Κρίση Ολλανδίας-Τουρκίας: Σε ρόλο «πυροσβέστη» οι ευρωπαϊκές χώρες

Κρίση Ολλανδίας-Τουρκίας: Σε ρόλο «πυροσβέστη» οι ευρωπαϊκές χώρες

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συνέχεια της σφοδρής αντιπαράθεσης Ολλανδίας-Τουρκίας, και άλλες ευρωπαϊκές χώρες παρεμβαίνουν προσπαθώντας να ρίξουν τους τόνους μεταξύ των δύο χωρών.

O Δανός πρωθυπουργός αναβάλλει τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του

Ο πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν πρότεινε σήμερα να αναβληθεί μια προγραμματισμένη γι' αυτόν τον μήνα επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, εξαιτίας της διπλωματικής διένεξης ανάμεσα στην Τουρκία και την Ολλανδία.

«Με τις σημερινές τουρκικές επιθέσεις κατά της Ολλανδίας, η συνάντηση δεν μπορεί να διαχωριστεί από αυτές. Γι' αυτό πρότεινα στον τούρκο συνάδελφό μου την αναβολή της συνάντησης», ανέφερε ο Ράσμουσεν σε ανακοίνωση που εξέδωσε για τον Τύπο.

Εκκληση για αποκλιμάκωση των εντάσεων από τη Γαλλία

Η Γαλλία κάλεσε την Τουρκία και τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να κατευνάσουν τις εντάσεις και δήλωσε πως δεν είχε λόγο να απαγορεύσει μια συνάντηση σήμερα στο έδαφός της του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών με μια τοπική τουρκική ένωση.

«Αφού δεν υπάρχει αποδεδειγμένη απειλή για τη δημόσια τάξη, δεν υπήρχε λόγος να απαγορευθεί η συνάντηση, ανέφερε σε δήλωση που εξέδωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η Γαλλία απευθύνει έκκληση για αποκλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στην Τουρκία και αρκετά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Καλεί επίσης τις τουρκικές αρχές να αποφεύγουν τις υπερβολές και τις προκλήσεις», πρόσθεσε το υπουργείο.

Ο Τσαβούσογλου εκφώνησε σήμερα ομιλία στο Μετς, στη βορειοανατολική Γαλλία.

Η συγκέντρωση στο Μετς αφορά την «ελευθερία του συνέρχεσθαι», υπογράμμισε σχετικά ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό.

Σόιμπλε: «Να επιστρέψει στη λογική η Τουρκία»

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα ότι είναι δύσκολη η συνέχιση της συνεργασίας με την Τουρκία στο θέμα της οικονομικής βοήθειας εξαιτίας της διαμάχης για την καμπάνια τούρκων υπουργών σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη σύλληψη του τουρκο-γερμανού δημοσιογράφου στην Τουρκία.

«Υπό τις συνθήκες αυτές είναι φυσικά εξαιρετικά δύσκολο να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε επί του θέματος αυτού», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο δίκτυο ZDF.

«Δεν θέλουμε να το κλιμακώσουμε, όλοι στη γερμανική κυβέρνηση είναι σύμφωνοι, αυτό που θέλουμε είναι η Τουρκία να επιστρέψει στη λογική».

Διαβάστε την ανάλυση της Ξένιας Κουναλάκη: «Υπό το μηδέν οι σχέσεις Ευρώπης-Τουρκίας».

Διαβάστε την ανάλυση του Νίκου Στέλγια: «Το δίλημμα και ο Ερντογάν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή