Οι σκέψεις των Ολλανδών πάνω από την κάλπη – η «Κ» σε εκλογικό κέντρο της Χάγης

Οι σκέψεις των Ολλανδών πάνω από την κάλπη – η «Κ» σε εκλογικό κέντρο της Χάγης

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΑΓΗ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Mε τα εκλογικά κέντρα να έχουν ανοίξει από τις 7.30 το πρωί, οι Ολλανδοί προσέρχονται όλη μέρα για να ψηφίσουν στα πιο ασυνήθιστα μέρη.

Απο μουσεία, σπίτια και ερημικά νησιά μέχρι τον πιο κεντρικό σταθμό τρένων της Χάγης όπου έχει στηθεί μία λευκή τέντα και οι ψηφοφόροι περιμένουν υπομονετικά την σειρά τους για να ρίξουν την ψήφο τους. Στο χέρι τους πολλοί κρατούν το τεράστιο ψηφοδέλτιο που είναι διπλωμένο στα τέσσερα για να χωρέσει και τα 25 κόμματα που κατεβαίνουν στις εκλογές. 

Και ενώ, όπως και στην Ελλάδα, υπάρχουν πολλά κόμματα, η διαφορά με την χώρα μας είναι ότι σε αυτές τις εκλογές η προσοχή δεν θα εστιαστεί σε 2-3 παρατάξεις, όπως συνηθίζεται αλλά σε πολύ περισσότερες. Ο κόσμος φαίνεται να ψηφίζει μία σειρά από κόμματα με αποτέλεσμα η ολλανδική ψήφος που θα προκύψει να είναι κατακερματισμένη, ενώ δημοσκόποι και πολιτικοί αναλυτές αναμένουν μία κυβέρνηση που θα απαιτεί την συμμετοχή 5 ή 6 διαφορετικών παρατάξεων.

Ενδεικτικό είναι ότι, από ένα δείγμα 10 ανθρώπων που μιλάμε στο εκλογικό κέντρο του κεντρικού σταθμού της Χάγης, οι 7 δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν διαφορετικό κόμμα. 

Ο Αρι Ντε Κράουκ δηλώνει ότι θα ψηφίσει τους χριστιανοδημοκράτες παρόλο που θεωρεί ότι το κόμμα του ακροδεξιού ευρωσκεπτικιστή Γ. Βίλντερς «τα λέει καλά», όπως σημειώνει στην «Κ» ενώ περιμένει στην ουρά. Για τον Ντε Κράουκ, η δυναμική παρουσία του Βίλντερς σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση είναι θετική, καθώς θέτει την ατζέντα για θέματα σημαντικά όπως αποκαλεί την αντι – ισλαμική του ρητορική. Γιατί την θεωρεί σημαντική τον ρωτάμε. Γιατί, όπως λέει, τα πράγματα καταλήγουν σε ένα πράγμα «όταν η θρησκεία σου λέει ότι αν δεν πιστεύεις αυτό που πιστεύω τότε εγώ θα σε σκοτώσω. Για αυτό για τον Ντε Κράουκ, ο ισλαμοφοβικός λόγος του Βίλντερς βγάζει νόημα. 

Αλλά και για τον Μπία Σρέντερ η ψήφος σήμερα είναι περισσότερο μορφή διαμαρτυρίας, γι αυτό και ψηφίζει και αυτός για ένα μικρό κόμμα που ελπίζει να καταφέρει να μπει στην κυβέρνηση. Για τον Σρέντερ ο Βίλντερς εκφράζει «αυτό που σκέφτονται πολλοί στην χώρα» καθώς η πολιτική στην Ολλανδία έχει γίνει τετριμμένη, χωρίς να δίνει απαντήσεις στις «ανάγκες και τους φόβους του πληθυσμού». Και παρόλο που για τον Σρέντερ ο Βίλντερς μόνο φωνάζει, χωρίς να μπορεί να προσφέρει συγκεκριμένες λύσεις, ο ίδιος εκτιμά ότι ήταν «ο πρώτος που έχει βάλει ταμπού στην ατζέντα και έχει κάνει πολλά κόμματα να τοποθετούνται στα θέματα αυτά».

Για την 27χρονη όμως Γερτρούδη Σάλαν, η ψήφος της αφορά τα δύο θέματα που την απασχολούν, την αλληλεγγύη και την κλιματική αλλαγή. Για αυτό και θα ψηφίσει το κόμμα των πρασίνων που αποτελούν την έκπληξη των εκλογών και αναμένεται να τετραπλασιάσουν την δύναμή τους και να βρεθούν στην 2η θέση. «Είμαστε όλοι άνθρωποι και μέρος της ολλανδικής μας ταυτότητας είναι να είμαστε ανοιχτοί για τους ανθρώπους που μας χρειάζονται», λέει η Σάλαν. Αναφερόμενη στην περίπτωση που κερδίσει το κόμμα το Βίλντερς, κάνει λόγο για πλήγμα στην ολλανδική ταυτότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή