Δεν θα μεταβεί στην Πολωνία για να καταθέσει ο Τουσκ λόγω υποχρεώσεων στο Ευρωκοινοβούλιο

Δεν θα μεταβεί στην Πολωνία για να καταθέσει ο Τουσκ λόγω υποχρεώσεων στο Ευρωκοινοβούλιο

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερις ημέρες μετά την επανεκλογή του Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, o πρώην πρωθυπουργό της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, κλήθηκε να καταθέσει σε υπόθεση κατά πρώην αξιωματούχων των πολωνικών μυστικών υπηρεσιών, έστειλε το γραφείο του εισαγγελέα της Βαρσοβίας.

«Ο κ. Ντόναλντ Τουσκ εκλήθη ως μάρτυρας σε υπόθεση κατά αξιωματούχων των υπηρεσιών αντικατασκοπείας, που έχουν κατηγορηθεί ότι συνεργάσθηκαν με ξένες μυστικές υπηρεσίες χωρίς την απαιτούμενη συγκατάθεση του πρωθυπουργού», σύμφωνα με τον εισαγγελέα Μίχαλ Τζιεκάνσκι.

Ο κ. Τουσκ ενημέρωσε λίγη ώρα αργότερα πως δεν θα μπορέσει να μεταβεί στην Πολωνία την Τετάρτη, καθώς έχει ήδη προγραμματισμένες υποχρεώσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Τουσκ: «Ο πρόεδρος κλήθηκε να καταθέσει ως μάρτυρας και θα το κάνει. Όμως, λόγω της υποχρέωσής του να παρουσιάζει αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά από κάθε συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα βρίσκεται στο Στρασβούργο την Τετάρτη για τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου. Είναι επομένως αδύνατον να καταθέσει στην Πολωνία την ίδια ημέρα».

Η υπόθεση αφορά γεγονότα του 2010, όταν πρωθυπουργός ήταν ο Ντόναλντ Τουσκ.

Η έρευνα αφορά δύο πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών αντικατασκοπείας της Πολωνίας, τους στρατηγούς Γιάνους Νόζεκ και Πιοτρ Πίτελ, οι οποίοι κατηγορούνται ότι «υπερέβησαν τις εξουσίες τους δεσμευόμενοι σε συνεργασία με μία ξένη υπηρεσία χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου του υπουργικού συβουλίου, όπως απαιτεί ο νόμος».

Σύμφωνα με τα συντηρητικά μέσα ενημέρωσης της Πολωνίας, πρόκειται για συμφωνία με την ρωσική FSB, τη διάδοχο της σοβιετικής KGB, η οποία επιτεύχθηκε λίγο καιρό μετά το αεροπορικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή στον πρόεδρο της Πολωνίας Λεχ Κατσίνσκι και σε 95 ακόμη ανθρώπους και προβλέπει ότι οι δύο πλευρές συνεργάζονται κατά των απειλών που αντιμετωπίζει η μία ή η άλλη από τις δύο χώρες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Gazeta Polska Codziennie, για την FSB, τέτοιες απειλές είναι κυρίως η δραστηριότητα του ΝΑΤΟ, μέλος του οποίου είναι η Πολωνία, και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή