Απομύζηση εξωφρενική

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Πριν από περίπου ένα μήνα, μάθαμε ότι πολίτες κι επιχειρήσεις αυτής της χώρας είχαν βγάλει από την τσέπη τους το ποσό των 53 δισ. ευρώ και κάτι ψιλά και τα είχαν «εμπιστευθεί» στην κυβέρνηση. Το ποσό ήταν κατά σχεδόν 2 δισ. ευρώ (ή σχεδόν 4%) μεγαλύτερο από εκείνο που είχε ψηφίσει η Βουλή.

Πριν από δύο μέρες, μάθαμε ότι οι ίδιοι πάντοτε «κατεργάρηδες» πλήρωσαν στο κράτος για τους πρώτους δύο μήνες του 2017 το ποσό των 8,5 δισ. ευρώ, και πάλι μεγαλύτερο (κατά 6,4%) από εκείνο που ψήφισε η Βουλή μόλις πριν από δυόμισι μήνες.

Η κυβερνητική προπαγάνδα θα μιλήσει για υπεραπόδοση. Θα το είχε ήδη κάνει, αν δεν είχε συμβεί η «πατάτα» με τον πρωθυπουργό που μίλαγε για ανάπτυξη την ώρα που η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωνε την επιστροφή στην ύφεση κατά το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Ας είναι, δεν πειράζει, ήδη άλλωστε πανηγυρίζουν επειδή, όπως λένε, οι ελεύθεροι επαγγελματίες πλήρωσαν τις μισές από τις νέες δήθεν ασφαλιστικές αλλά σίγουρα πολύ φορολογικές υποχρεώσεις που τους «φόρεσε» ο νόμος Κατρούγκαλου. Τα συγκεκριμένα αυτά έσοδα δεν περιλαμβάνονται στους ως άνω λογαριασμούς.

Αν κοιτάξουμε στη μεριά των δαπανών, η κατάσταση γίνεται πολύ χειρότερη. Οχι μόνον η κυβέρνηση παίρνει από την οικονομία περισσότερα από όσα ενέκρινε η Βουλή, αλλά «πληρώνει» στην οικονομία λιγότερα από την ίδια απόφαση. Με αποτέλεσμα, στο μεν δωδεκάμηνο του 2016 το ισοζύγιο του κράτους έγερνε σε βάρος ημών των ανοήτων κατά 2,5 δισ. όταν η Βουλή (αλλά και οι τροϊκανοί) είχε εγκρίνει τη διατήρηση ελλείμματος ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Η διαφορά μεταξύ των δύο αυτών σημείων είναι 6,1 ολόκληρα δισ. ευρώ, ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσό που αναλογεί σε 3,5 μονάδες του περυσινού ΑΕΠ.

Ας κάνουμε τον ίδιο συλλογισμό και για το πρώτο δίμηνο. Η κυβέρνηση μάζεψε ήδη πρωτογενές πλεόνασμα 2,1 δισ., ποσό μεγαλύτερο κατά 243% από το προβλεπόμενο 0,8 δισ. ευρώ. Η εξωφρενική αυτή απόκλιση εξηγείται εν μέρει από το μέρισμα που έδωσε η απολύτως κρατική Τράπεζα της Ελλάδος, ποσό 734 εκατ., μεγαλύτερο κατά 334 εκατ. από την αρχική πρόβλεψη.

Οπως και να ’χει, αν αθροίσουμε στο πλεόνασμα του έτους 2016 το πλεόνασμα του πρώτου δίμηνου, η κυβέρνηση κάθεται πάνω σε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 6,6 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε σχεδόν 4% του ΑΕΠ!

Επιτρέψτε μου να παρατηρήσω ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά με τους υπολογισμούς που κάνουν οι κρατικές υπηρεσίες και επικυρώνουν οι ξένοι ελεγκτές. Υπερφορολογούν με τον πιο ασύδοτο τρόπο, αδιαφορώντας για τις αποφάσεις που λαμβάνει η Βουλή. Αφαιρούν από τον πληθυσμό τεράστια ποσά, αφού όχι μόνον δεν πληρώνουν όσα τους έχει ψηφίσει η Βουλή, αλλά καθυστερούν και την αποπληρωμή παλαιότερων κυβερνητικών υποχρεώσεων με τη δικαιολογία ότι δεν έχει κλείσει η αξιολόγηση και δεν έχουμε πάρει τα σχετικά δανεικά. Η κοροϊδία, με τη σφραγίδα των Eυρωπαίων, έχει πάει πολύ μακριά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή