Δύο ταξίδια ενθαρρυντικά

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ στον Λευκό Οίκο μπορεί να καθυστέρησε λόγω της χιονοθύελλας που έπληξε την Ουάσιγκτον, αλλά θα πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας, την Παρασκευή. Ο άμεσος επαναπρογραμματισμός του ταξιδιού δείχνει, αν μη τι άλλο, διάθεση συνεργασίας, σε μία κίνηση καλής θέλησης των δύο πλευρών να βρουν πεδίο επαφής.

Σύμφωνα με πηγές του Λευκού Οίκου, πρόθεση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είναι να χτίσει προσωπική σχέση και θετική επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο. Ο πρόεδρος Τραμπ εμφανίζεται ενθαρρυμένος από τη διάθεση του Βερολίνου να αυξήσει τη συνεισφορά της Γερμανίας στο ΝΑΤΟ και θέλει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για το πώς θα γίνει αυτό, ενώ στη συνάντηση με την κ. Μέρκελ αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της Ρωσίας και της συνεργασίας με τον πρόεδρο της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν. Βεβαίως, υπάρχουν και άλλα ζητήματα που απασχολούν τους αναλυτές ως πιθανά προβλήματα για τις διατλαντικές σχέσεις, όπως η πιθανότητα ενός εμπορικού πολέμου, καθώς ο πρόεδρος Τραμπ έχει θέσει στο στόχαστρο το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας.

Ακόμη και σε αυτό το πεδίο, όμως, φαίνεται να υπάρχει περιθώριο πιο εποικοδομητικής σχέσης. Και αυτό, καθώς στην Ουάσιγκτον αρχίζει να ακούγεται η εκτίμηση ότι η εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. (γνωστή ως TTIP) θα μπορούσε να προχωρήσει, ενδεχομένως ως μια συμφωνία για την ενίσχυση της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας, όπως πρότεινε μια έκθεση του Atlantic Council για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη. Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει διαμορφώσει τελική θέση για το θέμα. Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Τραμπ έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει μόνο διμερείς συμφωνίες, ο αξιωματούχος σημείωσε ότι η TTIP θα μπορούσε να θεωρηθεί διμερής συμφωνία, με δεδομένη τη δομή της Ευρωπαϊκής Ενωσης και πώς αυτή διασυνδέει τις οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών. Τηρουμένων των αναλογιών, ενθαρρυντικό είναι ένα ακόμη ταξίδι στην Ουάσιγκτον αυτές τις ημέρες, εκείνο του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας βρέθηκε στις ΗΠΑ και είχε συναντήσεις χθες και προχθές με σημαντικούς παράγοντες της νέας αμερικανικής κυβέρνησης. Οπως σχολιάζει Αμερικανός πρώην διπλωμάτης, οι συναντήσεις έκλεισαν σε χρόνο-ρεκόρ και γίνονται πολύ νωρίς, με το ξεκίνημα ουσιαστικά της νέας αμερικανικής κυβέρνησης. Γι’ αυτό και ξάφνιασε αρκετούς, καθώς τέτοιου είδους συναντήσεις χρειάζονται αρκετή προετοιμασία, ενώ χώρες όπως η Ελλάδα δεν θεωρούνται πρώτης προτεραιότητας.

Η συνάντηση του κ. Κοτζιά με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον είναι πρωτίστως σημάδι της δυναμικής και ικανής διπλωματικής παρουσίας της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα μάλιστα με το State Department, επιβεβαίωσε τη σημασία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Φαίνεται δε ότι εντάσσεται σε ένα ευρύτερο άνοιγμα της νέας αμερικανικής κυβέρνησης ή τουλάχιστον ενός ισχυρού «τριγώνου» εντός της στην Ευρώπη. Σε αυτό, εκτός από τον κ. Τίλερσον, ανήκει ο υπουργός Αμυνας στρατηγός Τζέιμς Μάτις και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου στρατηγός Χ.Ρ. Μακμάστερ, τον οποίο επίσης είχε προγραμματίσει να συναντήσει χθες το απόγευμα (τοπική ώρα) ο κ. Κοτζιάς. Οι τρεις τους θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε ένα «θεσμικό» αντίβαρο στον πολιτικό σύμβουλο του προέδρου Στιβ Μπάνον, με την πολύτιμη υποστήριξη και του γαμπρού του κ. Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ. Σύμφωνα με τους New York Times, από την πλευρά του, ο κ. Τίλερσον επιδιώκει κάτι τέτοιο. Με τις προσωπικές του επιλογές να βρίσκονται στο στόχαστρο του αμερικανικού Τύπου, αυτό που προβληματίζει περισσότερο τους Ευρωπαίους στον ιδρυτή του Breitbart News και εμπνευστή της έννοιας των «ψευδών ειδήσεων» Μπάνον είναι η εχθρική στάση του έναντι της Ε.Ε. Εφόσον αυτό το «τρίγωνο» επικρατήσει, η Ελλάδα θα έχει κάνει μια καλή αρχή με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή