ΕΛΛΑΔΑ

Επιλεκτική κατανομή πόρων σε δήμους

ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Μοιράζοντας έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις, ο Πάνος Σκουρλέτης επιχειρεί να αυξήσει την επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Απέναντι στην άρνηση της ΚΕΔΕ να αποδεχθεί τη «γραμμή» του υπουργείου όσον αφορά τη διοικητική μεταρρύθμιση που σχεδιάζεται, ο υπουργός Εσωτερικών οργάνωσε σειρά τετ α τετ συναντήσεων με δημάρχους, εξαγγέλλοντας παράλληλα επιπλέον χρηματοδότηση. Ο υπουργός επέλεξε να κατανείμει μόνο σε «μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς δήμους» το ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για πόρους που προορίζονταν για το σύνολο των δήμων της χώρας, εφόσον προέρχονται από τα έσοδα της ίδιας της Αυτοδιοίκησης, όπως τα τέλη από την υπαίθρια διαφήμιση και τον φόρο ζύθου – που έχει πλέον καταργηθεί.

Επιπλέον σε μια χρονιά που η συνολική χρηματοδότηση προς τους δήμους είναι χαμηλότερη από ποτέ, εφόσον πέρα από τις περικοπές δεν υπάρχει ούτε το κονδύλι των 214 εκατομμυρίων ευρώ που μοιράζονταν επιπλέον κάθε χρόνο (τα λεγόμενα παρακρατηθέντα), η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διαφημίζει ότι μοιράζει κονδύλια τα οποία είναι δεδομένα, όπως η επιχορήγηση των δήμων για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τρίτους. Πρόκειται για πρόγραμμα που εφαρμόστηκε πολλές φορές τα τελευταία χρόνια από τις πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου να μειωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των δήμων προς τρίτους και να κινηθεί η αγορά.

Ξεκινώντας από το ορεινό Παρανέστι Δράμας ο υπουργός Εσωτερικών άρχισε τις συναντήσεις του με δημάρχους.

Οπως ανακοίνωσε, η κατανομή των έκτακτων ενισχύσεων 20 εκατομμυρίων ευρώ συνολικά αφορά 85 δήμους (μικρών νησιών και ορεινούς) και η ενίσχυση αφορά κατ’ ελάχιστον 170.000 ευρώ ισόποσα ανά δήμο «για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών και επενδυτικών δραστηριοτήτων και έργων». Από αυτά τα 5,5 εκατ. ευρώ «θα μοιραστούν με βάση τα στοιχεία πραγματικού πληθυσμού της τελευταίας απογραφής της ΕΛΣΤΑΤ». Το κριτήριο του «μικρού και ορεινού δήμου» (στον Καλλικράτη ορίζονται οι δήμοι που εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία) μπορεί να φαντάζει «βοήθεια προς τους ασθενέστερους», ωστόσο εξαιρεί δήμους που μπορεί να έχουν μεγαλύτερη ανάγκη οικονομικής στήριξης, τονίζει στέλεχος της ΚΕΔΕ. Οι συγκεκριμένοι πόροι προέρχονται από ταμειακά υπόλοιπα των λογαριασμών του φόρου ζύθου, των τελών διαφήμισης και του τέλους ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ) και κατά συνέπεια «ανήκουν» σε όλους τους δήμους.

«Τα έκτακτα κονδύλια που μοιράζει ο κ. Σκουρλέτης και ο τρόπος που διαφημίζει αυτή την πολιτική είναι δείγμα παλαιοκομματικής λογικής. Πρόκειται για διανομή κονδυλίων της ίδιας της Αυτοδιοίκησης, που στο παρελθόν μάλιστα ήταν πολύ πιο σημαντικά», τονίζει ο κ. Γιάννης Ιωαννίδης, πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών.

Ταυτόχρονα το υπουργείο Εσωτερικών την τελευταία εβδομάδα έχει εγκρίνει επιχορήγηση πολλών δήμων της χώρας, καθώς και νομικών τους προσώπων για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τρίτους. Οι συγκεκριμένες ενισχύσεις προέρχονται από συγκεκριμένο κονδύλι για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της Αυτοδιοίκησης, που δίδεται από τις δόσεις των δανειστών προς την Ελλάδα και με αυτή την έννοια δεν αποτελεί «κυβερνητική επιτυχία». Ακόμα περισσότερο τα συγκεκριμένα κονδύλια προβλεπόταν να επιστραφούν σε βάθος χρόνου, πρόνοια που πιθανότατα δεν θα ισχύσει.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ