Συνέχεια στο σίριαλ «συμβασιούχοι»

Συνέχεια στο σίριαλ «συμβασιούχοι»

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται το σίριαλ των συμβασιούχων καθαριότητας, καθώς παρά τις νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης και τις τροπολογίες που έχουν κατατεθεί δεν έχει σταθεί δυνατό να παρακαμφθεί πλήρως η ισχύουσα νομοθεσία.

Επιστολή προς το Ελεγκτικό Συνέδριο απέστειλε χθες ο σύλλογος ΟΤΑ και δημοτικών επιχειρήσεων του νομού Θεσσαλονίκης ζητώντας από τους δικαστές να θέσουν προς συζήτηση άμεσα κατά προτεραιότητα το θέμα της καταβολής των χρημάτων στους συμβασιούχους.

Υπενθυμίζεται πως οι επίτροποι πολλών δήμων, μεταξύ των οποίων και της Θεσσαλονίκης, δεν δέχονται να υπογράψουν τα εντάλματα πληρωμής για τους συμβασιούχους, των οποίων η σύμβαση εργασίας παρατάθηκε έως και το τέλος του 2017 με τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, καθώς κάτι τέτοιο αντιβαίνει στο Σύνταγμα. Καθώς όμως οι επίτροποι δέχονταν πιέσεις από εργαζομένους και δημάρχους να υπογράψουν τα εντάλματα πληρωμής και οι ίδιοι διστάζουν να αναλάβουν την ευθύνη, έχουν ζητήσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο να τοποθετηθεί συνολικά. Από την πλευρά του δικαστηρίου, ωστόσο, η εξέταση της υπόθεσης καθυστερεί λόγω φόρτου εργασίας με αποτέλεσμα σε άλλους δήμους –για παράδειγμα στους περισσότερους της Αττικής– οι συμβασιούχοι να πληρώνονται και σε άλλους –κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα– να παραμένουν απλήρωτοι από την αρχή του χρόνου.

Μόλις μία ημέρα νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης με εγκύκλιό του προς τους δήμους ζήτησε εκ νέου να εφαρμοστεί άμεσα η νομοθεσία (σ.σ. που ψήφισε η κυβέρνηση) σύμφωνα με την οποία παρατείνονται αυτοδικαίως μέχρι τέλος του 2017 οι ατομικές συμβάσεις καθαριότητας για τα κτίρια των δημόσιων υπηρεσιών, των ανεξάρτητων αρχών, των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ που είχαν λήξει έως και 90 ημέρες πριν από την υπογραφή του σχετικού νόμου.

Ο υπουργός καλεί όλους τους δημάρχους να προχωρήσουν στην ανανέωση των συμβάσεων μιας και, όπως επισημαίνει, στο υπουργείο έχουν φτάσει προφορικά και γραπτά αιτήματα σε σχέση με την άρνηση της εφαρμογής της από ορισμένους δημάρχους.

Πάντως, προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι ο υπουργός Εσωτερικών εγκαλεί τους δημάρχους, ενώ το θέμα πλέον βρίσκεται στη δικαιοδοσία των επιτρόπων του Ελεγκτικού Συνεδρίου οι οποίοι αρνούνται να υπογράψουν τα εντάλματα πληρωμής.

Συγκεκριμένα, επειδή πολλοί δήμαρχοι αρνούνταν να παρατείνουν τις συμβάσεις τονίζοντας ότι δεν διαθέτουν τα κονδύλια για την πληρωμή των συμβασιούχων, το υπουργείο Εσωτερικών με ειδική τροπολογία, για να τους «διευκολύνει», έδωσε τη δυνατότητα να εκταμιεύουν χρήματα και από άλλους κωδικούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή