Σύσταση Νουί για αξιολόγηση, κόκκινα δάνεια

Σύσταση Νουί για αξιολόγηση, κόκκινα δάνεια

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκτίμηση ότι οι εγχώριες τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες και δεν θα χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση εξέφρασε σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) κ. Ντανιέλ Νουί. Παράλληλα, χαρακτήρισε απογοητευτικό για τις τράπεζες το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου λόγω των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης. «Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης σημαίνει περισσότερη εμπιστοσύνη. Και η τραπεζική λειτουργία σημαίνει εμπιστοσύνη. Οπότε θα είναι ένα δυνατό σημάδι στις αγορές, στους επενδυτές, όπως επίσης και στους καταθέτες που πρέπει να επιστρέψουν στις τράπεζες, αν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση».

«Το 2016 υπήρξαν καλά νέα σε πολλά μέτωπα, τους πρώτους δύο μήνες του 2017 απογοητευτήκαμε λίγο, σαν να έγινε μια παύση στην πρόοδο. Την ίδια στιγμή, έχουμε δει ότι η ρευστότητα μειώθηκε επίσης. Επομένως, μπορεί να είναι ένα προσωρινό φαινόμενο. Φυσικά, πρόσωπα ή επιχειρήσεις πληρώνουν φόρους ή λογαριασμούς και ίσως η κατάσταση ομαλοποιηθεί τους επόμενους μήνες. Είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα». Σε ό,τι αφορά την αύξηση του δανεισμού των τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας, τον ELA, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής τραπεζικής εποπτείας σημείωσε «σχετίζεται με τις εκροές καταθέσεων. Οπότε, ναι, η χρηματοδότηση των τραπεζών χρησιμοποιώντας λιγότερα χρήματα από τον ELA και αντλώντας περισσότερες καταθέσεις και χρηματοδότηση από τις αγορές είναι κάτι που παρακολουθούμε πολύ στενά. Ελπίζουμε η αύξηση του ELA να είναι προσωρινή».

Η κ. Νουί σημείωσε ότι το 2016 σημειώθηκε πρόοδος στο ζήτημα της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, «έχει γίνει πρόοδος, εκτός από τους δύο πρώτους μήνες του έτους που η εικόνα ήταν απογοητευτική, αλλά τώρα πρέπει να εφαρμόσουμε τα άρτια σχέδια που έχουμε λάβει από τις ελληνικές τράπεζες και τα οποία έχουμε διαπραγματευτεί ως εποπτική αρχή. Τώρα τα σχέδια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων πρέπει να εφαρμοστούν». Ωστόσο σημείωσε ότι η υλοποίηση περνά και μέσα από το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο πρέπει να εμπλουτιστεί. «Χρειαζόμαστε και άλλα εργαλεία», συνέχισε, «υπάρχουν και άλλοι νόμοι που πρέπει να τεθούν σε ισχύ, που αφορούν, για παράδειγμα, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, τη νομική προστασία για να κάνουν οι τράπεζες όσα πρέπει στο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Ελπίζω λοιπόν, ότι αυτοί οι νόμοι σύντομα να ψηφιστούν για να προχωρήσουμε με την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Η ιδέα είναι να ξεκινήσουμε έναν ενάρετο κύκλο, οι τράπεζες που είναι φορτωμένες με μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία».

Σε ερώτηση για το αν στις συναντήσεις που είχε με τους επικεφαλής των τραπεζών της μετέφεραν τις ανησυχίες τους σημείωσε ότι «υπάρχουν πολλές προκλήσεις. Θέλουν απαντήσεις σε ερωτήσεις που σχετίζονται με αυτές τις προκλήσεις. Τα προηγούμενα χρόνια η πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες ήταν η φερεγγυότητα, η ανακεφαλαιοποίηση. Η επόμενη πρόκληση ήταν η αναδιάρθρωση των ομολόγων των τραπεζών και μερικές φορές τα ανώτερα διοικητικά στελέχη. Και τώρα αντιμετωπίζουν το σημαντικό θέμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Είναι το μεγάλο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των ελληνικών τραπεζών».

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα capital controls και πότε θα αρθούν, σημείωσε ότι «δεν είναι κάτι που εγώ μπορώ να απαντήσω. Ελπίζω να μην κρατήσουν πoλύ, γιατί πάλι θα πω ότι είναι θέμα εμπιστοσύνης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή