Κλιμάκωση της έντασης: Διάβημα Αγκυρας, με ταξιδιωτική οδηγία απαντά η Ολλανδία

Κλιμάκωση της έντασης: Διάβημα Αγκυρας, με ταξιδιωτική οδηγία απαντά η Ολλανδία

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα τροπή παίρνει η αντιπαράθεση Ολλανδίας-Τουρκίας, με τη γείτονα χώρα να καταθέτει επίσημη καταγγελία, μιλώντας για παραβίαση της Σύμβασης της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις.

Σύμφωνα με πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ, η Τουρκία κάλεσε τον Ολλανδό επιτετραμμένο στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα, απαιτώντας εξηγήσεις για την αντιμετώπιση της υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων αλλά και των Τούρκων διαδηλωτών στην Ολλανδία.

Συγκεκριμένα, η Τουρκία κατέθεσε διάβημα διαμαρτυρίας, αναφερόμενη στην αντιμετώπιση της Τουρκάλας υπουργού, κατηγορώντας την Ολλανδία για παραβίαση της Σύμβασης της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις.

Παράλληλα, η Τουρκία κατηγόρησε την Ολλανδία και για την αντιμετώπιση των Τούρκων διαδηλωτών στη χώρα, λέγοντας πως η παρέμβαση της αστυνομίας ενάντια στις «ειρηνικές διαμαρτυρίες» ήταν δυσανάλογη.

Η Τουρκία ζήτησε την παροχή πληροφοριών από την Ολλανδία σχετικά με τους τραυματισμένους Τούρκους πολίτες, ενώ ζήτησε να ασκηθούν διώξεις κατά των αστυνομικών για παράβαση καθήκοντος.

Είναι η τρίτη φορά που ο Oλλανδός επιτετραμμένος καλείται στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο Oλλανδός πρέσβης βρίσκεται σε άδεια και η Αγκυρα ανακοίνωσε ότι δεν επιθυμεί την επιστροφή του «για κάποιο διάστημα».

Λίγες ώρες αργότερα ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, δήλωσε πως «η Τουρκία θα επιβάλει οπωσδήποτε κυρώσεις σε βάρος της Ολλανδίας». 

Υπενθυμίζεται πως η ολλανδική αστυνομία έκανε χρήση αστυνομικών σκύλων και αντλιών νερού για να διαλύσει εκατοντάδες διαδηλωτές που είχαν συγκενθρωθεί έξω από το τουρκικό προξενείο του Ρότερνταμ, ενώ αρκετοί έπεσαν θύματα αστυνομικής βίας.

Αντιδράσεις από την Ολλανδία

Η Ολλανδία κάλεσε τους πολίτες της στην Τουρκία να βρίσκονται σε επαγρύπνηση σε νέα ταξιδιωτική οδηγία που εκδόθηκε το πρωί της Δευτέρας.

«Από τις 11 Μαρτίου υπάρχει διπλωματική ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και την Ολλανδία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ολλανδικού ΥΠΕΞ.

«Παραμείνετε σε επαγρύπνηση και αποφύγετε τις συγκεντρώσεις και τους πολυσύχναστους τόπους», καταλήγει η ανακοίνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή