Ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ

Ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαιτέρως θετικά για την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, είναι τα αποτελέσματα της παγκόσμιας κατάταξης Πανεπιστημίων από τον οργανισμό QS (Quacquarelli Symonds). Η Σχολή βρίσκεται παγκοσμίως στις θέσεις 201-250, μεταξύ 4.438 Πανεπιστημίων, διατηρώντας την ίδια θέση σε σχέση με την περσινή κατάταξη. Σύμφωνα με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ Θάνο Δημόπουλο, τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν το υψηλό επίπεδο σπουδών και έρευνας, αλλά και την αποδοχή και την εκτίμηση προς τους αποφοίτους της Σχολής.

Η βαθμολογία ανά κριτήριο είναι 100 και ορισμένα σημεία στα οποία θα πρέπει να δοθεί έμφαση σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, είναι τα εξής:

– Στα δύο κριτήρια που αφορούν το ερευνητικό έργο και την επιρροή (Ετεροαναφορές ανά δημοσίευση και H-Index), η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ συγκεντρώνει την υψηλότερη βαθμολογία στην Ελλάδα.

– Στο κριτήριο H-index, η Σχολή βρίσκεται στη θέση 158 παγκοσμίως, ξεπερνώντας Ιατρικές Σχολές εγνωσμένου κύρους.

«Τα κριτήρια της QS, παρά τις ενστάσεις που βάσιμα εκφράζονται τόσο γι' αυτά όσο και για τη γενικότερη μεθοδολογία που ακολουθείται», αναφέρει ο κ. Δημόπουλος περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

– Ακαδημαϊκή Φήμη μέσω έρευνας ερωτηματολογίων. Στο ερωτηματολόγιο χρησιμοποιούνται Πανεπιστημιακοί διαφόρων ειδικοτήτων και ερωτώνται για τα κατά τη γνώμη τους 30 καλύτερα πανεπιστήμια, χωρίς να μπορούν να επιλέξουν το δικό τους. Στην έρευνα του 2017 χρησιμοποιήθηκαν 74.651 ερωτηματολόγια από Πανεπιστημιακούς που προέρχονται από όλον τον κόσμο και σε βάθος πενταετίας.

– Έρευνα ερωτηματολογίων εργοδοτών. Πρόκειται για ίδιου τύπου με την προηγούμενη έρευνα ερωτηματολογίων, μόνο που απευθύνεται σε δείγμα εργοδοτών των αποφοίτων των πανεπιστημίων. Στην έρευνα του 2017 χρησιμοποιήθηκαν 40.643 ερωτηματολόγια. Το κριτήριο αυτό θεωρείται ότι αντανακλά την ποιότητα διδασκαλίας των πανεπιστημίων, όπως διαπιστώνεται από τους εργοδότες και τους αυτοαπασχολούμενους.

– Αριθμό ετερο-αναφορών ανά εργασία. Η QS χρησιμοποιεί τα δεδομένα της βάσης Scopus. Αθροίζεται ο συνολικός αριθμός ετερο-αναφορών σε εργασίες της τελευταίας πενταετίας που συνεγράφησαν από μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου πάνω στο συγκεκριμένο επιστημονικό τομέα και διαιρούνται με τον αντίστοιχο συνολικό αριθμό των καθηγητών.

– H-index: Αυτό το κριτήριο εφαρμόζεται μόνο στα τα επί μέρους επιστημονικά πεδία, όπως η Ιατρική. Πρόκειται για το γνωστό μας h-index, αλλά προσαρμοσμένο σε ομάδες εργασιών. Συγκεκριμένα, προσμετράται ο αριθμός ετερο-αναφορών για κάθε εργασία του ιδρύματος πάνω στον συγκεκριμένο τομέα και ο αριθμός h-index υποδηλώνει ότι h εργασίες έχουν πάνω από h αναφορές. Χρησιμοποιούνται 2 δείκτες, το h1 που αφορά τις εργασίες που χαρακτηρίζονται ως ανήκουσες σε βασικό επιστημονικό τομέα (π.χ. Life Science and Medicine) και το h2 που αφορά τις εργασίες που χαρακτηρίζονται ως ανήκουσες MONO σε συγκεκριμένο επιστημονικό τομέα (π.χ. Medicine). Οι δύο δείκτες συναθροίζονται (μέσος όρος) με βάρος διπλάσιο στον h2.

«Παρά τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε ως Χώρα και ως Ίδρυμα, το έργο μας αναγνωρίζεται διεθνώς και η επίδραση της έρευνάς μας είναι πολύπλευρη. Αυτό το έργο οφείλουμε και μπορούμε να το αναδείξουμε ακόμα περισσότερο και καλύτερα», δήλωσε ο κ. Δημόπουλος.

 

(πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ) 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή