Δυσοίωνο μέλλον για το ΕΣΥ χωρίς μεταρρυθμίσεις

Δυσοίωνο μέλλον για το ΕΣΥ χωρίς μεταρρυθμίσεις

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά στα δημόσια νοσοκομεία που δέχονται αυξημένο αριθμό επισκεπτών λόγω της πλήρους αποδιοργάνωσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), αλλά και σε χρηματοδότηση που συνεχίζει να κινείται σε χαμηλά επίπεδα, έχουν θέσει σε επικίνδυνη τροχιά τον χώρο της υγείας στην Ελλάδα.

Οπως καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), το δημόσιο σύστημα υγείας μένει, προς το παρόν, όρθιο χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού, οι φυσικές αντοχές του οποίου όμως εξαντλούνται. «Στο ΕΣΥ ο μέσος όρος ηλικίας των γιατρών είναι τα 60 χρόνια. Αυτοί οι άνθρωποι σε λίγα χρόνια θα αποχωρήσουν. Υπάρχουν 6.500 ελλείψεις σε μόνιμο ιατρικό προσωπικό και είναι επιτακτική ανάγκη ανανέωσης με επιμελητές Β΄, αύξηση των προσλήψεων και επιτάχυνση των διαδικασιών κρίσεων», τόνισε χθες ο πρόεδρος του ΠΙΣ Μιχαήλ Βλασταράκος, με αφορμή τους έξι μήνες λειτουργίας του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του Συλλόγου, που στόχο έχει την προώθηση μεταρρυθμίσεων στους τομείς της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης. Σύμφωνα με τον ΠΙΣ, η προσέλευση των ασθενών στα νοσοκομεία, λόγω της έλλειψης ΠΦΥ, έχει αυξηθεί κατά 70%, ενώ το κόστος της ΠΦΥ έχει μεταβιβασθεί στη νοσοκομειακή περίθαλψη.

Οι δημόσιες δαπάνες υγείας το 2017 ανέρχονται στο 5% του ΑΕΠ, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 7% και τα όρια ασφαλείας κάθε συστήματος υγείας είναι στο 6%. Επιπλέον, ο κ. Βλασταράκος κατηγόρησε την πολιτεία ότι μετακύλησε τη δαπάνη στους συνταξιούχους, αφού αυξήθηκαν κατά περίπου 700 εκατ. ευρώ οι παρακρατήσεις για εισφορές υγείας από τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, τη στιγμή που η κρατική επιχορήγηση στον ΕΟΠΥΥ από 526 εκατ. ευρώ το 2016 μειώθηκε στα 326 εκατ. ευρώ το 2017.

Τόσο ο κ. Βλασταράκος όσο και ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του ΠΙΣ Κωνσταντίνος Αλεξανδρόπουλος και ο γ.γ. του Ινστιτούτου Παν. Χαλβατσιώτης παρουσίασαν τις 18 προτάσεις τους για τη λειτουργία των νοσοκομείων, μεταξύ των οποίων η αλλαγή της νομικής μορφής ορισμένων νοσοκομείων, η ανάμειξη του ΑΣΕΠ στην επιλογή των διοικήσεων, η λειτουργία ειδικών νοσοκομείων περίθαλψης χρονίως πασχόντων και η υιοθέτηση ετήσιου προϋπολογισμού ανά τμήμα νοσοκομείου ΕΣΥ.

Αντιγριπικός εμβολιασμός

Ο κ. Βλασταράκος αναφέρθηκε και στη θετική πορεία του φετινού αντιγριπικού εμβολιασμού, την οποία και συνέδεσε με τη σχετική διαφημιστική καμπάνια του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Οπως ανέφερε, εφέτος έγιναν 1,2 εκατ. δόσεις εμβολίου σε πολίτες με την κάλυψη του ασφαλιστικού τους φορέα, έναντι 900.000 που είχαν γίνει την προηγούμενη περίοδο έξαρσης της γρίπης. Επιπλέον, υπολογίζεται ότι περίπου 600.000 εμβόλια αγοράστηκαν χωρίς συνταγή από ιδιωτικά φαρμακεία. Επιπλέον, σύμφωνα με τον ΠΙΣ, εμβολιάστηκε εφέτος τριπλάσιος αριθμός ιατρονοσηλευτικού προσωπικού σε σχέση με πέρυσι. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι το αντιγριπικό εμβόλιο έκανε κατά μέσον όρο μόλις το 10,9% του προσωπικού των νοσοκομείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή