Η Μαδρίτη συγχωνεύει δύο τράπεζες για να βγάλει το κόστος διάσωσής τους

Η Μαδρίτη συγχωνεύει δύο τράπεζες για να βγάλει το κόστος διάσωσής τους

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κάλυψη όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους από το κόστος διάσωσης των Banco Mare Nostrum και Bankia θα επιδιώξει η Ισπανία με τη συγχώνευση αυτών των δύο τραπεζών, τις οποίες αναγκάστηκε να κρατικοποιήσει, εν μέσω κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, για να μην καταρρεύσουν. Το Ταμείο Αναδιάρθρωσης των Τραπεζών (FROB), γνωστό και ως «κακή τράπεζα», εκτιμά ότι θα εισπράξει 400 εκατ. ευρώ παραπάνω από τη συγχώνευση των Banco Mare Nostrum (BMN) και Bankia, συγκριτικά με την πώληση των μεριδίων που κατέχει σε κάθε μία. Το 2012, η Ισπανία στράφηκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ζήτησε 41 δισ. ευρώ για να ενισχύσει τις προβληματικές τράπεζές της με νέα κεφάλαια.

«Μια συγχώνευση έχει νόημα διότι αναπληρώνει η μία την άλλη σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική παρουσία τους, ενώ η κεφαλαιακή επάρκεια της BMN είναι ικανοποιητική», δήλωσε ο τραπεζικός αναλυτής Νουρία Αλβάρεθ στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. «Το αν θα ευοδωθεί ή όχι μια συμφωνία εξαρτάται από το τίμημα που προτίθεται να καταβάλει η Bankia για την ΒΜΝ». Μια πώληση του 65% που κατέχει το ισπανικό Δημόσιο στο μετοχικό κεφάλαιο της ΒΜΝ είχε υπολογιστεί στα 690 εκατ. ευρώ από την εταιρεία Consultores de las Administraciones Publicas SA που προσέλαβε το FROB. Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg τον Ιούνιο, το ενεργητικό της ΒΜΝ υπολογίζεται στα 41 δισ. ευρώ. Μια συγχώνευση με την Bankia, που είναι η πέμπτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας, θα δημιουργούσε έναν όμιλο με ενεργητικό 230 δισ. ευρώ, εκτιμούν αναλυτές του Bloomberg. Σημειωτέον ότι το ισπανικό Δημόσιο κατέχει επίσης το 66% του μετοχικού κεφαλαίου της Βankia, αφού είχε πουλήσει το 7,5% του μεριδίου της το 2014. Μέχρι σήμερα, η Μαδρίτη έχει καταφέρει να επιστρέψει στους φορολογουμένους μόνον 1,8 δισ. ευρώ από το πακέτο διάσωσης της Bankia, συνολικού ύψους 18 δισ. ευρώ, με την καταβολή μερισμάτων και τα έσοδα από την πώληση του προαναφερόμενου μεριδίου.

Τα προβλήματα της Ισπανίας ξεκίνησαν προ δεκαετίας, από το σκάσιμο της «φούσκας» στην αγορά ακινήτων, που συμπαρέσυρε σε βαθιά κρίση τις τράπεζες, με τη συσσώρευση επισφαλών στεγαστικών δανείων. Λίγο μετά το πέρας της χρηματοπιστωτικής κρίσης, και όταν ξέσπασε η κρίση χρέους στην Ελλάδα, οι επενδυτές άρχισαν να προβληματίζονται για τη δημοσιονομική δυνατότητα της Μαδρίτης να στηρίξει τον τραπεζικό κλάδο, οδηγώντας σε μεγάλη άνοδο το κόστος δανεισμού για την υπ’ αριθμόν 4 μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Τελικά, η Μαδρίτη δέχθηκε στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, στο πλαίσιο του προγράμματος που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2013.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή