Μουσικές εξαίσιες

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΟΚ

BABY GURU

IV

Inner Ear Records

Τέταρτη δισκογραφική δουλειά για τους Αθηναίους ρόκερ που ωριμάζουν όμορφα, εξερευνώντας λίγο ακόμα τα λιβάδια της ψυχεδέλειας αλλά και την αγνή χαρά του να είσαι μέλος μιας μπάντας. Οι συνθέσεις τους εδώ παίρνουν διάφορες κατευθύνσεις, που ξεκινούν από τα κλασικά πρότυπα («Palace in the Sun») και φτάνουν στις παρυφές μιας πιο εκμοντερνισμένης ποπ («Tell me what you ’re made of»). Στον δρόμο προλαβαίνουν ακόμα να θυμηθούν την υπέροχη γραφικότητα της ντίσκο και τη γοητεία του φολκ. Στιχουργικά το μείγμα είναι εξίσου ικανοποιητικό, ξεκινώντας από το προσωπικό για να φτάσουν στις (πάντα πασπαλισμένες με άρωμα ονείρου) γενικότερες αλήθειες. Περισσότερο αξιοπρόσεκτα τα «Motel Rwanda» και «Palace in the Sun».

ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΧΑΡΜΠΗΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

BONOBO

Migration

Ninja Tune

Το «Migration», ο έκτος δίσκος του Βρετανού παραγωγού ηλεκτρονικής μουσικής Simon Green, που δισκογραφεί με το όνομα Bonobo, είναι και ο καλύτερός του μέχρι στιγμής. Απλώνοντας τη διάρκεια στη μία ώρα, του δίνεται η δυνατότητα να αναπτύξει πλήρως τις ιδέες του και να δημιουργήσει μια κλειστοφοβική ambient ατμόσφαιρα που οι απαραίτητες ανάσες και τα δυναμικά ξεσπάσματα χαρίζουν τις καλύτερες στιγμές της. Τα πιο φιλικά προς τον ακροατή κομμάτια είναι όσα έχουν φωνητικά – από αυτά ξεχωρίζουμε το «No Reason». Ωστόσο, κατά τη γνώμη μας, εκείνα που αναδεικνύουν περισσότερο τη σημαντικότητα του δίσκου και το ταλέντο του Bonobo είναι οι πιο απόκοσμες συνθέσεις, με κορυφαία το σχεδόν οκτάλεπτο «Outlier».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΓΑΣ

ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ, HOVRIN

Sunless loves

Brahms, Prokofiev, Mussorgksy

FHR 52

Επί περίπου μία δεκαετία η μεσόφωνος Λένια Ζαφειροπούλου υπερασπίζεται με συνέπεια και σοβαρότητα το έντεχνο τραγούδι, σκύβοντας με αγάπη πάνω από τα μουσικά και τα ποιητικά κείμενα. Εστιάζοντας κυρίως στον πλούσιο 19ο αιώνα, έχει ερμηνεύσει έργα Γερμανών, Γάλλων και Ρώσων συνθετών. Στον νέο της δίσκο τοποθετεί ανάμεσα σε κύκλους του Μπραμς και του Μούσοργκσκι τον μοντερνιστικό κύκλο πέντε τραγουδιών του Προκόφιεφ σε ποίηση της Αννα Αχμάτοβα. Με φωνή τονικά ακριβή, εύπλαστη και με ηχόχρωμα που ιριδίζει, αποδίδει ατμόσφαιρα και συναίσθημα σε καθέναν από τους κύκλους, από την έκσταση του Μπραμς μέχρι τους ανήλιαγους τόπους του Μούσοργκσκι. Ποιητικός συνοδοιπόρος της, ο πιανίστας Αντρέι Χοβρίν.

Ν. Α. ΔΟΝΤΑΣ

ΡΟΚ

VAGABON

Infinite Worlds

Father/Daughter

Ενα δυνατό ντεμπούτο από τη γεννηθείσα στο Καμερούν και μεγαλωμένη στη Νέα Υόρκη Laetitia Tamko. Εχοντας τη γοητεία του «χειροποίητου» και την ορμή μιας νεαρής δημιουργού που θέλει να ξεπηδήσει και να φωνάξει τις ανησυχίες της, το «Infinite Worlds» είναι ένας δίσκος όλο εκπλήξεις. Ενας δίσκος συμπαγής, με εκρηκτικά τραγούδια που εκφράζουν συναισθήματα και ανησυχίες με τρόπο άμεσο. Σύγχρονος indie ήχος, εμπλουτισμένος με ηλεκτρισμό και διάθεση εξερεύνησης, και μια γλυκιά φωνή που νιώθει χαμένη σε αυτόν τον αχανή κόσμο και τραγουδά: «I’m just a small fish / You’re a shark that hates everything / You’re a shark that eats every fish».

ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΦΟΛΚ

FATHER JOHN MISTY

Pure Comedy

Bella Union

Ο Joshua Tilman, ή αλλιώς Father John Misty, συνηθίζει να αφηγείται ιστορίες με τα τραγούδια του πατώντας στην αφηγηματική δομή της φολκ μουσικής. Ο προηγούμενος δίσκος του ήταν αριστουργηματικός με τραγούδια που σου έμεναν στον νου αμέσως μετά την πρώτη ακρόαση. Στο Pure Comedy φλερτάρει έντονα με πιο πειραματικές μορφές, εμπλουτίζοντας τις ενορχηστρώσεις και μεγαλώνοντας σε διάρκεια τα τραγούδια που πλησιάζουν (ή ξεπερνάνε σε μία περίπτωση) τα δέκα λεπτά. Δημιούργησε και πάλι έναν πολύ σημαντικό δίσκο, ο οποίος όμως απαιτεί πολλές ακροάσεις με καθαρό μυαλό για να σου ανοιχτεί πλήρως – αν ποτέ συμβεί αυτό.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΓΑΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή