Η Ελλάδα ως πόλος σταθερότητας

Η Ελλάδα ως πόλος σταθερότητας

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη χρησιμότητα που μπορεί να έχει η Ελλάδα για τις ΗΠΑ και το διεθνές σύστημα ως πόλος σταθερότητας σε ένα περιφερειακό τρίγωνο αστάθειας, εστίασε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, στη συνάντηση που είχε χθες στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Κοτζιάς δεν αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις παρά μόνο σε δεύτερο επίπεδο, αφού προηγουμένως αναφέρθηκε στα στρατηγικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η Ελλάδα. Εκτενής ήταν και η ενημέρωση που παρείχε ο ΥΠΕΞ προς τον κ. Τίλερσον σε ζητήματα ενέργειας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κοτζιάς ξεδίπλωσε έναν χάρτη της ευρύτερης περιοχής ανατολικής Μεσογείου και Βαλκανίων, επιχειρώντας να εξηγήσει στον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας γιατί η Ελλάδα αποτελεί το πλέον σταθερό κράτος σε μια γενικά ασταθή περιοχή. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Τίλερσον έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ζήτησε επιπρόσθετες πληροφορίες επί του χάρτη, καθώς και για τις σχέσεις της Ελλάδας με τις γειτονικές χώρες. Σε μια προσπάθεια εκδίπλωσης μιας θετικής ατζέντας, ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στις συνεργασίες της Ελλάδας στην περιοχή και συγκεκριμένα για τις τετραμερείς πρωτοβουλίες με τους βόρειους γείτονες (ΠΓΔΜ, Αλβανία, Βουλγαρία), τα Βαλκάνια (Βουλγαρία, Κροατία, Ρουμανία, Ελλάδα) και τα τριμερή σχήματα της ανατολικής Μεσογείου με την Κύπρο (Αίγυπτος, Ισραήλ, Ιορδανία, Λίβανος, Παλαιστίνη). Ο κ. Κοτζιάς τόνισε ιδιαίτερα τις σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ, αλλά και τη στρατηγική σημασία της Αιγύπτου η οποία θα πρέπει να τύχει κάθε στήριξης προκειμένου να μην αποσταθεροποιηθεί.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε τη δημιουργία διαύλων συνεργασίας που επιδίωξε η ελληνική κυβέρνηση με το επιτελείο Τραμπ, προτού καν εκλεγεί ως πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά και τη βούληση συνεργασίας με τη νέα διοίκηση. Στα ενεργειακά, τα οποία αποτελούν και τομέα στον οποίο ο κ. Τίλερσον έχει πολύ βαθιά γνώση, ο κ. Κοτζιάς έκανε εκτενή αναφορά. Μίλησε για τη σημασία του διαδριατικού αγωγού φυσικού αερίου (TAP), τον διασυνδετήριο με τη Βουλγαρία (IGB), τον κάθετο διάδρομο από Αλεξανδρούπολη προς Βόρεια Ευρώπη και τον τερματικό της Ρεβυθούσας. Αφού απαρίθμησε τις υπάρχουσες υποδομές, ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει έναν αξιόπιστο εταίρο, ο οποίος θα μπορούσε να έχει καθοριστική συμβολή στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Κοτζιάς είπε προς τον κ. Τίλερσον ότι «η Ελλάδα, η αρχαιότερη δημοκρατία, είναι σταθερή σύμμαχος και φίλη των ΗΠΑ, στο πλευρό της σε όλους τους μεγάλους πολέμους και αντιπαραθέσεις και πάντα μαζί σε όλους τους αγώνες υπέρ της ελευθερίας», ενώ του απηύθυνε και πρόσκληση για επίσκεψη στην Ελλάδα.

Σε σχετική ερώτηση για την Τουρκία η οποία του ετέθη από δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης, ο ΥΠΕΞ είπε ότι απλώς εξήγησε στον κ. Τίλερσον την άποψή του περί νευρικότητας της Τουρκίας. Συνομιλία για το Κυπριακό δεν έγινε, καθώς, όπως είπε ο κ. Κοτζιάς, αυτό θα τεθεί επί τάπητος στη συνάντηση που θα έχει σήμερα με τον νέο Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας κ. Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακ Μάστερς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή