Στο Βερολίνο επενδύει η κυβέρνηση

Στο Βερολίνο επενδύει η κυβέρνηση

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διατήρηση της ψυχραιμίας από όλες τις πλευρές είναι για την Αθήνα το κρίσιμο στοιχείο, προκειμένου να εκτονωθεί σύντομα και χωρίς περαιτέρω επιπλοκές η κρίση που έχει ενσκήψει στις ευρωτουρκικές σχέσεις και ιδιαίτερα στις σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ολλανδία. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η Ελλάδα παρακολουθεί στενά και με προσοχή τις εξελίξεις, ενώ η ατμόσφαιρα που έχει διαμορφωθεί κάθε άλλο παρά καθησυχαστική είναι. Για την ελληνική πλευρά το στοιχείο που περιπλέκει ιδιαίτερα την κατάσταση είναι ότι η ένταση έχει εκδηλωθεί, ενώ η Τουρκία έχει εισέλθει στην τελική ευθεία για το κρίσιμο δημοψήφισμα του Απριλίου και, ταυτόχρονα, εξελίσσονται προεκλογικές εκστρατείες σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες (Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία) με μεγάλες τουρκικές μεταναστευτικές κοινότητες, στοιχείο που επηρεάζει τις εξελίξεις και τη ρητορική των εμπλεκομένων μερών.

Η προσοχή της Αθήνας πρωτίστως στρέφεται σε ενδεχόμενες εξελίξεις, όσον αφορά την τήρηση της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας για τη διαχείριση των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών. Οποιαδήποτε μεταβολή εκεί, θα έχει άμεση επίπτωση στη χώρα μας. Ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε χθες, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ότι η Τουρκία θα πρέπει να επανεξετάσει μέρος της συμφωνίας με τις Βρυξέλλες και ειδικότερα την πτυχή εκείνη που αφορά τις χερσαίες διελεύσεις. Διπλωματικές πηγές υπενθυμίζουν ότι σε λεκτικό επίπεδο η Αγκυρα και αμέσως μετά τη δικαστική απόφαση για τη μη έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, είχε ανεβάσει τους τόνους και είχε μιλήσει για επανεξέταση της συμφωνίας επανεισδοχής, αλλά έμεινε στη λεκτική κλιμάκωση. Δεν αποκλείουν στο πλαίσιο της νέας έντασης, που είναι πολύ ευρύτερη, να σημειωθούν μεμονωμένα κρούσματα, ίσως κάποια περιστατικά με διελεύσεις αυξημένων αριθμών προσφύγων και μεταναστών από χερσαία περάσματα. Υπενθυμίζουν ότι συγκέντρωση μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών είχε παρατηρηθεί κοντά στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα κατά τη μεγάλη ένταση των προσφυγικών ροών το καλοκαίρι του 2015, αλλά είχαν ανασχεθεί οι ροές αυτές από τις τουρκικές αρχές. Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα θεωρεί ότι η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για το μεταναστευτικό-προσφυγικό είναι πολύ πιο ισχυρή από ό,τι δείχνει και από ό,τι κατά καιρούς λέγεται. Και αυτό διότι είναι κεντρικός ο ρόλος του Βερολίνου στην εφαρμογή της.

Η Αγκυρα γνωρίζει -εκτιμάται- ότι οι υψηλοί τόνοι μπορεί πρόσκαιρα να φέρουν ψήφους στην εκστρατεία για το δημοψήφισμα, ωστόσο μια σοβαρή ρήξη με τη Γερμανία μπορεί να επιφέρει ισχυρές επιπτώσεις στην τουρκική οικονομία, η οποία, ούτως ή άλλως, δοκιμάζεται κατά την τρέχουσα συγκυρία. Η ανάγκη τήρησης της συμφωνίας για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ήταν το ισχυρό μήνυμα της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, στην πρόσφατη επίσκεψή της στην Αγκυρα και ως προς αυτό ήταν απολύτως σαφής. Εν μέσω προεκλογικής περιόδου η ίδια, το τελευταίο πράγμα που θα επιθυμούσε θα ήταν να σταλεί το μήνυμα ότι καταρρέει η συμφωνία που δομήθηκε και προβλήθηκε ως «τείχος» ανάσχεσης των μαζικών ροών και προς τη Γερμανία.

Στο συνολικότερο πλαίσιο, η ένταση στις ευρωτουρκικές σχέσεις ασφαλώς και δημιουργεί προβληματισμό στην Αθήνα. Και αυτό διότι η ελληνική προσέγγιση στα μεγάλα ζητήματα -το προσφυγικό και μεταναστευτικό, το Κυπριακό, η εκτόνωση της έντασης στο Αιγαίο-, δομείται σταθερά εντός του ευρύτερου πλαισίου των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή