To PATEK PHILIPPE Calibre 89 βγαίνει σε δημοπρασία των Sotheby’s τον Μάιο

To PATEK PHILIPPE Calibre 89 βγαίνει σε δημοπρασία των Sotheby’s τον Μάιο

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εάν παρακολουθείτε λίγο τα της υψηλής ωρολογοποιίας θα έχετε ίσως ακούσει για το Calibre 89 της Patek Philippe. Το ρολόι αυτό ήταν επί 26 χρόνια το πολυπλοκότερο ρολόι στον κόσμο. Εκθρονίστηκε το 2015 από το VACHERON CONSTANTIN Ref. 57260 (στο οποίο υποσχόμαστε να αναφερθούμε διεξοδικά στο μέλλον, για όσους δεν έχετε διαβάσει το τεύχος Δεκεμβρίου 2015 του HOURS), παραμένει ωστόσο η πολυπλοκότερη δημιουργία της Patek Philippe μέχρι σήμερα. Έξοχο μηχανικό αριστούργημα, είναι από τα σημαντικότερα ρολόγια που έχουν κατασκευαστεί ποτέ και το γεγονός ότι διατίθεται προς πώληση, σίγουρα έχει κάνει πολλούς συλλέκτες να χάσουν τον ύπνο τους. Το Calibre 89 σε κίτρινο χρυσό πρόκειται να δημοπρατηθεί στην Important Watches Sale του οίκου Sotheby’s στις 14 Μαΐου 2017 στη Γενεύη. Η τιμή πώλησης που αναμένεται να φτάσει κυμαίνεται από 6,5 έως 10 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (6 – 9,3 εκατομμύρια ευρώ). Αντιλαμβάνεστε ότι θα είναι ίσως το γεγονός της χρονιάς για τον κόσμο της ωρολογοποιίας.

To PATEK PHILIPPE Calibre 89 βγαίνει σε δημοπρασία των Sotheby’s τον Μάιο-1

Τι όμως κάνει το Calibre 89 τόσο μοναδικό; Αποκαλείται το «Απόλυτο ρολόι» από τους connoisseurs, καθώς περιέχει σχεδόν όλες τις complications που μπορεί να φανταστεί κανείς σε ένα μηχανικό ρολόι. Το Calibre 89 δημιουργήθηκε για τον εορτασμό των 150 χρόνων από την ίδρυση της Patek Philippe το 1989 και παντρεύει όλες τις παραδοσιακές τεχνικές ωρολογοποιίας που επί ενάμισι αιώνα επινόησε και εξέλιξε ο ελβετικός οίκος. Χρειάστηκαν εννέα μηχανικοί και ωρολογοποιοί, πέντε χρόνια έρευνας και ανάπτυξης και άλλα τέσσερα χρόνια για την παραγωγή του, χωρίς τη χρήση υπολογιστών. Πολύ μεγάλο για να χωράει σε μία ανδρική τσέπη, έχει διάμετρο 9 εκατοστά, πάχος 4 εκατοστά και ζυγίζει 1,1 κιλό! Ο μηχανικός μηχανισμός του περιέχει εκατοντάδες γέφυρες, πινιόν, άξονες, τροχούς, βίδες και ελατήρια, συνολικά 1.728 εξαρτήματα.

To PATEK PHILIPPE Calibre 89 βγαίνει σε δημοπρασία των Sotheby’s τον Μάιο-2

Περιλαμβάνει 33 διαφορετικές λειτουργίες ή complications. Διαθέτει, μεταξύ άλλων, το εξαιρετικά σπάνιο secular perpetual calendar με ενδείξεις ημέρας, ημερομηνίας, μήνα, έτους, δεκαετίας, αιώνα και φάσεων της Σελήνης (λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του Γρηγοριανού ημερολογίου), ώρα ανατολής και δύσης του ηλίου στη Γενεύη, tourbillon, δύο μηχανισμούς ηχητικής σήμανσης, χάρτη του ουρανού όπως είναι ορατός από τη Γενεύη, ακόμα και ημερομηνία το επόμενου Πάσχα (η οποία εμφανίζεται κάθε 31 Δεκεμβρίου). Όλες αυτές οι ενδείξεις απεικονίζονται σε δύο καντράν, με οκτώ δίσκους και 24 δείκτες. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες φήμες, κάποια στιγμή ένας και μοναδικός συλλέκτης είχε στην κατοχή του και τα τέσσερα ρολόγια Calibre 89 που κατασκευάστηκαν ποτέ –από ένα σε κάθε χρώμα του χρυσού (λευκό, κίτρινο και ροζ) και ένα σε πλατίνα. Το 2004, πάντως, ένα Calibre 89 από λευκό χρυσό πουλήθηκε λίγο πάνω από 5 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία του οίκου Antiquorum. Αναμένουμε συνεπώς με εξαιρετικό ενδιαφέρον τη δημοπρασία του Μαΐου από τον οίκο Sotheby’s, οπότε και θα επανέλθουμε.

To PATEK PHILIPPE Calibre 89 βγαίνει σε δημοπρασία των Sotheby’s τον Μάιο-3

24 δείκτες, 2 καντράν, 8 δίσκοι, 61 γέφυρες, 129 λίθοι, 184 τροχοί, 332 βίδες, 415 πείροι και 429 μηχανικά μέρη απαρτίζουν αυτό το μηχανικό αριστούργημα των 1.728 εξαρτημάτων. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, αλλά επειδή μία εικόνα-χίλιες λέξεις, δείτε και ακούστε το ρολόι «ζωντανά» στο βίντεο του οίκου Sotheby’s:

 

Περισσότερες πληροφορίες για τη δημοπρασία εδώ και για την Patek Philippe εδώ.

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος: Symbol Hellas (210-9359423)

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή