Το Eurogroup της 7ης Απριλίου, νέο ορόσημο για συμφωνία

Το Eurogroup της 7ης Απριλίου, νέο ορόσημο για συμφωνία

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σειρά τηλεδιασκέψεων, που ξεκίνησαν από χθες, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει ξανά πνοή στη διαπραγμάτευση, αλλά το ορόσημο του Eurogroup της Δευτέρας, 20 Μαρτίου, για συμφωνία δείχνει να έχει ήδη χαθεί.

Πλέον, με τη μικρή συνολική πρόοδο που έχει γίνει μετά τις δέκα ημέρες που βρίσκονταν οι εκπρόσωποι των θεσμών στην Αθήνα, το πλέον θετικό σενάριο και για τους πιο αισιόδοξους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) κάποια στιγμή ανάμεσα στα δύο Eurogroup: αυτό της 20ής Μαρτίου και της 7ης Απριλίου, που θα γίνει στη Μάλτα. «Αυτό θα είναι ιδιαίτερα θετικό σενάριο», λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ»· χωρίς όμως να μπορεί να πει με σιγουριά ότι θα βγει και πραγματικό, καθώς η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο ακόμα και μέχρι τις 7 Απριλίου δεν είναι σίγουρη. 

Αλλη πηγή των θεσμών, εξάλλου, σημείωνε ότι το Eurogroup θα δώσει εντολή στους θεσμούς να επιστρέψουν στην Αθήνα μόνο αν είναι σίγουρο ότι θα ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις. Διαφορετικά, οι θεσμοί δεν θα επιστρέψουν.

Για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις περισσότερο, από την αρχή της εβδομάδας έχει συζητηθεί στις Βρυξέλλες το ενδεχόμενο συνάντησης των κορυφαίων αξιωματούχων που έχουν σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα πριν από το Eurogroup της Δευτέρας. Η ιδέα είναι οι  εκπρόσωποι όλων των θεσμών –Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ε. Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης– και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος να βρεθούν όλοι μαζί με σκοπό να προκύψει κάποια περαιτέρω πρόοδος που μπορεί να παρουσιαστεί στο Εurogroup της Δευτέρας. Η συνάντηση δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα και μπορεί να συμβεί τελευταία στιγμή το πρωί της Δευτέρας, που οι συμμετέχοντες θα βρίσκονται όλοι στις Βρυξέλλες. 

Δεν είναι τυχαίο ότι στην ατζέντα του Eurogroup, που ανακοινώθηκε χθες στις Βρυξέλλες, το θέμα της Ελλάδας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις και δεν γίνεται καμία αναφορά περί συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο. Απλώς αναφέρεται ότι το Eurogroup θα ενημερωθεί για την πρόοδο που σημειώθηκε στη δεύτερη αξιολόγηση, μετά την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή πρώτη τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων το μόνο που έγινε ήταν ότι έκλεισε το δημοσιονομικό κενό του 2018, κάτι που είχε ήδη σχεδόν γίνει κατά τη διάρκεια της επίσκεψης των θεσμών στην Αθήνα.

Η ελληνική πλευρά, πάντως, διατηρεί μεγάλο βαθμό αισιοδοξίας για τα δημοσιονομικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με χθεσινό τηλεγράφημα του πρακτορείου Bloomberg, στο σχέδιο μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2018-21, που έχει καταρτίσει, προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 2,3% του ΑΕΠ το 2017, έναντι στόχου του προγράμματος 1,75% του ΑΕΠ, 3,8% του ΑΕΠ το 2018, έναντι στόχου 3,5%, 4,3% το 2019 χωρίς τη λήψη μέτρων και 4,5% το 2020, επίσης χωρίς τη λήψη μέτρων. Με τη λήψη μέτρων, η πρόβλεψη είναι ότι το 2019 το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι γύρω στο 5% του ΑΕΠ και πάνω από 5% το 2021, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το πρακτορείο.

Το πρόγραμμα των τηλεδιασκέψεων είχε καθοριστεί προχθές το βράδυ σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.Το πρόγραμμα προβλέπει ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί νέα τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ενώ στο τέλος της εβδομάδας θα γίνει τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των θεσμών.

Στο τέλος της εβδομάδας θα βρίσκονται στο Μπάντεν-Μπέντεν της Γερμανίας για να συμμετάσχουν στο G20 των υπουργών Οικονομικών βασικοί πρωταγωνιστές του ελληνικού προγράμματος, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε αλλά και ο Γάλλος Μ. Σαπέν, επομένως μεταξύ άλλων και μία άτυπη συζήτηση για την Ελλάδα θα μπορούσε να συμβεί στο περιθώριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή