Κατρούγκαλος: «Δεν επιτρέπεται το προεκλογικό κλίμα να δηλητηριάζει τις σχέσεις μεταξύ κρατών»

Κατρούγκαλος: «Δεν επιτρέπεται το προεκλογικό κλίμα να δηλητηριάζει τις σχέσεις μεταξύ κρατών»

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ για το θέμα των απαγορεύσεων των τουρκικών προεκλογικών εκστρατειών σε Γερμανία, Ολλανδία και Ελβετία υποστήριξε ότι «Δεν μπορώ να κρίνω τις εσωτερικές πολιτικές αποφάσεις άλλων χωρών αλλά ο κανόνας στην Ευρώπη είναι να γίνονται τέτοιες συγκεντρώσεις. Το μόνο πρόβλημα που τίθεται είναι εκείνο της δημόσιας ασφάλειας».

Παράλληλα πρόσθεσε ότι δεν επιτρέπεται το προεκλογικό κλίμα να επεμβαίνει και να δηλητηριάζει τις σχέσεις μεταξύ των κρατών.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να ζητηθεί να γίνουν τουρκικές προεκλογικές συγκεντρώσεις και στην Ελλάδα ο κ Κατρούγκαλος είπε: «Εμείς προσπαθούμε πάντοτε οι σχέσεις μας με την Τουρκία να είναι φιλικές. Έχουν γίνει στο παρελθόν επισκέψεις Τούρκων Αξιωματούχων στη Θράκη. Δεν υπάρχει λόγος να απαγορεύσουμε την επικοινωνία μαζί τους αλλά από την άλλη δεν υπάρχει και κανένας λόγος να τροφοδοτήσουμε μια ένταση που αυτή τη στιγμή υπάρχει στην Ευρώπη και κινδυνεύει να δημιουργήσει προβλήματα στη σχέση μας».

Αναφερόμενος στην αξιολόγηση εκτίμησε ότι «δεν κλείνει, γιατί η κυβέρνηση αντιστέκεται στα εργασιακά και στη λήψη μέτρων λιτότητας άμεσα», υποστήριξε ότι «αυτό που ζητά το ΔΝΤ στα εργασιακά είναι ο εργατικός κώδικας του Πινοσέτ» και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι, μαζί με το ΔΝΤ, ζητούν τη μείωση των κοινωνικών δαπανών.

Σε ό,τι αφορά τον ασφαλιστικό νόμο που φέρει το όνομά του, είπε πως τώρα εφαρμόζεται με βάση τις εγκυκλίους που εκδίδονται και απέρριψε δημοσιογραφικές εκτιμήσεις ότι «ξηλώνεται». Επέρριψε ευθύνες στην ΕΛΣΤΑΤ, γιατί δεν μπορούσε να εκδώσει τον δείκτη με τον οποίο θα υπολογίζεται το συνολικό εισόδημα του ασφαλισμένου επί του οποίου θα υπολογιζόταν η σύνταξη και σημείωσε πως με την τροπολογία της υπουργού Εργασίας δίδεται διετής παράταση στην ΕΛΣΤΑΤ, ενώ ο υπολογισμός θα γίνεται με τον δείκτη τιμών καταναλωτή.

Εκτίμησε επίσης πως η απονομή των συντάξεων που καθυστερούν θα γίνει εντός του 2017, ενώ υποστήριξε ότι με τον ασφαλιστικό νόμο ωφελείται το 80% των ασφαλισμένων και επικαλέστηκε δηλώσεις κοινωνικών εταίρων που δεν ανήκουν, όπως είπε, στον ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, σε ότι αφορά το μέλλον της ΕΕ, τάχθηκε υπέρ της Ευρώπης των πολλαπλών επιλογών, με στόχο τη διεύρυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή