ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σταθερά υπέρ συμφωνίας με Τουρκία ο Δ. Αβραμόπουλος

ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, επισκέφθηκε τη Μόρια, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εσωτερικών της Μάλτας Καρμέλο Αμπέλα και τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

Τη σαφή στήριξή του στην εφαρμογή της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας για το προσφυγικό, η οποία δεν πρέπει να επηρεαστεί από το κλίμα των ημερών, εξέφρασε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας χθες από τη Λέσβο. Μίλησε άλλωστε για αμοιβαία επωφελή συμφωνία ανεξαρτήτως από πικρίες που προκλήθηκαν, οι οποίες είναι άσχετες με το πλαίσιο διαχείρισης του προσφυγικού.

Ο κ. Αβραμόπουλος ένα χρόνο μετά την κοινή δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας επισκέφθηκε τις υποδομές για τους μετανάστες και πρόσφυγες στο νησί που δέχθηκε και δέχεται τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές, συνοδευόμενος από τον προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπουργό Εσωτερικών της Μάλτας, Καρμέλο Αμπέλα και τον Ελληνα υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα. «Απόδειξη της επιτυχούς εφαρμογής της δήλωσης είναι ότι πέρυσι διέσχιζαν το Αιγαίο 10.000 μετανάστες την ημέρα αντί για μέσο όρο 40-50 που είναι σήμερα. Οι απώλειες ζωών έχουν μειωθεί κατακόρυφα και εδώ είναι ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζει η ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή», τόνισε ο επίτροπος. Σημείωσε επίσης τη σημασία που έχει η Τουρκία στη διαχείριση του μεταναστευτικού και αναφέρθηκε και στη χρηματοδότηση της Ε.Ε. προς τη γείτονα. «Να μην ξεχνάμε ότι τρία εκατομμύρια πρόσφυγες αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Τουρκία. Θέλω να διευκρινίσω ότι τα τρία δισεκατομμύρια για τα οποία έχει γίνει πολλή συζήτηση, δεν δίνονται στην Τουρκία, διατίθενται για να παρέχονται πολιτισμένες και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, τρόφιμα, υπηρεσίες υγείας στα τρία εκατομμύρια ανθρώπων που ζουν στην Τουρκία» τόνισε.

Ο επίτροπος αναφέρθηκε επίσης στη σημαντική βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών στο νησί, όπου, όπως ο ίδιος υπενθύμισε, είχε βρεθεί μετά το ισχυρό κύμα κακοκαιρίας στην Ελλάδα «που είχε φέρει στην επιφάνεια λειτουργικές και οργανωτικές αδυναμίες. Με ικανοποίηση σήμερα διαπίστωσα πρόοδο σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση στα κέντρα, χάρη στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και στη σκληρή δουλειά που κάνουν όλοι εδώ».

Την έντονη πίεση που δέχονται οι τοπικές κοινωνίες αναγνώρισε ο κ. Αβραμόπουλος, τονίζοντας ότι οι τα νησιά και οι κάτοικοί τους θα έχουν την αμέριστη υποστήριξή μας. «Γι’ αυτόν τον λόγο προσπαθήσαμε και πετύχαμε τη συνέχιση του πιλοτικού προγράμματος έκδοσης θεωρήσεων βίζας στα νησιά που υποδέχονται πρόσφυγες», ανέφερε σημειώνοντας τη συμβολή του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, σε αυτή την προσπάθεια. «Εύχομαι να συνεχιστεί και στο μέλλον η συνεργασία μας με τις ελληνικές αρχές για την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου» κατέληξε, καθώς ήδη στα νησιά έχει φτάσει προσωπικό από την EASO.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ