Εξι νηπιαγωγεία στη Θράκη γίνονται δίγλωσσα

Εξι νηπιαγωγεία στη Θράκη γίνονται δίγλωσσα

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ερωτήματα προκαλεί η απόφαση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής να υλοποιήσει σε έξι νηπιαγωγεία σε αμιγώς μειονοτικούς οικισμούς της Θράκης, πιλοτικό πρόγραμμα. Βάσει αυτού, εκτός από τον νηπιαγωγό που μιλάει ελληνικά, θα προσληφθεί, για να μπει παράλληλα στην τάξη, συνεργάτης-μέλος της μειονότητας, με προϋπόθεση να είναι δίγλωσσο άτομο και κάτοχος πτυχίου ελληνικού ΑΕΙ «ώστε να μπορεί να υποστηρίξει εκπαιδευτικά μαθητές τουρκόφωνους, πομακόφωνους ή ομιλούντες ρομανί».

Ο Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης ζητεί την απόσυρση του προγράμματος, αναφέροντας ότι «η ελληνική πολιτεία στο πλαίσιο της υποχρεωτικότητας της προσχολικής αγωγής, αλλά και της ισονομίας και ισοπολιτείας, ίδρυσε σε όλους τους μειονοτικούς οικισμούς νέα νηπιαγωγεία στα οποία γράφτηκαν και φοιτούν τα νήπια των μουσουλμάνων συμπολιτών μας, όπου τα νήπια μιλάνε την ίδια γλώσσα και δεν υπάρχει πρόβλημα στη μεταξύ τους επικοινωνία». Για το θέμα η τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. Νίκη Κεραμέως κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, λέγοντας: «Η υλοποίηση του προγράμματος σε νηπιαγωγεία σε αμιγώς μειονοτικούς οικισμούς της Θράκης εγείρει σοβαρό προβληματισμό και γι’ αυτό απαιτεί σαφείς διευκρινίσεις. Συνομίλησα με φορείς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αλλά και κατοίκους της περιοχής. Κοινός τόπος είναι ότι η παρέμβαση αυτή κινείται εντός ενός ακαθόριστου και ανησυχητικά ασαφούς πλαισίου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή