Απομονωμένος ο Τραμπ για τις κατηγορίες κατά Ομπάμα

Απομονωμένος ο Τραμπ για τις κατηγορίες κατά Ομπάμα

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο εμπρηστικός ισχυρισμός του Τραμπ ότι ο Μπαράκ Ομπάμα παρακολουθούσε τον ουρανοξύστη του στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας έχει οδηγήσει στην πλήρη απομόνωσή του, καθώς οι ιδεολογικοί του σύμμαχοι στο Καπιτώλιο αλλά και στελέχη της κυβέρνησής του αδυνατούν να παράσχουν αποδείξεις για να τον υποστηρίξουν.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς είπε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για να πιστεύει ο πρόεδρος Τραμπ κάτι τέτοιο. Επιπλέον ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Ντέβιν Νιουνς, επικεφαλής της επιτροπής πληροφοριών της Bουλής, είπε ότι δεν έχει καμία πληροφορία που να επαληθεύει τον ισχυρισμό, ενώ προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα κάλεσε τους δημοσιογράφους να μην πάρουν τοις μετρητοίς τη συγκεκριμένη αποστροφή του Αμερικανού προέδρου.

Ωστόσο, ο ίδιος ο Τραμπ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Φοξ επέμεινε και προέβλεψε ότι «θα υπάρξουν κάποια πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία που θα έρθουν στο προσκήνιο τις επόμενες δύο εβδομάδες». Είπε ότι ενημερώθηκε για τις επίμαχες παρακολουθήσεις από ρεπορτάζ για παγιδευμένες επικοινωνίες, παρόλο που ο ίδιος και οι σύμβουλοί του έχουν αποκηρύξει δημοσίως αναφορές σε κυβερνητικές υπηρεσίες, που εξετάζουν τις επαφές μεταξύ συνεργατών του και Ρώσων αξιωματούχων.

Η υπόθεση θέτει σε κίνδυνο την αξιοπιστία του Τραμπ, σε περίπτωση που δεν υπάρξουν στοιχεία για παρακολουθήσεις στον Πύργο Τραμπ της Νέας Υόρκης. Ακόμη, όμως, κι αν αποδειχθεί, αυτό θα σημαίνει ότι η κυβέρνηση Ομπάμα είχε λόγους να υποπτεύεται τον Τραμπ και τους συνεργάτες του για επαφές με τη Ρωσία, με αποτέλεσμα δικαστής να έχει εγκρίνει την παρακολούθηση εις βάρος του.

Ο πρόεδρος, που διατύπωσε την κατηγορία σε μια έκρηξη θυμού, έχει ζητήσει από τα μέλη του Κογκρέσου να ερευνήσουν τον ισχυρισμό. Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχασε την προθεσμία της περασμένης Δευτέρα προκειμένου να παράσχει στοιχεία γι’ αυτόν τον ισχυρισμό στη Βουλή και έλαβε παράταση μία εβδομάδα. Ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, επικεφαλής της υποεπιτροπής εγκλήματος και τρομοκρατίας, δεσμεύθηκε ότι το FBI θα προβεί σε μυστική ενημέρωση των μελών της «κάποια στιγμή στο μέλλον». Ο ίδιος είχε, ωστόσο, δηλώσει νωρίτερα ότι θα ζητήσει από το FBI πληροφορίες σχετικά με το κατά πόσον είχε εκδοθεί ένταλμα που επέτρεπε στην κυβέρνηση Ομπάμα να πραγματοποιεί υποκλοπές στα τηλέφωνα του επιτελείου Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Ο Ρότζερ Στόουν, επί μακρόν σύμβουλος του Τραμπ, δήλωσε στο Associated Press ότι πιστεύει πως οι δικές του online συνομιλίες με χάκερ, που διατηρεί σχέσεις με τη Μόσχα, περιήλθαν στην κατοχή των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών μέσω ειδικού εντάλματος που επιτρέπει στην κυβέρνηση να παρακολουθεί τις επικοινωνίες ατόμων, τα οποία θεωρούνται ύποπτα ως πράκτορες ξένων χωρών. Ο Στόουν είχε ανταλλάξει απευθείας μηνύματα με τον χάκερ Guccifer 2.0, ο οποίος είχε αναλάβει την ευθύνη για την πολύκροτη υπόθεση κατά της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η πρώην σύζυγος του Ντόναλντ Τραμπ, Ιβάνα, γράφει στα απομνημονεύματά της για το πώς μεγάλωσε τα τρία μεγαλύτερα παιδιά του Αμερικανού προέδρου και, όπως ανακοίνωσαν την Τετάρτη οι εκδότες της, το βιβλίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 12 Σεπτεμβρίου. Το «Μεγαλώνοντας τους Τραμπ» θα είναι ένα «αμερόληπτο, απολιτικό βιβλίο για τη μητρότητα και τη δύναμη ψυχής», αναφέρει ο εκδοτικός οίκος Gallery Books.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή