ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Χταπόδι ψητό στο φούρνο και σάλτσα από το ζουμί του

ΝΕΝΑ ΙΣΜΥΡΝΟΓΛΟΥ

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Χταπόδι, Θαλασσινά, Συνταγές, Σάλτσες / Ζωμοί, Ορεκτικά

Το μυστικό για το τέλειο χταπόδι είναι απλό: ψητό στο φούρνο και όχι βρασμένο στην κατσαρόλα, κρατάει όλους τους χυμούς και τη νοστιμιά του. Τονίζουμε ότι οι χρόνοι ψησίματος αυξομειώνονται ανάλογα με το μέγεθος του χταποδιού. Ο πιο ασφαλής τρόπος είναι να ελέγχουμε κατά το ψήσιμο. Στο τέλος, το χταπόδι πρέπει να είναι κρουστό, μαστιχωτό. Η σάλτσα απλή, βασισμένη στη θεσπέσια νοστιμιά του ίδιου του ζωμού του.

Εύκολο / Προετοιμασία: 10΄, Μαγείρεμα + Ψήσιμο: 1 ώρα + 15΄
 

Υλικά (για 6 άτομα)
  • 1 χταπόδι περίπου 1½ κιλό, καθαρισμένο (από τα εντόσθια, τα μάτια και το στόμα του) και καλά πλυμένο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 5 κόκκοι μαύρο πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • 60 ml παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας εκλεκτό ξίδι από κόκκινο κρασί

Για τη σάλτσα

  • 40 ml ελαιόλαδο
  • 40 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 60 ml χυμός πορτοκαλιού
  • 60 ml Μαυροδάφνη
  • 40 ml κόκκινο, ξηρό κρασί
  • 1 κουτ. σούπας ξύσμα από ακέρωτο πορτοκάλι
  • 1/4 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη (προαιρετικά)
  • 1 καρφάκι γαρίφαλο (προαιρετικά)
  • 5 κεδροκούκουτσα
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
  • το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 1 μικρό φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο


Διαδικασία

Αν θέλουμε, κόβουμε τα πλοκάμια του χταποδιού ξεχωρίζοντάς τα από την κουκούλα, ώστε να μπορούμε να τα ελέγχουμε καλύτερα κατά το ψήσιμο. Διαφορετικά, το αφήνουμε ολόκληρο.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.

Bάζουμε το χταπόδι σε ένα ταψί που ιδανικά να το χωράει ακριβώς, με τις βεντούζες προς τα πάνω. Ρίχνουμε τη δάφνη, το πιπέρι, το σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 50 - 55 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.

Ελέγχουμε τρυπώντας ένα πλοκάμι (σε σχετικά χοντρό σημείο) με ένα καλαμάκι για σουβλάκι. Αν το καλαμάκι τρυπάει τη σάρκα με μια ελαφρώς μικρή αντίσταση, τότε το χταπόδι είναι έτοιμο. Μπορούμε να κόψουμε και ένα κομματάκι και να δοκιμάσουμε. Είναι έτοιμο όταν η σάρκα του είναι ζουμερή, αλλά κρουστή.

Ξεφουρνίζουμε, βγάζουμε προσεκτικά, για να μην καούμε, το αλουμινόχαρτο και αδειάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα το ζουμί που έμεινε στο ταψί. Το χταπόδι το απλώνουμε σε πιατέλα και το περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το ξίδι.

Σάλτσα: Ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το ζουμί του χταποδιού όλα τα υλικά για τη σάλτσα εκτός από το φρέσκο κρεμμυδάκι. Βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς. Σουρώνουμε τη σάλτσα και την αδειάζουμε σε μπολ σερβιρίσματος. Ρίχνουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και σερβίρουμε. Με τη σάλτσα αυτή περιχύνουμε ένα αφράτο ρύζι, ένα βρασμένο κριθαράκι ή κοφτό μακαρονάκι.

Τι πίνουμε
Μια ξηρή Μαυροδάφνη ή ένα κυκλαδίτικο Μαυροτράγανο.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ