Kρίσιμα βήματα προς το Brexit

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις τελευταίες ημέρες του Μαρτίου αναμένεται ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας από τη βρετανική κυβέρνηση, κάτι που θα εγκαινιάσει και επισήμως τη δίχρονη διαδικασία σκληρών διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες για τους όρους του δρομολογημένου Brexit. Στην εκτίμηση αυτή συγκλίνουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ύστερα από την οριστική επικύρωση του σχετικού νομοσχεδίου από τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου.

Η σύνθετη διαδικασία του Brexit, αλλά και οι μεταρρυθμίσεις που εννοεί να δρομολογήσει η Συντηρητική πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στο εσωτερικό της χώρας απασχόλησαν χθεσινή σύσκεψη με κορυφαίους υπουργούς της στην πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ. Ο εκπρόσωπος Τύπου της κ. Μέι δήλωσε, μετά τη συνεδρίαση, ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός δεν θα παραστεί στην πανηγυρική Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Μαρτίου, στη Ρώμη, με αφορμή τα 60 χρόνια από την υπογραφή της ιδρυτικής συνθήκης των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Αλλωστε, η παρουσία της πρωθυπουργού μιας χώρας που ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την Ενωση μάλλον δεν θα συνέβαλλε στον πανηγυρικό τόνο της ημέρας. Η ίδια διακριτικότητα φαίνεται να υπαγορεύει στη Βρετανίδα πρωθυπουργό να δρομολογήσει το Brexit μετά την 25η Μαρτίου. Πάντως, η βασίλισσα Ελισάβετ αναμένεται εντός των αμέσως προσεχών ημερών να επικυρώσει τον νόμο για το Brexit, δίνοντας και τυπικά το «πράσινο φως» για τη δρομολόγηση της διαδικασίας αποχώρησης, όπως έγινε γνωστό χθες από τη βρετανική κυβέρνηση.

Σε άλλη δήλωσή του, ο εκπρόσωπος της κ. Μέι ανέφερε ότι η κυβέρνηση του Λονδίνου «δεσμεύεται να εμπλέξει ενεργά την κυβέρνηση της Σκωτίας σε όλη τη διαδικασία» του Brexit. Μία ημέρα νωρίτερα, η τοπική πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον είχε ζητήσει τη διεξαγωγή και δεύτερου δημοψηφίσματος με το ερώτημα της απόσχισης από το Ηνωμένο Βασίλειο, στα τέλη του 2018 ή στις αρχές του 2019, δηλαδή προτού ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit. Στο πρώτο δημοψήφισμα, του 2014, οι Σκωτσέζοι είχαν ταχθεί σε ποσοστό 55% έναντι 45% υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά η κ. Στέρτζον ισχυρίζεται ότι η ψήφος των Αγγλων υπέρ του Brexit (οι Σκωτσέζοι τάχθηκαν σε αναλογία τριών πέμπτων υπέρ της παραμονής) άλλαξε ουσιωδώς τους όρους του προβλήματος.

Χθες, Μέι και Στέρτζον αντάλλαξαν πυρά γύρω από το θέμα του δεύτερου δημοψηφίσματος, το οποίο προϋποθέτει την άδεια της κυβέρνησης του Λονδίνου για να έχει νομική ισχύ. Η Τερέζα Μέι κατηγόρησε από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων τους αυτονομιστές της Σκωτίας ότι «παίζουν πολιτικά παιχνίδια» και «δημιουργούν αβεβαιότητα» σε μια κρίσιμη, για τη Βρετανία, συγκυρία. Απαντώντας μέσω Twitter, η Νίκολα Στέρτζονυπενθύμισε ότι εκλέχθηκε με τη δέσμευση να προχωρήσει στο δημοψήφισμα και «κάρφωσε» την κ. Μέι προσθέτοντας: «Η πρωθυπουργός δεν έχει εκλεγεί μέχρι στιγμής από κανέναν». Οπως είναι γνωστό, η κ. Μέι επελέγη για το πρωθυπουργικό αξίωμα με εσωκομματική διαδικασία των Συντηρητικών, ύστερα από το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit και την παραίτηση του μέχρι τότε πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον. Αναλυτές στον βρετανικό Τύπο πιθανολογούν ότι η κυβέρνηση Μέι θα επιτρέψει, τελικά, στη Νίκολα Στέρτζον να δρομολογήσει και δεύτερο δημοψήφισμα, αλλά μόνον αφού θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή