Ρεπουμπλικάνοι πιέζουν για την αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα

Ρεπουμπλικάνοι πιέζουν για την αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιέσεις στον Ντόναλντ Τραμπ να μπλοκάρει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας ασκούν σύμφωνα με τους «Financial Times» οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο, τη στιγμή που η κυβέρνηση του νέου Αμερικανού προέδρου έχει δηλώσει σαφώς πως πρόκειται να τηρήσει πιο σκληρή στάση απέναντι σε πολυεθνικούς οργανισμούς, όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο θέλουν ο κ. Τραμπ να προχωρήσει ένα βήμα παρακάτω ζητώντας ουσιαστικά από την κυβέρνηση Τραμπ να εναντιωθεί στην περαιτέρω συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Σχέδιο νόμου που κατέθεσε την Πέμπτη ο Μπιλ Χουιζένγκα, συντηρητικός από το Μίσιγκαν που είχε πρωτοεκλεγεί στο Κογκρέσο το 2011, ζητά από τη νέα κυβέρνηση να εναντιωθεί στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Σε περίπτωση που οι ΗΠΑ δεν πετύχουν τον σκοπό αυτό, το σχέδιο νόμου απαιτεί από την κυβέρνηση να εκφράσει την αντίθεσή της σε οποιεσδήποτε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στις ποσοστώσεις (σ.σ. δικαιώματα ψήφου) εντός του ΔΝΤ μέχρι τη στιγμή που η Ελλάδα θα αποπληρώσει όλο το χρέος της προς το ΔΝΤ.

Ο κ. Χουιζένγκα που υπήρξε πολέμιος της συμμετοχής του ΔΝΤ στα ελληνικά προγράμματα επί σειρά ετών, υποστήριξε ότι το ΔΝΤ χρησιμοποιείται από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ως πολιτικό εργαλείο με τίμημα την ίδια την αξιοπιστία του. «Το ΔΝΤ δεν είναι Ταμείο για τη διάσωση πολιτικών κομμάτων στις χώρες των πιστωτών, ούτε θα πρέπει να είναι εταίρος μειωμένης σημασία για οργανισμούς που δεν είναι αποφασισμένοι να φέρουν εις πέρας τις δικές τους εργασίες», είπε ο κ. Χουιζένγκα. Πρόσθεσε πως το ΔΝΤ υποτίθεται πως είναι δανειστής ύστατης καταφυγής, “όχι φύλλο συκής” πρώτης καταφυγής για τα μέλη της Ευρωζώνης. «Επί επτά χρόνια το ΔΝΤ έχει χρησιμοποιηθεί για να προστατεύσει αξιωματούχους της Ευρωζώνης από τους ψηφοφόρους τους, κάτι που έχει πλήξει την φήμη του Ταμείου, «έχει παρατείνει τη δυστυχία της Ελλάδας και έχει οδηγήσει στην αναβολή λήψης δύσκολων αποφάσεων για το μέλλον της Ευρώπης, οι οποίες όμως πρέπει να ληφθούν ούτως ή άλλως», συνέχισε.

Σε συνέντευξή του πριν από ένα μήνα στη Wall Street Journal ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν αναφερόμενος στο θέμα της Ελλάδας είπε ότι πρόκειται κυρίως για ένα «ευρωπαϊκό θέμα», κάτι που πολλοί ερμήνευσαν ως ένδειξη περιορισμένου ενδιαφέροντος συγκριτικά με τον προκάτοχό του. Από την πλευρά του ο Ρόμπερτ Καν, πρώην αξιωματούχος του ΔΝΤ και του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε πως ήταν ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση στηρίζει τη σκληρή γραμμή του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα και πως είναι έτοιμος να δει ανά πάσα στιγμή το Ταμείο να αποσύρεται εάν αυτό κριθεί αναγκαίο. «Για την αμερικανική κυβέρνηση αυτό αποτελεί μια μεγάλη αλλαγή από  τη στάση που είχε τηρήσει ο Μπαράκ Ομπάμα που τασσόταν υπέρ της συμμετοχής του ΔΝΤ», είχε γράψει σε μια ανάρτηση στο διαδίκτυο. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν η αλλαγή αυτή αντανακλά απαραίτητα και τις απόψεις του ίδιου του επιτελείου του Τραμπ. Δεν θα εκπλαγώ όμως εάν στην πορεία οι ΗΠΑ τηρήσουν πιο σκληρή στάση ενάντια στα μεγάλα αλλά αδύναμα προγράμματα του ΔΝΤ. Εάν το Ταμείο τηρήσει την σταθερή του στάση απέναντι στην Ελλάδα, τότε θα μπορούσε να βρει έναν ισχυρό σύμμαχο στην κυβέρνηση Τραμπ».

Οπως προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός που κατατέθηκε χθες, ο πρόεδρος Τραμπ έχει προτείνει περικοπές ύψους 650 εκατ. δολαρίων στη χρηματοδότηση ιδρυμάτων όπως η Παγκόσμια Τράπεζα για τα επόμενα τρία χρόνια. Μάλιστα αυτή την εβδομάδα, ο Τραμπ πρότεινε για τις πιο υψηλές θέσεις στο υπουργείο Οικονομικών δύο συντηρητικούς οικονομολόγους που έχουν τηρήσει στο παρελθόν επικριτική στάση ενάντια στο ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα. Πρόκειται για δύο κινήσεις που είναι ενδεικτικές ίσως, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, της στάσης που θα τηρήσει ο Τραμπ σε ζητήματα παγκόσμιας οικονομίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή