Μικρότερες μειώσεις σε νέες συντάξεις

Μικρότερες μειώσεις σε νέες συντάξεις

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκτίμηση ότι οι νέες συντάξεις, που θα εκδοθούν με βάση την τροπολογία που συζητείται στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί με το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία, θα είναι βελτιωμένες, εξέφρασε χθες ο υφυπουργός Εργασίας Τ. Πετρόπουλος, ο οποίος μάλιστα με νομοτεχνική βελτίωση διατήρησε τις εισφορές εργοδότη για τα εφάπαξ των παλαιών ασφαλισμένων, ενώ διατήρησε χαμηλές και αυτές των μισθωτών που ασφαλίστηκαν πριν από το 1993.

Αναλυτικά, ο κ. Πετρόπουλος, αφού υποστήριξε ότι δεν υπήρξε καθυστέρηση στις συζητήσεις με την ΕΛΣΤΑΤ ώστε να συμφωνηθεί ότι δεν είναι δυνατόν να εκδοθεί ο προβλεπόμενος από τον νόμο Κατρούγκαλου «δείκτης αναπροσαρμογής μισθών», εκτίμησε ότι με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που προβλέπει η τροπολογία, οι συντάξεις θα είναι κατά τι βελτιωμένες. Στο υπουργείο εκτιμούν πως ο ΔΤΚ προκαλεί προσαύξηση για τα έτη 2002-2010, δεν επηρεάζει καθόλου τις αμοιβές των ετών 2015 και 2016 και έχει αρνητική επίδραση για τα έτη 2011-2014. Συνεπώς, θεωρούν πως οι συντάξιμες αποδοχές με τον νέο τρόπο θα είναι αυξημένες έως και κατά 10%, με αποτέλεσμα οι μειώσεις στις συντάξεις να είναι μικρότερες κατά 3%-5%.

Την ίδια στιγμή, με νομοτεχνική βελτίωση, προβλέπεται η διατήρηση της εισφοράς των εργοδοτών για τα εφάπαξ των παλαιών (πριν από το 1993) ασφαλισμένων, εφόσον αυτή προβλέπεται στις καταστατικές διατάξεις των Ταμείων που εντάχθηκαν στο ΕΤΕΑΕΠ, ενώ δεν αυξάνει τις εισφορές των μισθωτών, παλαιών ασφαλισμένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή