Μητσοτάκης: Δεν έχουμε κυβέρνηση

Μητσοτάκης: Δεν έχουμε κυβέρνηση

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τη Ν.Δ. δεν υπάρχει δίλημμα. «Ας ψηφίσουν τα μέτρα ή ας πάνε σε εκλογές», ήταν το μήνυμα που επανέλαβε κατηγορηματικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώπιον της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, σε μια ομιλία που έθεσε ως βασικό διακύβευμα μια Ελλάδα πρωταγωνίστρια και όχι ουραγό στην Ευρώπη και μια χώρα της ελπίδας και όχι της οπισθοδρόμησης σε όλα τα επίπεδα. Αυτό, προκειμένου να καταλήξει στο θετικό αφήγημα ότι τις εκλογές «δεν θα τις χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα τις κερδίσει η Ν.Δ.».

Οπως ήταν αναμενόμενο, ο πρόεδρος της Ν.Δ. άσκησε οξεία κριτική για τις επιλογές της κυβέρνησης, αλλά και για τον φουσκωμένο λογαριασμό για τον οποίο φέρει την αποκλειστική ευθύνη. «Δεν έχουμε τίποτα, γιατί δεν έχουμε κυβέρνηση. Γιατί η διακυβέρνηση του τίποτα δεν αποφέρει τίποτα, απλώς κανιβαλίζει τον χρόνο. Κανιβαλίζει τη χώρα», ήταν η απαξιωτική αποστροφή του κ. Μητσοτάκη για την υποτιθέμενη πρόοδο στη διαπραγμάτευση. Σκιαγραφώντας τις μελανές αποχρώσεις του κόστους των καθυστερήσεων και υπογραμμίζοντας ότι δυστυχώς το αίτημά του για εκλογές ένα χρόνο πριν, όταν επεσήμανε ότι το κόστος παραμονής της σημερινής κυβέρνησης στην εξουσία είναι μεγαλύτερο απ’ το κόστος απομάκρυνσής της, «δικαιώνεται από τις εξελίξεις», ο πρόεδρος της Ν.Δ. επανέφερε το αίτημά του για εκλογές ως αίτημα του λαού: «Ο λαός θέλει να φύγουν, γιατί ξέρει ότι δεν μπορούν». Απαντώντας δε στα σενάρια περί 180, τα οποία χαρακτήρισε «εκβιασμό των άλλων πολιτικών δυνάμεων», επανέλαβε ότι η Ν.Δ. δεν θα ψηφίσει ούτε μέτρα ούτε αντίμετρα.

«Δεν βιαζόμαστε εμείς, η χώρα βιάζεται», υπογράμμισε, ξορκίζοντας για ακόμη μία φορά τη λογική του «ώριμου φρούτου». «Λυπάμαι, αλλά αυτό δεν θα συνιστούσε στάση εθνικής ευθύνης. Την ώρα που η κυβέρνηση βυθίζει τη χώρα στην αβεβαιότητα, εμείς έχουμε υποχρέωση να ξαναζωντανέψουμε την ελπίδα». Το όλο κλίμα της παρέμβασης του προέδρου της Ν.Δ. ήταν να συνδέσει τις εξελίξεις στο εγχώριο μέτωπο με αυτές στο ευρωπαϊκό για να καταδείξει γιατί η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί ούτε να βγάλει τη χώρα από την κρίση ούτε να διασφαλίσει την παραμονή της στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης. «Τα κεκτημένα δεν είναι αυτονόητα. Τα υπερασπιζόμαστε. Δεν θα αφήσουμε τη χώρα να πάει στην άκρη. Ισα ίσα, θα την ξαναπάμε στο κέντρο», είπε σε μια αποστροφή του λόγου του, αφού «φωτογράφισε» τις ευθύνες της κυβέρνησης για την περιθωριοποίηση της χώρας. Προηγουμένως, είχε διακηρύξει το δικό του «πιστεύω» στην ενωμένη Ευρώπη, επαναλαμβάνοντας ότι για τη Ν.Δ. είναι «αμετάθετη στρατηγική επιδίωξη» και «πυξίδα». «Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης. Αυτή είναι η θέση μας και αυτό επιβάλλει το εθνικό συμφέρον», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επιχειρώντας δε να εκλαϊκεύσει τον φιλοευρωπαϊσμό, τόνισε ότι «δεν είμαστε φιλοευρωπαϊστές από μόδα, αλλά επειδή αυτό είναι το ρεαλιστικό συμφέρον της Ελλάδας», και απηύθυνε το μήνυμα ότι «θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για να ακολουθήσουμε την Ευρώπη στις νέες προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά της» και για λόγους ασφάλειας. Οπως το έθεσε, «δεν είμαστε ούτε Λουξεμβούργο ούτε Δανία. Είμαστε υποχρεωμένοι από τη γεωγραφική μας θέση να ζούμε με γείτονες που συχνά είναι απρόβλεπτοι», σημείωσε, αφήνοντας αιχμές ότι στα εξωτερικά θέματα η χώρα πληρώνει την «επιπολαιότητα και ανεπάρκεια» της κυβέρνησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η ένταση στα ελληνοτουρκικά έπειτα από σχεδόν μία εικοσαετία προσέγγισης. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιδιώκει σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά ότι θα επιδείξει αποφασιστικότητα. Και έψεξε ξανά τον Πάνο Καμμένο, επισημαίνοντας ότι στα εθνικά θέματα απαιτείται σοβαρότητα και νηφαλιότητα και, πάντως, όχι «ψευτοπαλικαρισμοί». Η αιχμή ήταν σαφής: «Τα εθνικά μας θέματα θέλουν τόλμη και αρετή. Αλλά κυρίως αίσθημα ευθύνης».

Tετ α τετ με Ευ. Μεϊμαράκη τη Δευτέρα

Λήξαν θεωρεί ο πρόεδρος της Ν.Δ. το επεισόδιο με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, καθώς την ίδια κιόλας ημέρα δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινίσεις και η φωτιά έσβησε. Λίγες ημέρες αργότερα, ο κ. Μητσοτάκης διέλυε την όποια εσωστρέφεια, διαμηνύοντας ότι η Ν.Δ. δεν πρόκειται να ψηφίσει μέτρα και προειδοποιώντας ότι όποιος θεωρεί ότι πρέπει να συνταχθεί με μια κυβέρνηση «τυχοδιωκτών», θα μείνει πίσω. Τη νηνεμία στο εσωκομματικό μέτωπο αναμένεται να σηματοδοτήσει, άλλωστε, και η συνάντηση που θα έχει ο κ. Μητσοτάκης με δική του πρωτοβουλία με τον κ. Μεϊμαράκη την ερχόμενη Δευτέρα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. χθες αναφέρθηκε στα πεπραγμένα του πρώην προέδρου της Ν.Δ. επισημαίνοντας ότι το καλοκαίρι του 2015, «εμείς κάναμε το εθνικό καθήκον μας, όχι για τον κ. Τσίπρα, αλλά για τη χώρα». Τυχαίες δεν ήταν ούτε οι αναφορές στην περίοδο Αντώνη Σαμαρά –«εμείς κρατήσαμε τη χώρα στην Ευρωζώνη το 2012», «το 2014 μια κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό της Ν.Δ. ήταν έτοιμη να απαλλάξει τη χώρα από τα δεσμά των μνημονίων»– αλλά και στον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος «το 2009 προειδοποίησε έγκαιρα και έντιμα για τους κινδύνους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή