Τσακαλώτος στη Βουλή: Μπορούμε να έχουμε οριστική συμφωνία στις 7 Απριλίου

Τσακαλώτος στη Βουλή: Μπορούμε να έχουμε οριστική συμφωνία στις 7 Απριλίου

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την 7η Απριλίου «έδειξε» πριν από λίγο στη Βουλή ως νέα ημερομηνία για κλείσιμο της αξιολόγησης και επίτευξης οριστικής συμφωνίας με τους εταίρους, ο κ. Ευκλ. Τσακαλώτος.

Μιλώντας εκτάκτως στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, ο κ. Τσακαλώτος προέβη σε μια μικρής διάρκειας ενημέρωση τόσο για το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων όσο και –ως ένα βαθμό- για το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης, επαναλαμβάνοντας ότι έρχονται και δύσκολες αποφάσεις. «Σας έχω πει ότι δεν θα έχουμε επιπλέον λιτότητα, αλλά είναι δύσκολη κατάσταση. Δεν είπα ποτέ ότι είναι εύκολα τα πράγματα. Πολλές φορές σας έχω πει ότι είναι δύσκολη συμφωνία» είπε μεταξύ άλλων.

«Χθες και σήμερα είναι σε εξέλιξη τηλεδιασκέψεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, άλλο για τα «καλά» μέτρα, άλλο για τη φορολογία, κάποιο άλλο για τις συντάξεις κλπ» είπε ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου για να προσθέσει πως επόμενο βήμα θα είναι μια νέα τηλεδιάσκεψη αύριο το μεσημέρι, αυτή τη φορά με συμμετέχοντες τον ίδιο και τους επικεφαλής του κλιμακίου των Θεσμών που πραγματοποιούν στο Χίλτον τις συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση. «Στόχος μας είναι να κλείσουμε όσο πιο πολλά θέματα μπορούμε, με την καλύτερη εκδοχή την Δευτέρα, στις 20 Μαρτίου, να έχουμε μια συνολική λύση για σχεδόν όλα τα θέματα. Μόνο ένα, φοβάμαι, δεν μπορεί να λυθεί (τώρα)» πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος χωρίς πάντως να πει ποιό εκ των ζητημάτων εννοεί.

Θα γίνει, συνέχισε, μια πρώτη συζήτηση για πορεία πλεονασμάτων για μετά το 2018 και για την περιγραφή, τη συστηματικοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για χρέος. Μετά και από αυτό το βήμα, σύμφωνα με τον «οδικό χάρτη» που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, ο πρόεδρος του Eurogoup πλέον, θα απευθυνθεί στους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ και αφού τους ενημερώσει για την πρόοδο που θα έχει επιτευχθεί, θα τους ζητήσει «να κάνουν με τη σειρά τους κάτι για το χρέος».

Με όλα αυτά, πρόσθεσε, θα μπορούμε να έχουμε κάποια οριστική συμφωνία στις 7 Απριλίου. Μπορεί και νωρίτερα, αλλά αυτός είναι ένας εφικτός στόχος», υποστήριξε.

Επί της ουσίας, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι θα είναι «μια συμφωνία με δυσκολίες, με θετικές εκπλήξεις και δυσκολίες, που υπό όρους (θα την κρίνετε όλοι στο τέλος) αν ανοίξει το δρόμο για το QE, θα δώσει χώρο στην κυβέρνηση και στη χώρα να έρθουμε πίσω στην ανάπτυξη, και να διαμορφώσουμε συνθήκες να είναι βιώσιμη. Το πιο σημαντικό είναι το μακροπρόθεσμο, δηλαδή να διασφαλίσουμε ότι μετά από δύο καλά χρόνια δεν θα γυρίσουμε σε στασιμότητα. Αρα να έχουμε βιώσιμη και πιο δίκαιη ανάπτυξη, όχι σαν αυτή που είχαμε πριν από την κρίση».

Με αφορμή επισημάνσεις και ερωτήσεις ορισμένων βουλευτών – εκτεταμένη συζήτηση δεν έγινε στη συνεδρίαση- ο υπουργός Οικονομικών μεταξύ άλλων ανέφερε ότι κρίσιμο ζήτημα είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, διότι μόνο με τέτοιες επιλογές ο κόσμος της εργασίας θα πειστεί ότι θα μετέχει των ωφελειών της ανάπτυξης.

Ως προς το πιθανό χαρακτήρα των λεγόμενων «καλών μέτρων», ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε, με αφορμή κυρίως παρατήρηση βουλευτή του ΚΚΕ ότι η κυβέρνηση θα τα δώσει όλα για τους βιομήχανους: «Αν υπάρχει πακέτο 450 εκατομμυρίων –το ποσό είναι εντελώς υποθετικό- για την παιδική φτώχεια, αν θα είναι γεύματα για παιδιά στο δημοτικό σε φτωχές περιοχές; Ε, δεν θα είναι όλα για τους βιομήχανους. Θα δείτε σε αυτό το πακέτο των καλών μέτρων, και αναπτυξιακά, και για ανεργία και για παιδική φτώχεια και άλλα».

Τέλος, ο κ. Τσακαλώτος είχε μια έντονη φραστική, σύντομη πλην όμως «κινηματογραφική», αντιπαράθεση με τον βουλευτή της ΝΔ Δημ. Σταμάτη με αφορμή τις θέσεις του κ. Κυρ.Μητσοτάκη για το θέμα των πλεονασμάτων:

«Εγώ λέω ότι το πλαίσιο δημοσιονομικό και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη είναι υφεσιακό. Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να πει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ότι τα πλεονάσματα που επιβάλλετε στην Ελλάδα είναι ασφυκτικά» είπε ο κ. Τσακαλώτος.

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει «κάνει σημαία» τη μείωση των πλεονασμάτων» απάντησε αμέσως ο κ. Σταμάτης.

«Οντως έχει πει ότι θέλει πλεονάσματα 2%, όπως όμως κι εγώ θέλω να βγω για κοκτέιλ με Σκάρλετ Γιόχανσον. Κι εγώ θέλω πολλά πράγματα», σχολίασε καυστικά ο υπουργός Οικονομικών. Και πρόσθεσε: «Μπορείτε να μας εγγυηθείτε ότι στη συνάντηση που είχε με τον κ. Σόιμπλε και την κυρία Μέρκελ, ο κ. Μητσοτάκης τους είπε ότι μόνο με 2% πλεονάσματα θα κάνει μεταρρυθμίσεις»;

«Ναι, σας το εγγυώμαι. Εχεις έχετε όσκαρ αναξιοπιστίας» ανταπάντησε ο κ. Σταμάτης.

«Δηλαδή μου επιτρέπετε να ρωτήσω την Δευτέρα το Σόιμπλε για να το επιβεβαιώσω; Μπορώ;» έκλεισε τη σύντομη αυτή συζήτηση ο κ. Τσακαλώτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή