Εκατομμύρια καλείται να επιστρέψει η χρεοκοπημένη ΑΕΠΙ

Εκατομμύρια καλείται να επιστρέψει η χρεοκοπημένη ΑΕΠΙ

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά από είκοσι ένα χρόνια, από τότε που είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη καλλιτέχνες και δημιουργοί προσβάλλοντας ως καταχρηστικά τα ποσά που παρακρατούσε η ΑΕΠΙ, το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας τους δικαίωσε με τελεσίδικη απόφαση.

Με βάση αυτή την απόφαση, που δέχθηκε, ότι ήταν καταχρηστικές οι προμήθειες που παρακρατούνταν από την ΑΕΠΙ, ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή εκατομμυρίων ευρώ σε καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων και οι Σταύρος Ξαρχάκος, Νίκος Κυπουργός και άλλοι που είχαν προσφύγει.

Ειδικότερα, με την απόφαση κρίθηκαν καταχρηστικά τα ποσά της παρακράτησης πού τότε ήταν – γιατί σήμερα έχουν αυξηθεί κι άλλο- 18% για τα ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα και 24% για τη δημόσια παρουσίαση καλλιτεχνικών έργων.

Με τη δικαστική αυτή απόφαση, η ΑΕΠΙ οφείλει από το 2003 και μετά να επιστρέψει τη διαφορά στους δημιουργούς.

Σύμφωνα με νομικές εκτιμήσεις το ποσό που οφείλει να επιστρέψει υπολογίζεται αναδρομικά σε εκατομμύρια ευρώ.

Σημαντικό επίσης είναι το σκέλος της απόφασης, που  αναγνωρίζει ως καταχρηστική την πρακτική παράλειψης λογοδοσίας της ΑΕΠΙ για τα έσοδα και έξοδα ανά κατηγορία και μη συμμετοχή των δημιουργών στη λήψη αποφάσεων (ή έστω εκτίμηση της γνώμης τους) σχετικά με το αμοιβολόγιο, τον κανονισμό διανομής και την παρακράτηση και διάθεση  10% για πολιτιστικούς και κοινωνικούς σκοπούς.

Η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου που αποτελεί δικαίωση για το σύνολο των δημιουργών είναι δύσκολο στην πράξη να εκτελεστεί καθώς η ΑΕΠΙ μετά από παρατεταμένη κακοδιαχείριση βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας και η διοίκηση της ελέγχεται  για σωρεία κακουργηματικών πράξεων

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή