Η κακοκαιρία ανέβαλε τη συνάντηση Μέρκελ – Τραμπ

Η κακοκαιρία ανέβαλε τη συνάντηση Μέρκελ – Τραμπ

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι οικονομικές και πολιτικές ελίτ ΗΠΑ και Γερμανίας, όπως και το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, στρέφουν τα βλέμματά τους στη συνάντηση της Αγκελα Μέρκελ με τον Ντόναλντ Τραμπ, στην Ουάσιγκτον, που θα πραγματοποιηθεί τελικά στις 17 Μαρτίου και όχι σήμερα, όπως είχε προγραμματιστεί, εξαιτίας της κακοκαιρίας. Αν και οι διαφορές μεταξύ των δύο ηγετών είναι οφθαλμοφανείς, τόσο στο ύφος όσο και στην ουσία του πολιτικού τους λόγου, αρκετοί, ιδίως στην Ευρώπη, ευελπιστούν ότι η έμπειρη και ψύχραιμη Γερμανίδα καγκελάριος θα έχει μια παραγωγική συνάντηση με τον νέο πρόεδρο της Αμερικής, κάτι που θα μπορούσε να καθησυχάσει τους διάχυτους φόβους για επιστροφή στον προστατευτισμό και για ρήγματα στις διατλαντικές σχέσεις.

Η Αγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε χθες στους δημοσιογράφους πως το ταξίδι αναβάλλεται, καθώς μια χιονοθύελλα αναμενόταν να πλήξει τις βορειοανατολικές ΗΠΑ. Η συνάντηση με τον οικοδεσπότη της την προσεχή Παρασκευή έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει δυόμισι ώρες, για να συνεχιστεί σε γεύμα εργασίας. Στη διάρκεια της χθεσινής, καθιερωμένης ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο εκπρόσωπος Τύπου της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε ότι «Γερμανία και Ηνωμένες Πολιτείες είναι εταίροι», οι οποίοι «συνδέονται από πολλά κοινά συμφέροντα». Επικαλούμενος τις μέχρι σήμερα επαφές του Βερολίνου με αξιωματούχους της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, ο κ. Ζάιμπερτ προεξόφλησε ότι Μέρκελ και Τραμπ θα έχουν «στενή συνεργασία» αναφορικά με την πολιτική τους έναντι της Ρωσίας. Επιπλέον, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας τόνισε ότι το Βερολίνο θα τιμήσει τη δέσμευσή του για αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, ζήτημα στο οποίο επιμένει ιδιαίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η Αγκελα Μέρκελ πήρε μέρος χθες σε οικονομική διάσκεψη, στο Μόναχο, από το βήμα της οποίας έστειλε μηνύματα συνεργασίας προς την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι στρατηγικός εμπορικός εταίρος της Γερμανίας και όλης της Ευρώπης», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, επιμένοντας ότι το ελεύθερο εμπόριο είναι αμοιβαίως επωφελές και ότι ενδεχόμενη στροφή στον προστατευτισμό θα είχε αρνητικές επιπτώσεις για όλους.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει ότι θα επιβάλει δασμούς της τάξης του 35% στις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες που εισάγουν στην αμερικανική αγορά, ενώ κορυφαίος σύμβουλός του κατηγορεί τη Γερμανία ότι εκμεταλλεύεται τις ΗΠΑ κρατώντας χαμηλά το ευρώ και διατηρώντας τεράστιο εμπορικό πλεόνασμα, της τάξης των 50 δισ. ευρώ. Σε μια έμμεση απάντηση, η κ. Μέρκελ υπενθύμισε χθες ότι γερμανικές επιχειρήσεις απασχολούν γύρω στους 750.000 εργαζομένους στις ΗΠΑ και ότι περίπου δύο εκατομμύρια αμερικανικές θέσεις εργασίας εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα από τη Γερμανία.

Στο πρόσφατο παρελθόν, ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «ολέθριο λάθος» την απόφαση που έλαβε η Αγκελα Μέρκελ το 2015 να δεχθεί 890.000 αιτούντες άσυλο, ενώ έθεσε σε αμφιβολία την αξία χρήσης του «απαρχαιωμένου» ΝΑΤΟ. Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος άσκησε κριτική στο αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ με στόχο τους πολίτες επτά μουσουλμανικών κρατών, ενώ το Βερολίνο ανησυχεί για την ανοικτή υποστήριξη που προσέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Βrexit και για τις εχθρικές τοποθετήσεις του επιτελείου του έναντι της Ε.Ε. Πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν, πάντως, ότι η Αγκελα Μέρκελ κατάφερε να διατηρήσει καλές σχέσεις με δύο πολύ διαφορετικούς Αμερικανούς προέδρους, τον Τζορτζ Μπους και τον Μπαράκ Ομπάμα, κάτι που δεν αποκλείεται να επαναλάβει και με τον τρίτο. Στο ταξίδι της στην Ουάσιγκτον θα συνοδεύεται από διευθυντικά στελέχη μεγάλων γερμανικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των Siemens και BMW.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή