Μείωση οικοδομικής δραστηριότητας κατά 6,9% το 2016

Μείωση οικοδομικής δραστηριότητας κατά 6,9% το 2016

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθερά αρνητική παρέμεινε η κατάσταση στην αγορά ακινήτων και το 2016, σύμφωνα με τα βασικότερα συμπεράσματα του συνεδρίου του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής (ΕΛΙΕ) που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα. Σύμφωνα με τον τέως πρόεδρο του ΕΛΙΕ, Μπ. Χαραλαμπόπουλο, κοινή συνισταμένη το 2016 αποτέλεσε η συνέχιση της πτώσης τιμών σε όλες τις κατηγορίες ακινήτων, αν και με πιο συγκρατημένο ρυθμό έναντι του 2015.

Οι κατηγορίες ακινήτων που βρίσκονται στην πιο ευάλωτη θέση είναι οι κατοικίες μεγάλης επιφάνειας, τα καταστήματα και τα γραφεία χαμηλότερων ποιοτικών προδιαγραφών και σε λιγότερο προνομιακά σημεία και οι αποθηκευτικοί χώροι που έχουν κατασκευαστεί πριν από αρκετές δεκαετίες. Αλλο ένα χαρακτηριστικό της αγοράς είναι η διατήρηση του αριθμού των μεταβιβάσεων ακινήτων σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα, τη στιγμή μάλιστα που οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι εν δυνάμει πωλητές.

Η εικόνα αυτή αποτυπώθηκε και στην πορεία της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας κατά το 2016. Ειδικότερα, για το σύνολο του έτους καταγράφηκε πτώση της τάξεως του 5,6% στον αριθμό των αδειών, κατά 5,2% στην επιφάνεια και κατά 6,9% στον όγκο, συγκριτικά με το 2015.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από σχετικές μαρτυρίες φορέων του κλάδου, η συγκράτηση της πτώσης σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια δεν οφείλεται στην κατοικία, η οποία παρέμεινε σε ελεύθερη πτώση, αλλά στην ανάκαμψη των επενδύσεων για τουριστικές υποδομές και ξενοδοχεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή, τον Δεκέμβριο η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα διαμορφώθηκε σε 1.259 οικοδομικές άδειες που αντιστοιχούν σε 255,5 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας και 1.118,4 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,9% στον αριθμό των αδειών, αλλά μείωση κατά 6% στην επιφάνεια και κατά 25,9% στον όγκο. Πρόκειται για αντιστροφή της θετικής τάσης που είχε καταγραφεί τους προηγούμενους μήνες, δείγμα της επιδείνωσης της ελληνικής οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή