομέα των quartz μηχανισμών και ότι ο νέος Conquest V.H.P. αποτελεί φυσική συνέχεια και εξέλιξη σημαντικών τεχνολογικών καινοτομιών που έγραψαν ιστορία. 

LONGINES Conquest V.H.P. – Επαναστατική ακρίβεια-3

O επί 29 έτη πρόεδρος της Longines, Walter von Känel

Αξίζει να αναφέρουμε τα σημαντικότερα επιτεύγματα της Longines στον τομέα των quartz μηχανισμών. Το 1954 η μάρκα παρουσιάζει το πρώτο της quartz ρολόι, το οποίο σημείωσε μία σειρά από ρεκόρ ακριβείας στο Αστεροσκοπείο του Neuchâtel. Ο μηχανισμός φιλοξενείτο στο Chronocinégines, ένα θρυλικό όργανο χρονομέτρησης, το οποίο παρείχε στους κριτές των αθλητικών αγωνισμάτων μία λωρίδα φιλμ η οποία απαρτιζόταν από μία σειρά από εκτυπώσεις σε κλάσματα 1/100ού του δευτερολέπτου, γεγονός που τους επέτρεπε να παρακολουθούν επακριβώς τις κινήσεις των αθλητών στη γραμμή τερματισμού και να αναδεικνύουν τον νικητή.

LONGINES Conquest V.H.P. – Επαναστατική ακρίβεια-4

Chronocinégines (1954)

Το 1969 η Longines παρουσιάζει το Ultra-Quartz, το πρώτο quartz ρολόι χειρός μαζικής παραγωγής.

LONGINES Conquest V.H.P. – Επαναστατική ακρίβεια-5

LONGINES Ultra Quartz (1969)

Ένα τεράστιο άλμα σημειώνεται το 1984 με το μοντέλο Conquest V.H.P., το οποίο διέθετε έναν state-of-the-art quartz μηχανισμό που σημείωσε ρεκόρ εξαιρετικής ακριβείας εκείνη την εποχή.

LONGINES Conquest V.H.P. – Επαναστατική ακρίβεια-6

LONGINES Conquest V.H.P (1984)

Το επόμενο μεγάλο βήμα ήταν το 1996 με το λανσάρισμα του Conquest V.H.P. Perpetual Calendar, ενός μοντέλου που αποτελεί τον άμεσο πρόγονο της νέας γενιάς Conquest V.H.P. 

LONGINES Conquest V.H.P. – Επαναστατική ακρίβεια-7

LONGINES Conquest V.H.P Perpetual Calendar (1996)

Και φτάνουμε στο σήμερα. Γιατί είναι τόσο σημαντική η νέα αυτή δημιουργία της Longines; Θα σας απαριθμήσω συνοπτικά τις αρετές και τις καινοτομίες του Conquest V.H.P., το οποίο φέρει μηχανισμό της ΕΤΑ, κατασκευασμένο αποκλειστικά για τη Longines:

  • Εξαιρετικά υψηλή ακρίβεια της τάξης των +/- 5 δευτερολέπτων τον χρόνο!
  • Τεράστια εξοικονόμηση ενέργειας. Απαιτείται αλλαγή μπαταρίας (κοινού τύπου) κάθε πέντε και πλέον χρόνια. Διαθέτει επίσης ειδικό σύστημα ειδοποίησης όταν η μπαταρία τελειώνει (E.O.L.), και μάλιστα όταν απομένει ελάχιστη ενέργεια οι δύο κεντρικοί δείκτες «κλειδώνουν» στο 12, ενημερώνοντας τον κάτοχο του ρολογιού ότι πρέπει να προχωρήσει σε άμεση αντικατάσταση.
  • Σύστημα GPD. Σε περίπτωση που το ρολόι υποστεί κάποιο βίαιο σοκ, όπως μαγνητισμό (π.χ. από τον μαγνήτη μιας τσάντας) ή κάποιο δυνατό χτύπημα, οι δείκτες σταματούν ακαριαία και ξεκινούν εκ νέου, δείχνοντας την ακριβή ώρα, χωρίς να χάσουν ούτε δευτερόλεπτο, χάρη στο σύστημα GPD (gear position detection)! Το ίδιο αυτό σύστημα συγχρονίζει αυτομάτως την ώρα στις 3 το πρωί της ημέρας που σημειώθηκε το συγκεκριμένο περιστατικό. Ακόμη κι εάν δεν συμβεί τίποτε, ο μηχανισμός συγχρονίζεται ούτως ή άλλως αυτόματα κάθε τρεις μέρες!
  • Σύστημα διηνεκούς ημερολογίου. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να διορθώσετε ποτέ την ημερομηνία, γίνεται αυτόματα. Οι κατασκευαστές εγγυώνται τη σωστή λειτουργία της ημερομηνίας μέχρι το έτος 2400!
  • Σύστημα έξυπνης κορόνας. Χάρη στην καινοτόμο κορόνα η ρύθμιση της ώρας (π.χ. όταν ταξιδεύετε σε άλλη χρονική ζώνη) είναι εύκολη και απολύτως ακριβής (δεν χάνεται δευτερόλεπτο). Η κορόνα αντιλαμβάνεται ανάλογα με την πίεση που ασκεί το χέρι σας, εάν θέλετε να μετακινήσετε τον ωροδείκτη ή τον λεπτοδείκτη (στις χώρες που η διαφορά ώρας είναι π.χ. 30 λεπτά, όπως η Ινδία).

Η συλλογή έχει σαφή σπορ ιδιοσυγκρασία και αποτελείται από δύο τύπους μοντέλων από ανοξείδωτο ατσάλι: απλό με τρεις δείκτες και ημερομηνία σε δύο διαμέτρους κάσας (41 και 43 mm) και χρονογράφο και πάλι σε δύο διαμέτρους (42 και 44 mm). Όλα τα μοντέλα είναι στεγανά μέχρι 50 μ.

LONGINES Conquest V.H.P. – Επαναστατική ακρίβεια-8

LONGINES Conquest V.H.P. 41 mm

LONGINES Conquest V.H.P. – Επαναστατική ακρίβεια-9

LONGINES Conquest V.H.P. 43 mm

Οι χρονογράφοι έχουν δύο μετρητές, 30 λεπτών στο 3 και 12 ωρών στο 9 ενώ στο κάτω μέρος τρέχουν μικρά δευτερόλεπτα σε ξεχωριστό βοηθητικό καντράν. Η ημερομηνία εμφανίζεται σε ειδικό παράθυρο μεταξύ 4 και 5.

LONGINES Conquest V.H.P. – Επαναστατική ακρίβεια-10

LONGINES Conquest V.H.P. Chronograph 42 mm

LONGINES Conquest V.H.P. – Επαναστατική ακρίβεια-11

LONGINES Conquest V.H.P. Chronograph 44 mm

Τα μοντέλα Longines Conquest V.H.P. έχουν καντράν σε μπλε, ασημί, μαύρο χρώμα ή ανθρακόνημα και συνδυάζονται με εργονομικά ατσάλινα μπρασελέ με κούμπωμα ασφαλείας.

LONGINES Conquest V.H.P. – Επαναστατική ακρίβεια-12
LONGINES Conquest V.H.P. – Επαναστατική ακρίβεια-13
LONGINES Conquest V.H.P. – Επαναστατική ακρίβεια-14

Και αν αναρωτιέστε για τις τιμές, σας τις δίνουμε αρχικά σε ελβετικά φράγκα: 950 για το απλό μοντέλο και 1.550 για τον χρονογράφο (οι τιμές σε ευρώ δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί επακριβώς, οπότε θα επανέλθουμε).

Δείτε και το σχετικό video…

 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος: Swatch Group Greece (τηλ.: 210-9565656)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή