Με ΤΕΡΝΑ – GMR στην επόμενη φάση το έργο στο Καστέλλι

Με ΤΕΡΝΑ – GMR στην επόμενη φάση το έργο στο Καστέλλι

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για το διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλλι περνά η κοινοπραξία της ΤΕΡΝΑ και της ινδικής GMR Airports. Σύμφωνα με χθεσινή απόφαση του υπουργείου Υποδομών, ο φάκελος της προσφοράς που υπεβλήθη ήταν πλήρης και επομένως η διαδικασία περνά στην εξέταση της τεχνικής και ακολούθως της οικονομικής προσφοράς. Η κοινοπραξία, υπό την ονομασία Ariadne Airport Group, ήταν η μόνη που είχε υποβάλει προσφορά στον διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο έπειτα από 11 αναβολές. Μάλιστα, υπήρξαν πολλές διαμαρτυρίες από εγχώριες και ξένες κατασκευαστικές εταιρείες, που είχαν συμμετάσχει στις προκαταρκτικές φάσεις του διαγωνισμού και επιθυμούσαν μία ακόμα μετάθεση. Ο φάκελος όμως της κοινοπραξίας ήταν πλήρης και έτσι χθες ο υπουργός Χρ. Σπίρτζης ενέκρινε το πρώτο πρακτικό του διαγωνισμού.

Η απόφαση οδηγεί τον διαγωνισμό στο δεύτερο στάδιο, την αποσφράγιση της τεχνικής προσφοράς. Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, θα ακολουθήσει το άνοιγμα της οικονομικής προσφοράς. Η αγορά, πάντως, αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δημοσιοποιηθούν οι πηγές χρηματοδότησης του έργου, καθώς φημολογείται ότι ο όμιλος GMR δεν θα συμμετέχει χρηματοδοτικά στην κατασκευή. Σε κάθε περίπτωση, η σύμβαση παραχώρησης θα εγκριθεί τελικά από τη Βουλή.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα γνωστά, ο προϋπολογισμός του έργου κινείται στα 850 εκατ. ευρώ. Ο ανάδοχος θα κατασκευάσει και θα λειτουργήσει για 35 χρόνια τον νέο αερολιμένα, ο οποίος έχει χωροθετηθεί δίπλα σε υφιστάμενο στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Καστέλλι Ηρακλείου. Εφόσον σχεδιαστεί σωστά, το νέο αεροδρόμιο θεωρείται ότι θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη του τουρισμού στην Κρήτη. Χαρακτηριστικό είναι ότι το υφιστάμενο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης», που πλέον βρίσκεται… μέσα στην πόλη του Ηρακλείου χωρίς δυνατότητες επέκτασης είναι το πρώτο σε πτήσεις τσάρτερ στη χώρα μας και αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση 10-12% τη νέα σεζόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή