ΟΟΣΑ: Η Ισπανία δρέπει τώρα τους καρπούς των μεταρρυθμίσεων

ΟΟΣΑ: Η Ισπανία δρέπει τώρα τους καρπούς των μεταρρυθμίσεων

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυναμικά αναπτύσσεται η ισπανική οικονομία, χάρη στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, συμβάλλοντας και στην αργή αλλά σταδιακή μείωση της ανεργίας. Αυτό επισημαίνει στη νέα του έκθεση για την οικονομία της Ισπανίας ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ). Παράλληλα, όμως, υπογραμμίζει ότι χρειάζεται επιπλέον κινητοποίηση από την κυβέρνηση, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η εισοδηματική ανισότητα, να γίνουν επενδύσεις στην καινοτομία και στο επιχειρείν, να καταρτιστούν οι εργαζόμενοι σε νέες δεξιότητες, να αυξηθεί η παραγωγικότητα και να επιμεριστούν δικαιότερα τα οφέλη της ανάκαμψης – η υψηλή ανεργία εγκυμονεί κινδύνους, όπως ανέφερε ο ΟΟΣΑ, καθώς περιθωριοποιεί μεγάλα τμήματα του πληθυσμού και πλήττει την κοινωνική συνοχή. Την περίοδο 2017-2018, ο ρυθμός ανάπτυξης της Ισπανίας, σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό θα διαμορφωθεί σε επίπεδα άνω του 2%. Επιδεικνύοντας ο κ. Ραχόι σύνεση όσον αφορά τη διαχείριση των δημοσιονομικών και συνεχίζοντας τις μεταρρυθμίσεις, θα μπορέσει να επιτύχει ισχυρή και ισορροπημένη ανάπτυξη.

Ανισότητες

Κατά την παρουσίαση της έκθεσης στη Μαδρίτη, ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία επισήμανε ότι «η Ισπανία παρουσιάζει εντυπωσιακές επιδόσεις, ύστερα από σημαντικές μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια». Ωστόσο, η οικονομική κρίση, από την οποία εξέρχεται, όξυνε το φαινόμενο της φτώχειας και διόγκωσε την εισοδηματική ανισότητα. Και προσέθεσε ο κ. Γκουρία: «Η οικονομική ανάπτυξη πρέπει να κινείται με βιώσιμο ρυθμό, ώστε να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και να διασφαλίσει τη μετάβαση σε μια οικονομία της γνώσης. Επιπροσθέτως, η ανάκαμψη θα πρέπει να έχει καθολικό χαρακτήρα, να διαθέτει μηχανισμούς άμβλυνσης των ανισοτήτων και να προσφέρει ευημερία και ευκαιρίες για όλους».

Ορισμένες από τις επιλογές που έχει στη φαρέτρα της η κυβέρνηση Ραχόι και συστήνει ο ΟΟΣΑ, είναι η βελτίωση του αναδιανεμητικού ρόλου της φορολογίας, η μείωση της ανεργίας, η λήψη μέτρων για την περιστολή της φτώχειας, η επιμόρφωση εργαζομένων και η βελτίωση δεξιοτήτων, ώστε να καλυτερεύσει η ποιότητα των θέσεων εργασίας και να εναρμονίζεται η προσφορά με τη ζήτηση.

Η αγορά εργασίας εξαρτάται από τις βραχείας διάρκειας συμβάσεις εργασίας και αυτό σε συνδυασμό με το ανεπαρκές φορολογικό σύστημα και το μη αποτελεσματικό προνοιακό σύστημα ίσως δημιουργήσει δυσαρέσκεια στους πολίτες. Αυτό μπορεί να συμβεί ανεξαρτήτως της ανάπτυξης. Ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί ότι οι συνθήκες επισφαλούς απασχόλησης στην Ισπανία και η παρατεταμένα χαμηλή παραγωγικότητα εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους. Απαιτείται να αρθούν τα εμπόδια στο επιχειρείν, να δοθούν περισσότερα κεφάλαια σε καινοτόμες εταιρείες, καθώς και σε εταιρείες που κάνουν έρευνα και ανάπτυξη, για να ανασχεθεί η απώλεια ανθρώπινου κεφαλαίου.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει υπ’ όψιν τις συστάσεις του διεθνούς οργανισμού. Ωστόσο, η έλλειψη κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της κυβέρνησης ίσως καθυστερήσει την προώθηση νέων μεταρρυθμίσεων. Οσον αφορά το δημόσιο χρέος της Ισπανίας, αυτό τριπλασιάστηκε από το 2007, μετά το σπάσιμο της «φούσκας» των ακινήτων. Σήμερα βρίσκεται σχεδόν στο 100% της παραγωγής, οπότε η χώρα εξακολουθεί να υπερβαίνει το όριο της Ε.Ε. για δημόσιο χρέος 60% επί του ΑΕΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή