Νευρικότητα σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ

Νευρικότητα σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη ένα ορόσημο που είχε τεθεί από την κυβέρνηση ως σημαντικό για την πορεία της διαπραγμάτευσης –οι εκλογές στην Ολλανδία– παρέρχεται σήμερα, με τις συζητήσεις των κυβερνητικών με τους εταίρους να παρουσιάζουν εικόνα τελμάτωσης. Μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες, κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν με δηλώσεις τους ότι η συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης θα πρέπει να επιτευχθεί πριν από τις ολλανδικές εκλογές, καθώς το αποτέλεσμα που θα προκύψει από αυτές είναι πιθανό να διαμορφώσει ένα πιο σύνθετο και απαιτητικό περιβάλλον όσον αφορά τις επιδιώξεις της Αθήνας από τη διαπραγμάτευση. Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα φανεί εάν θα έχει επιπτώσεις στη διαπραγμάτευση –και ποιες– η έναρξη του εκλογικού κύκλου στην Ευρώπη.

Στη Μάλτα

Την ίδια στιγμή, ακόμη ένα ορόσημο, αυτό της 20ής Μαρτίου και της συνεδρίασης του Eurogroup, δείχνει να είναι πολύ κοντά στο να παρέλθει χωρίς επίτευξη του επιδιωκομένου, μιας συμφωνίας, δηλαδή, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης. Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον παραπέμπουν στις δηλώσεις του κ. Τσίπρα από τις Βρυξέλλες, την περασμένη Παρασκευή, και στην αναφορά του για πλήρη ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, μαζί με τα μέτρα που αφορούν την περίοδο από το 2019 και μετά, στις αρχές Απριλίου. Ουσιαστικά, πλέον, η πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας παραπέμπεται στο Eurogroup της 7ης Απριλίου, στη Μάλτα. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι η σημερινή ημέρα, λόγω των εκλογών στην Ολλανδία, αποκλείεται να έχει κάποια εξέλιξη. Το επόμενο τριήμερο θα γίνει μια προσπάθεια για γεφύρωση των διαφορών, μέχρι το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, αλλά όλοι εμφανίζονται εξαιρετικά συγκρατημένοι. «Ολοι γνωρίζουν τις θέσεις όλων, δεν ξεκινάμε από το μηδέν, αλλά επίσης όλοι γνωρίζουν ότι θα απαιτηθεί κάποιας μορφής υπέρβαση για να αποτελματωθεί η διαδικασία», αναφέρει πρόσωπο του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος με γνώση της πορείας των διαπραγματεύσεων. Οι περικοπές στις συντάξεις, οι αλλαγές στα εργασιακά και τα ενεργειακά παραμένουν τα μεγάλα «αγκάθια».

Οι καθυστερήσεις και η αβεβαιότητα που τις συνοδεύει προκαλούν νευρικότητα στο εσωτερικό κυβέρνησης και κόμματος, ενώ έχουν αρχίσει να ακούγονται μεταξύ των βουλευτών και φωνές για παράταση της διαπραγμάτευσης και μετά το Πάσχα, καθώς η προοπτική να βρεθούν στις περιφέρειές τους εκείνες τις ημέρες και να πρέπει να υπερασπιστούν μια δύσκολη συμφωνία είναι κάθε άλλο παρά ελκυστική.

Παράλληλα, προς την ηγεσία απευθύνονται σαφή μηνύματα. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης, ο οποίος εντάσσεται στην κίνηση των «53+», έσπευσε να δηλώσει («Αυγή») ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα συνταχθεί με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής σχετικά με την ψήφιση των μέτρων για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, καθιστώντας σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι αυτή τη φορά η όποια συμφωνία θα πρέπει να λάβει την έγκριση του ανώτατου κομματικού οργάνου πριν έρθει στη Βουλή. Ο κ. Καραγιαννίδης δήλωσε, επίσης, ότι συντάσσεται με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στο «να μη λέμε μεγάλα λόγια», ασκώντας έμμεση κριτική στις σχεδόν πανηγυρικές εκφράσεις κυβερνητικών στελεχών για την απόφαση του προηγούμενου Eurogroup.

Αφησε, επίσης, αιχμές για τους χειρισμούς του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, ενώ, την ίδια στιγμή, δυσαρέσκεια εκδηλώνεται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, για άλλη μία φορά, για τους χειρισμούς του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, όσον αφορά τις επεμβάσεις της αστυνομίας σε χώρους καταλήψεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή