Οι σοβαρές προεκτάσεις ενός αστείου βίντεο

Οι σοβαρές προεκτάσεις ενός αστείου βίντεο

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Συζήτηση γύρω από τα ευρέως διαδεδομένα ρατσιστικά στερεότυπα πυροδότησε συνέντευξη του καθηγητή Πολιτικών Επιστημών Ρόμπερτ Κέλι στο BBC, μετά τη χαριτωμένη «εισβολή» των δύο μικρών παιδιών του στο γραφείο του, κατά τη διάρκεια της ζωντανής εμφάνισής του στο βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο.

Την ώρα που ο κ. Κέλι μιλούσε από το σπίτι του στο BBC, τα δύο μικρά παιδιά του «εισβάλλουν» στο γραφείο του, διαταράσσοντας την ομαλή ροή της συνέντευξης. Τα παιδιά εμφανίζονται για λίγα μόλις δευτερόλεπτα στην κάμερα, ενώ γυναίκα με ασιατικά χαρακτηριστικά μπαίνει στο γραφείο και απομακρύνει με τρυφερότητα τα σκανδαλιάρικα παιδιά. Το βίντεο είδαν δεκάδες εκατομμύρια επισκέπτες της ιστοσελίδας YouTube. Στην ιστοσελίδα του, το ιστορικό αμερικανικό περιοδικό Time περιγράφει ως εξής τη σκηνή: «Το επεισόδιο έφθασε στο κρεσέντο του όταν αλλόφρων τροφός εισέρχεται στο γραφείο και –λες και βρίσκεται σε κινούμενο σχέδιο– μαντρώνει τα παιδάκια και τα απομακρύνει από το δωμάτιο». Η «τροφός», όμως, είναι η σύζυγος του Κέλι, η Νοτιοκορεάτισσα Γιουνγκ Κιμ. Το BBC αναρωτιόταν χθες στην ιστοσελίδα του: «Είναι λογικό να υποθέτουμε ότι η κ. Γιουνγκ Κιμ είναι νταντά;».

Η υπόθεση έκανε πολλούς χρήστες σελίδων κοινωνικής δικτύωσης να μιλήσουν για συστημικό ρατσισμό. «Είναι δυνατόν να υιοθετούμε στερεότυπα, χωρίς τον παραμικρό δισταγμό, εν έτει 2017; Εφόσον δούμε μια γυναίκα από την Ασία στο σπίτι ενός λευκού άνδρα με παιδιά, σπεύδουμε να υποθέσουμε ότι πρόκειται για νταντά», έγραφε σχολιαστής της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Romper.com.

Παρότι ερασιτέχνης ερευνητής δημοσίευσε φωτογραφία του Κέλι με τη σύζυγό του το 2012, πολλοί χρήστες του Διαδικτύου συνέχισαν να εικάζουν ότι το πανικόβλητο ύφος της κ. Κιμ, όταν αυτή εισέρχεται στο γραφείο του συζύγου της για να απομακρύνει τα παιδιά, οφείλεται στον φόβο της ότι θα απολυθεί.

Οσοι Κορεάτες παρακολούθησαν, όμως, το βίντεο δεν θα είχαν καμία αμφιβολία για την ιδιότητα της κ. Κιμ, καθώς ένα από τα παιδιά ακούγεται να λέει στα κορεάτικα: «Γιατί, τι έκανα; Γιατί μαμά;».

Η φεμινίστρια συγγραφέας Ροξάν Γκέι έγραψε στο Twitter: «Σήμερα, ένα από τα πιο χαριτωμένα και πιο αστεία βίντεο μου έδειξε ότι έχω ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μου. Οσοι υποθέσατε ότι πρόκειται για νταντά των παιδιών οφείλετε να εξετάσετε τις αντιλήψεις σας και να παραδεχθείτε ότι υιοθετείτε ρατσιστικά στερεότυπα».

Η οικογένεια του Ρόμπερτ Κέλι, ο οποίος είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πουσάν στη Νότια Κορέα, αντιμετώπισε το περιστατικό με χιούμορ. Η μητέρα του καθηγητή Κέλι, Ελεν, είπε χθες ότι τα παιδιά –η τετράχρονη Μάριον και ο Τζέιμς, εννέα μηνών– νόμισαν ότι ο πατέρας τους μιλούσε μέσω της εφαρμογής Skype στους παππούδες τους.

«Ο Ρόμπερτ μάς μιλάει συνήθως μέσω Skype από το γραφείο στο σπίτι του. Τα παιδιά άκουσαν συνομιλίες και υπέθεσαν ότι ο Ρόμπερτ μιλούσε με εμάς», λέει η κ. Κέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή