Αυξημένη παρουσία Π.Ν. σε ασκήσεις ΝΑΤΟ

Αυξημένη παρουσία Π.Ν. σε ασκήσεις ΝΑΤΟ

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη βούληση για συμμετοχή της Ελλάδας σε κάθε δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου αντικατοπτρίζει η αυξημένη παρουσία ελληνικών ναυτικών δυνάμεων σε όλες τις προγραμματισμένες ασκήσεις.

Το πλέον πρόσφατο παράδειγμα είναι εκείνο της νατοϊκής ανθυποβρυχιακής άσκησης «Dynamic Manta» που ξεκίνησε προχθές από το λιμάνι της Κατάνης στη Σικελία και θα αναπτυχθεί σε όλη την Κεντρική Μεσόγειο με τη συμμετοχή δέκα χωρών (ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Τουρκία, Ισπανία, Καναδάς, Γερμανία, Νορβηγία και Βρετανία). Η Ελλάδα θα συμμετάσχει σε όλα τα μέρη της άσκησης: με μία μονάδα επιφανείας, τη φρεγάτα «Αδριάς», το υποβρύχιο «Παπανικολής», αλλά και αξιωματικούς τακτικού ελέγχου, οι οποίοι θα είναι ενταγμένοι στο σκέλος τής από αέρος θαλάσσιας συνεργασίας, επιβαίνοντας σε συμμαχικά αεροσκάφη και ελικόπτερα που θα επιχειρούν από την αεροπορική βάση της Σιγκονέλα, στη Σικελία. Τα συγκεκριμένα πληρώματα είναι ενταγμένα στη Μοίρα Ναυτικής Συνεργασίας, η οποία θα ολοκληρωθεί όταν τελειώσουν οι εργασίες αναβάθμισης των αεροπλάνων P-3 Orion του Πολεμικού Ναυτικού. Τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, αναμένεται να γίνουν και άλλες ασκήσεις στην ευρύτερη περιοχή ελληνικών ενδιαφερόντων.

Χθες, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευ. Αποστολάκης και ο αρχηγός ΓΕΣ Αλκ. Στεφανής ολοκλήρωσαν την περιοδεία τους στο Βόρειο Αιγαίο, η οποία είχε βασικό σκοπό την παρακολούθηση ασκήσεων από δυνάμεις της Εθνοφυλακής σε μια σειρά από νησιά. Το ΥΠΕΘΑ έχει κηρύξει το 2017 Ετος Εθνοφυλακής και, μέσα στο έτος, αναμένεται ότι ο κ. Καμμένος θα επισκεφθεί όλες τις περιοχές όπου δραστηριοποιούνται εθνοφύλακες. Χθες ο κ. Καμμένος βρέθηκε στη Θάσο, όπου παρακολούθησε άσκηση εξάλειψης αεροπρογεφυρώματος από διμοιρία εθνοφυλάκων. Εκεί ανέφερε στους εθνοφύλακες ότι η Θάσος θα αποκτήσει σύντομα δικό της πεδίο βολής, ώστε να γίνεται εκπαίδευση σε εβδομαδιαία βάση, πάντα βεβαίως σε συνεργασία και υπό την επίβλεψη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το ωκεανογραφικό σκάφος «Τσεσμέ»

Στην ευρύτερη περιοχή της Θάσου υπήρχε χθες και τουρκική παρουσία, καθώς στα διεθνή ύδατα ανάμεσα στο νησί και τη Σαμοθράκη έπλεε το ωκεανογραφικό σκάφος «Τσεσμέ». Χθες σημειώθηκε επίσης μία εικονική αερομαχία ανάμεσα σε δύο οπλισμένα τουρκικά F-16 και δύο ελληνικά μαχητικά, που ενεπλάκησαν στις 13.45, στην περιοχή δυτικά των Ψαρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή