Ο τζαζίστας που πιστεύει στην αγάπη και στην υγιεινή ζωή

Ο τζαζίστας που πιστεύει στην αγάπη και στην υγιεινή ζωή

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας τζαζίστας με σπουδές στο Χάρβαρντ, ένας φανατικός υποστηρικτής του υγιεινού τρόπου ζωής που δεν πτοείται από τo lifestyle του επαγγελματία μουσικού: ο Ντον Μπρέιντεν δεν αποτελεί συνηθισμένη περίπτωση. Μεγαλωμένος στο Λούισβιλ του Κεντάκι, άρχισε να παίζει τενόρο σαξόφωνο σε ηλικία 13 ετών και συνέχισε να ασχολείται εντατικά με τη μουσική, ενώ σπούδαζε πληροφορική στο κορυφαίο αμερικανικό πανεπιστήμιο. Από το 1984, όταν μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για να αφοσιωθεί στη μεγάλη του αγάπη, μέχρι σήμερα, έχει συνθέσει έργα για ορχήστρα και μικρότερα σύνολα, έχει παίξει στο πλευρό ονομάτων όπως οι Ουίντον Μαρσάλις και Μπέτι Κάρτερ και έχει ηχογραφήσει 19 προσωπικά άλμπουμ. «Στ’ αλήθεια απόλαυσα τα 12 χρόνια που εργάστηκα ως προγραμματιστής υπολογιστών. Πιστεύω ότι θα ήμουν ευτυχισμένος αν ακολουθούσα έναν πιο σίγουρο δρόμο, αλλά η ζωή μου δεν θα ήταν τόσο ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική όσο είναι τώρα», λέει στην «Κ» ο αναγνωρισμένος μουσικός και συνθέτης, που έρχεται στην Ελλάδα για τέσσερις εμφανίσεις στη σκηνή του Half Note μαζί με τα υπόλοιπα δύο μέλη του Trio of Liberty.

Το τρίο αποτελεί καρπό της συνεργασίας του Μπρέιντεν με τον μπασίστα Γιόρις Τιπ, με τον οποίο συναντήθηκαν το 1992 και είχαν την ευκαιρία να «συνομιλήσουν» μουσικά πολλές φορές στο πέρασμα του χρόνου. «Συζητήσεις» είναι ο τίτλος της νέας, δεύτερης δισκογραφικής δουλειάς, που συνυπογράφουν με τον ντράμερ Τζιν Τζάκσον. «Βασικός στόχος μας είναι να μοιραζόμαστε το μουσικό ταξίδι και τη θετική μας ενέργεια με τα μέλη του κοινού», υπογραμμίζει.

Πεπεισμένος πως η σωστή μουσική εκπαίδευση θα μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο, ο 53χρονος Μπρέιντεν αφιερώνει ένα σημαντικό κομμάτι του χρόνου του στη διδασκαλία. «H μουσική μάς μαθαίνει να είμαστε δημιουργικοί, να ακούμε, να συνεργαζόμαστε και πολλά ακόμα. Επίσης, το να παίζεις μουσική σε ψυχαγωγεί, σου δίνει ενέργεια, σε ξεκουράζει και σου προσφέρει κάθαρση. Ο πλανήτης έχει μεγάλη ανάγκη αυτές τις ιδιότητες», αναφέρει, προσθέτοντας ότι «οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν τουλάχιστον κάποια ικανότητα μουσικής έκφρασης. Για το 99,99% των ανθρώπων η σκληρή δουλειά είναι πιο σημαντική από το ταλέντο, και ακόμη πιο σημαντική είναι η πραγματική αγάπη για τη μουσική, την οποία πρέπει να καλλιεργήσουμε».

Επειτα από ένα πρόβλημα υγείας που παραλίγο να δώσει τέλος στην καριέρα του, ο Μπρέιντεν προσπαθεί να ζει όσο πιο υγιεινά γίνεται και σχεδιάζει να γράψει ένα βιβλίο με «τεχνικές» βελτίωσης της φυσικής κατάστασης («από την οπτική γωνία ενός τζαζίστα»). «Τώρα το παίξιμό μου –και το σώμα, το μυαλό, το πνεύμα μου– είναι καλύτερο από ποτέ», υποστηρίζει.

​​O Ντον Μπρέιντεν εμφανίζεται στο Half Note Jazz Club από τις 17 έως τις 20 Μαρτίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή