Κατά 3,1% μειώνονται κάθε χρόνο από το ’09 οι μισθοί στην Ελλάδα

Κατά 3,1% μειώνονται κάθε χρόνο από το ’09 οι μισθοί στην Ελλάδα

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το 2009, κάθε χρόνο οι μισθοί στην Ελλάδα μειώνονται κατά 3,1%, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Συνδικάτων (ETUI) για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας (ETUC). Επειτα από 10 χρόνια αδράνειας ή και μείωσης των δεικτών ανάπτυξης, το οικονομικό δελτίο για την Ευρώπη φαντάζει, σύμφωνα με το Ινστιτούτο, πιο αισιόδοξο, αν και υπάρχει ακόμη υψηλός βαθμός αβεβαιότητας. Μολονότι η ανάπτυξη έχει σταθεροποιηθεί γύρω στο 1,5%, η ανεργία, η πτώση της απασχόλησης και οι μειωμένοι μισθοί προκαλούν αναταράξεις που οφείλονται, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η μελέτη των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, στη λιτότητα και στις ανορθόδοξες δομικές μεταρρυθμίσεις που επιβλήθηκαν τα τελευταία 7 χρόνια, στην έλλειψη επενδύσεων και στις μειώσεις των κοινωνικών παροχών.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι τυχαίο ότι η χώρα μας εμφανίζεται στη μελέτη ως η μία από τις συνολικά 7 ευρωπαϊκές χώρες όπου οι εργαζόμενοι σήμερα δεν ωφελούνται από την οικονομική ανάκαμψη, καθώς οι μισθοί βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με οκτώ χρόνια πριν. Ειδικότερα, μεταξύ 2009-2016 ο μέσος (αποπληθωρισμένος) μισθός μειώνεται κάθε χρόνο κατά 3,1% στην Ελλάδα, 1% στην Κροατία, 0,9% στην Ουγγαρία, 0,7% στην Πορτογαλία, 0,6% στην Κύπρο, 0,4% στο Ηνωμένο Βασίλειο και 0,3% στην Ιταλία. Επιπλέον, στην έρευνα σημειώνεται ότι σε 18 χώρες της Ε.Ε. οι μισθοί έχουν αυξηθεί με πολύ πιο αργό ρυθμό κατά τη διάρκεια των επτά αυτών ετών που ακολούθησαν την κρίση απ’ ό,τι τα οκτώ χρόνια που προηγήθηκαν.

Μόνο σε 3 χώρες –Γερμανία, Πολωνία και Βουλγαρία– οι αυξήσεις στους μισθούς κατά την περίοδο 2009-2016 ξεπέρασαν τις αντίστοιχες αυξήσεις της περιόδου 2001-2008.

Ακόμη και το 2016, χρονιά κατά την οποία οι πραγματικοί μισθοί άρχισαν να αυξάνονται, στην πραγματικότητα μειώθηκαν στο Βέλγιο και έμειναν σχεδόν στάσιμοι στην Ιταλία, στη Γαλλία και στην Ελλάδα, καταλήγει η έρευνα.

«Αυτές είναι πολύ κακές ειδήσεις, όχι μόνο για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, αλλά και για τις επιχειρήσεις. Αν οι εργαζόμενοι ξοδεύουν λιγότερα, οι επιχειρήσεις υποφέρουν επίσης», δήλωσε η Εστερ Λιντς, γραμματέας της ETUC.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή