Στον νόμο Κατσέλη μπαίνουν τα «κόκκινα» στεγαστικά του ΟΕΚ

Στον νόμο Κατσέλη μπαίνουν τα «κόκκινα» στεγαστικά του ΟΕΚ

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ανάσα» για χιλιάδες δανειολήπτες του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τα χρέη τους, αποτελεί απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου (2/2017) σύμφωνα με την οποία τα συγκεκριμένα «κόκκινα» δάνεια εμπίπτουν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Η επίμαχη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς επί της ουσίας επιτρέπει το «κούρεμα» των συγκεκριμένων δανείων, μειώνοντας το ύψος της δόσης που πρέπει να καταβάλλει ο δανειολήπτης, αλλά και τη διασφάλιση της πρώτης κατοικίας του οφειλέτη.

Οταν ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας καταργήθηκε και οι αρμοδιότητές του μετατέθηκαν στον ΟΑΕΔ, ο τελευταίος έκρινε ότι τα δάνεια αυτά δεν μπορούν να υπαχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου Κατσέλη.

Στον Αρειο Πάγο προσέφυγε δανειολήπτης του ΟΕΚ με πλήρη εγγύηση και επιδότηση του επιτοκίου από το Δημόσιο. Ο δανειολήπτης ζητούσε από το ανώτατο δικαστήριο την αναίρεση δικαστικής απόφασης που απέρριπτε την αίτησή του για ρύθμιση οφειλών ύψους 77.703 ευρώ στον ΟΕΚ με το σκεπτικό ότι τα συγκεκριμένα δάνεια εξαιρούνται από τον νόμο Κατσέλη.

Η Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου έκανε δεκτή την προσφυγή με αποτέλεσμα ο δανειολήπτης να μπορέσει να σώσει την κύρια κατοικία του.

Το ανώτατο δικαστήριο υιοθέτησε τις εισηγήσεις της εισαγγελέως Ξένης Δημητρίου και του αρεοπαγίτη Γιώργου Αναστασάκου, οι οποίοι έκριναν πως τα «κόκκινα» δάνεια του ΟΕΚ μπορούν να υπαχθούν στον νόμο Κατσέλη. Ωστόσο, οι δύο ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί επισήμαναν ότι στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου δεν μπορούν να υπαχθούν τα προσωπικά δάνεια «εκτάκτων αναγκών» που χορήγησε ο οργανισμός σε εργαζόμενους, συνταξιούχους και υπαλλήλους του προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους σε περιπτώσεις γάμου, τοκετού, σοβαρής ασθένειας ή έκτακτης στεγαστικής ανάγκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή