Εκκληση Στόλτενμπεργκ σε Ολλανδία και Τουρκία για αποκλιμάκωση της έντασης

Εκκληση Στόλτενμπεργκ σε Ολλανδία και Τουρκία για αποκλιμάκωση της έντασης

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση που έχει προκληθεί μεταξύ τους κάλεσε την Τουρκία και την Ολλανδία ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Ο διάλογος και ο αμοιβαίος σεβασμός αποτελούν τον πυρήνα των δημοκρατιών μας», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ενθαρρύνω όλους τους συμμάχους να επιδείξουν τον αμοιβαίο σεβασμό, να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να είναι μετρημένοι στις κινήσεις τους».

Τέλος, απηύθυνε έκκληση στις δύο πλευρές να επικεντρωθούν στα σημεία που τις ενώνουν.

«Είναι σημαντικό να συμβάλουμε στην αποκλιμάκωση της έντασης και να εστιάσουμε στα σημεία που μας ενώνουν», είπε χαρακτηριστικά.

Το πρωί της Δευτέρας η Τουρκία κάλεσε τον Ολλανδό επιτετραμμένο στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα, απαιτώντας εξηγήσεις για την αντιμετώπιση της υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων αλλά και των Τούρκων διαδηλωτών στην Ολλανδία.

Συγκεκριμένα, η Τουρκία κατέθεσε διάβημα διαμαρτυρίας, αναφερόμενη στην αντιμετώπιση της Τουρκάλας υπουργού, κατηγορώντας την Ολλανδία για παραβίαση της Σύμβασης της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις.

Παράλληλα, η Τουρκία κατηγόρησε την Ολλανδία και για την αντιμετώπιση των Τούρκων διαδηλωτών στη χώρα, λέγοντας πως η παρέμβαση της αστυνομίας ενάντια στις «ειρηνικές διαμαρτυρίες» ήταν δυσανάλογη.

Η Τουρκία ζήτησε την παροχή πληροφοριών από την Ολλανδία σχετικά με τους τραυματισμένους Τούρκους πολίτες, ενώ ζήτησε να ασκηθούν διώξεις κατά των αστυνομικών για παράβαση καθήκοντος.

Είναι η τρίτη φορά που ο Oλλανδός επιτετραμμένος καλείται στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο Oλλανδός πρέσβης βρίσκεται σε άδεια και η Αγκυρα ανακοίνωσε ότι δεν επιθυμεί την επιστροφή του «για κάποιο διάστημα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή