Διώξεις Ρώσων για υποκλοπές από τη Yahoo

Διώξεις Ρώσων για υποκλοπές από τη Yahoo

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατηγορίες εναντίον δύο πρακτόρων της ρωσικής μυστικής υπηρεσίας FSB και άλλων δύο, επίσης Ρώσων, κυβερνοπειρατών απήγγειλε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Οι κατηγορίες αφορούν την υποκλοπή διαδικτυακών λογαριασμών τουλάχιστον 500 εκατομμυρίων πελατών της γνωστής εταιρείας αναζήτησης Yahoo και δεν σχετίζεται με τις εν εξελίξει έρευνες γύρω από την πειρατεία στα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος και τη θρυλούμενη ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου. Είναι η πρώτη φορά που η αμερικανική δικαιοσύνη ξεκινά διαδικασία δίωξης εναντίον Ρώσων αξιωματούχων.

Οι δύο πράκτορες της FSB που ενοχοποιούνται για την υπόθεση Yahoo ονομάζονται Ντιμίτρι Ντοκουτσάεφ και Ιγκόρ Σούστσιν. Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, οι δύο άνδρες εργάζονταν στην ειδική ομάδα της FSB για την καταπολέμηση της κυβερνοπειρατείας. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax αναφέρει ότι ο Ντοκουτσάεφ συνελήφθη τον Δεκέμβριο στη Μόσχα με τις κατηγορίες της προδοσίας και της διοχέτευσης πληροφοριών στη CIA.

Μαζί με τους δύο πράκτορες καταζητούνται για την ίδια υπόθεση οι σεσημασμένοι κυβερνοπειρατές Αλεξέι Μπελάν και Καρίμ Μπαράτοφ. Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης έκανε γνωστό ότι ο Μπελάν συνελήφθη τον Ιούνιο του 2013 σε «ευρωπαϊκή χώρα», αλλά κατάφερε να διαφύγει στη Ρωσία προτού εκδοθεί στις ΗΠΑ. Κατά τη Washington Post, η εν λόγω χώρα είναι η Ελλάδα. Oσο για τον Μπαράτοφ, συνελήφθη την Τρίτη στον Καναδά και ανακρίνεται.

Στο μεταξύ, οι επικεφαλής των δύο κομμάτων στην επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων δήλωσαν ότι θα καλέσουν τους διευθυντές του FBI και του NSA να καταθέσουν για τους ισχυρισμούς του προέδρου Τραμπ περί τηλεφωνικών παρακολουθήσεων στον Πύργο του, στη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της επιτροπής, Ντέβιν Νούνες και ο επικεφαλής των Δημοκρατικών, Aνταμ Σιφ, προσέθεσαν ότι αν και δεν πιστεύουν πως υπήρξε παρακολούθηση, το FBI οφείλει να προσκομίσει κάθε σχετικό στοιχείο στο Κογκρέσο. Εν μέσω όλων αυτών, η ηγεσία του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών επισκόπησε τις προοπτικές των αμερικανορωσικών σχέσεων επί προεδρίας Τραμπ. Στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη σύσκεψη, αναφέρεται ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεργαστεί πλήρως για την ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων, αλλά κάτι τέτοιο προϋποθέτει να σταματήσουν οι προσπάθειες «περιορισμού» της Ρωσίας και οι παρεμβάσεις στις εσωτερικές της υποθέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή