Στρατηγοί και ιεράρχες

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρχετυπικό λεξιλόγιο έκφρασης θυμού, πού αλλού; Ομήρου Ιλιάδα. Ενδεικτικές ψηφίδες διδακτικού υβρεολογίου: «Κερδοσκόπε», «μεθύστακα», «σκυλομάτη»· ήταν η εν μέρει εικόνα του Αχιλλέα για τον συμπολεμιστή αρχιστράτηγο Αγαμέμνονα. Ανάλογη άμιλλα εκδηλωνόταν και στο άλλο στρατόπεδο: «Παλιόπαιδα», «ψεύτες», «ζωοκλέφτες»· έκφραση πατρικής αγωνίας του βασιλιά Πριάμου προς μερίδα τέκνων του. Αλλά και οι θεοί της εποχής δεν πήγαιναν πίσω, καθώς είχαν από ζήλια έφεση να αντιγράφουν τους ανθρώπους. Κρατηθείτε: Ο πολεμοχαρής Αρης αποκαλεί «σκυλόμυγα» τη σοφή Αθηνά. Αποφεύγοντας ωστόσο να λύνουν τις μεταξύ τους διαφορές με πιο καταληκτικό τρόπο, οι Ολύμπιοι δεν αρκούνταν σε ρόλο ύπερθεν παρατηρητή αλλά παρενέβαιναν και ανθρωπομορφικά ανάμεσα στους σφαγιαζομένους θνητούς. Ετσι, η Ηρα, η Αθηνά, ο Ποσειδών, ο Ηφαιστος και ο Ερμής στέκονταν στο πλευρό των Δαναών, ενώ ο Αρης, ο Φοίβος Απόλλωνας, η Αφροδίτη και η Αρτεμις βοηθούν τους Τρώες. Κι ο νεφεληγερέτης Δίας; Μια στο καρφί και μια στο πέταλο.

Χιλιάδες έτη κατόπιν, και αφού προηγήθηκε η χριστιανική εξ Αποκαλύψεως αλήθεια, οι πόλεμοι και οι απειλές συρράξεων συνεχίζονται αδιάλειπτα είτε ανάμεσα σε ομόθρησκους είτε μεταξύ αλλόθρησκων ή όλοι εναντίον όλων. Στη δική μας περίπτωση φερ’ ειπείν έχει παγιωθεί, γεωγραφική και ιστορική αδεία, ο όρος «εξ ανατολών κίνδυνος», με συνεχείς, έμπρακτες προκλήσεις από τους απέναντι, φραστικά πυρά ελεύθερων σκοπευτών, ημέτερες αμυντικές νουθεσίες και ενεργό τον φόβο μιας μοιραίας φιτιλιάς· κι άντε γύρευε μετά τον διεθνή από μηχανής Θεό ταχείας καταλλαγής. Ετσι, σωρεύτηκε ανυπολόγιστη για την Ελλάδα οικονομική αιμορραγία, επί δεκαετίες έρρεε πακτωλός δισ. για εξοπλιστικά προγράμματα, αλυσίδες προμηθειών, αγορές αιώνων –πόσο γρήγορα περνούν οι αιώνες– αφού μ’ αυτόν τον σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, εποχικό καρντάση, δεν μπορεί να εφησυχάζεις· διόλου ασύνδετο άλλωστε ότι στη χώρα μας οι ευδοκίμως τερματίσαντες με τίτλο στρατηγού συναγωνίζονται αριθμητικά τους φέροντες τίτλο προέδρου.

Σε αυτό ο κ. Αλ. Τσίπρας συμφώνησε με όλους τους προκατόχους του. «Οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι άρτια εκπαιδευμένες και σε άριστη αποτρεπτική ετοιμότητα» δήλωσε με τηλεοπτική αρετή και τόλμη, κάτι που επίσης θα πιστοποιηθεί υπερκομματικά στην παρέλαση για την επέτειο της εθνεγερσίας. Παρένθετο ερώτημα, το ανίερο ή μη του οποίου επιβάλλεται –υπάρχει λόγος εθνικός και πνευματικός– να διασαφηνιστεί για εμάς τους καλοπροαίρετους απαράσκευους: Ο Αγιος Γεώργιος προστάτης του πεζικού, η Αγία Βαρβάρα προστάτις του πυροβολικού, οι Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ προστάτες της Πολεμικής Αεροπορίας, κ.λπ. Είναι άραγε συμβατό με τον ακέραιο λόγο του Ναζωραίου ή υβριστική, κατά συνθήκην, αυθαιρεσία η επιστράτευση του ιερού άυλου σε ρόλο χορηγού περαιτέρω στρατιωτικής ισχύος; Ο λόγος πρωτίστως σε φωτισμένους ιεράρχες και πολύπειρους στρατηγούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή