Μητσοτάκης: «Βρέχει λεφτά και εμείς κρατάμε ομπρέλα»

Μητσοτάκης: «Βρέχει λεφτά και εμείς κρατάμε ομπρέλα»

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υπερφορολόγηση σκοτώνει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης σκοτώνει την οικονομία και τους πολίτες, ενώ η παράταση της αβεβαιότητας οδηγεί τη χώρα σε άγνωστα μονοπάτια. Είναι το βασικό τρίπτυχο –μαζί με το κάδρο των κυβερνητικών ευθυνών– που επαναλαμβάνει τα τελευταία 24ωρα η Πειραιώς. Γύρω από αυτό αναμένεται να κινηθεί ο Κυρ. Μητσοτάκης και στην ομιλία του ενώπιον της Κ.Ο., αύριο, καλώντας εκ νέου την κυβέρνηση να φύγει για να μην προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στη χώρα.

Ηδη ο πρόεδρος της Ν.Δ. έστρωσε το χαλί από το Ηράκλειο με σκληρή επίθεση στον Αλ. Τσίπρα, ενώ χθες εξέφρασε την ανησυχία του ότι χάνεται το ορόσημο της ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που θα μείωνε το κόστος δανεισμού για το κράτος, τις τράπεζες και κατ’ επέκταση τις επιχειρήσεις, και θα έδινε «ανάσα» στην οικονομία – όπως το έθεσε, «βρέχει λεφτά κι εμείς κρατάμε ομπρέλα, επειδή η κυβέρνηση παίζει θέατρο». Υπενθύμισε ότι το νέο πακέτο μέτρων θα περιέχει μείωση του αφορολογήτου και της προσωπικής διαφοράς. Και, ορμώμενος από το βιβλίο του Τζέιμς Ρόμπινσον «Γιατί αποτυγχάνουν τα έθνη» που του δώρισαν στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, υπογράμμισε το δικό του διαφορετικό στίγμα, σημειώνοντας ότι οι κοινωνίες που πετυχαίνουν είναι αυτές που «έχουν ανοικτούς συμμετοχικούς δημοκρατικούς θεσμούς, που δίνουν τη δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους εμπλεκομένους της ιδιωτικής οικονομίας να συμμετέχουν στη δημιουργία και κατανομή πλούτου». Και, πάντως, όχι αυτές όπου «οι κλειστές συντεχνίες, κλειστές ολιγαρχίες, νέμονται τον πλούτο προς όφελός τους και όχι προς όφελος της κοινωνίας». Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε το δικό του «πιστεύω» στην ιδιωτική οικονομία και στις ιδιωτικές επενδύσεις και σε ένα κράτος που θα μπει στο σωστό του πλαίσιο «ως παρόχου κοινωνικών υπηρεσιών και ως φορέα που ρυθμίζει με τρόπο αντιγραφειοκρατικό τη λειτουργία της αγοράς».

Την ίδια ώρα και εις επίρρωσιν της απόφασης της ηγεσίας της Ν.Δ. να μην ψηφίσει η αξιωματική αντιπολίτευση κάποιο μέτρο, επιτελείς του προέδρου έδειχναν τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, που όχι μόνον εκπέμπουν εικόνα πολιτικής κυριαρχίας της Πειραιώς, αλλά –σύμφωνα με τη μέτρηση του ΠΑΜΑΚ για τον ΣΚΑΪ– δείχνουν ακόμη ότι οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. δεν θέλουν σε καμία περίπτωση η Πειραιώς να ψηφίσει το πακέτο των νέων μέτρων (το παράδοξο είναι ότι στην πλειονότητά τους ακόμη και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν την ίδια άποψη).

Σε παράλληλο χρόνο, ο τομεάρχης Οικονομίας Χρ. Σταϊκούρας προειδοποίησε χθες για το κόστος καθυστέρησης της αξιολόγησης που ήδη έχει «φορτώσει» τον λογαριασμό με επιπλέον μέτρα, έχει «βουλιάξει» την οικονομία στην ύφεση, έχει διογκώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου και προκαλεί απόσυρση καταθέσεων και αύξηση των «κόκκινων δανείων». Από την πλευρά του, ο Αδ. Γεωργιάδης (ραδιόφωνο ΣΚΑΪ) κάλεσε τον πρωθυπουργό «αν κρίνει ότι δεν μπορεί, να φύγει αμέσως», διαφορετικά να κλείσει την αξιολόγηση αμέσως.

Την ίδια ώρα, με κοινή δήλωση ο τομεάρχης και ο αναπληρωτής τομεάρχης Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος και Στ. Καλαφάτης, αντίστοιχα, «αδειάζουν» τον Γ. Κατρούγκαλο για τις δηλώσεις του σχετικά με πιθανές προεκλογικές επισκέψεις Τούρκων αξιωματούχων στη Θράκη, εγκαλώντας τον για «ασυγχώρητη άγνοια ή βαριά επιπολαιότητα» και θυμίζοντάς του ότι οι μουσουλμάνοι της Θράκης είναι Ελληνες πολίτες.

Καραμανλής – Μπακογιάννη εφ’ όλης της ύλης

Το κατώφλι της οδού Παναγή Κυριακού πέρασε χθες το πρωί η Ντόρα Μπακογιάννη. Επισήμως, πρόκειται για μία από τις συνήθεις συναντήσεις της με τον Κώστα Καραμανλή, που πραγματοποιούνται με συχνότητα διμήνου και λαμβάνουν χαρακτήρα tour d’ horizon της πολιτικής επικαιρότητας, ελληνικής και ευρωπαϊκής. Ο χρόνος, πάντως, της συνάντησης, λίγες ημέρες αφότου ο πρώην πρωθυπουργός εξέπεμψε μηνύματα ότι κανένας δεν μιλάει εξ ονόματός του και αφού είχε προηγηθεί η (δις) επίθεση του Κ. Αχ. Καραμανλή έναντι του Π. Καμμένου ότι δεν μπορεί να είναι «και με τον Καραμανλή και με τον Τσίπρα», ούτε «καραμανλικός α λα καρτ», προκάλεσε και άλλους συνειρμούς. Στη συνάντηση συζητήθηκε και η συμπεριφορά του κ. Καμμένου, με τον πρώην πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει ότι δεν μπορεί να εμφανίζεται ο κυβερνητικός εταίρος ως συνομιλητής του. Η συνάντηση ήταν μακρά και έδωσε την ευκαιρία στους δύο συνομιλητές να συζητήσουν για όλα τα ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», αμφότεροι εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οι οποίες, σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη, καθιστούν τη θέση της χώρας ακόμη πιο επισφαλή, δεδομένου ότι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται ήδη σε τροχιά εκλογικών αναμετρήσεων και αυτό κάνει τη χώρα ακόμη πιο ευάλωτη σε μια ενδεχόμενη αναταραχή σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ταυτόχρονα, μοιράστηκαν τις ανησυχίες τους για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων (συζήτηση έγινε για Σκόπια, Αλβανία και Βοσνία) και φυσικά για την ένταση στα ελληνοτουρκικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή