Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

4' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΕΓΗ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ

Μια ακτιβιστική καλλιτεχνική συλλογικότητα στην Αθήνα

Φεμινίστριες και ακτιβίστριες, οι Ρωσίδες Pussy Riot έχουν στήσει κάποιες από τις πιο αξιομνημόνευτες περφόρμανς του καιρού μας. Οι Pussy Riot δεν είναι ένα «πανκ συγκρότημα», αλλά μια καλλιτεχνική συλλογικότητα. Δύο από τα μέλη τους έρχονται στην Αθήνα, στις 24 Μαρτίου στις 7 μ.μ., για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και να συνομιλήσουν με το κοινό της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση: η ποιήτρια Μάσα Αλιόχινα και η δημοσιογράφος Σάσα Μπογκίνο.

Η Μάσα Αλιόχινα, από τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας, έχει ιδρύσει και την οργάνωση Zona Prava, για την υποστήριξη των κρατουμένων στις ρωσικές φυλακές. Το ενδιαφέρον της για την κατάσταση των φυλακισμένων στη Ρωσία πυροδοτήθηκε μετά τη δική της πολύμηνη φυλάκιση, καθώς το 2012 κρίθηκε ένοχη για το αδίκημα του χουλιγκανισμού. Αιτία ήταν μια περφόρμανς των Pussy Riot μέσα στον καθεδρικό ναό της Μόσχας. Η περφόρμανς, με τίτλο Punk Prayer, κατήγγελλε την υποστήριξη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν. H Σάσα Μπογκίνο, ενταγμένη τα τελευταία χρόνια στις Pussy Riot, είναι επίσης από τα κομβικά άτομα που συνδέονται με τον οργανισμό Zona Prava, που ιδρύθηκε από τη Ναντιέζντα Τολοκονίκοβα και τη Μάσα Αλιόχινα των Pussy Riot, και ο οποίος πλέον παρέχει ενημέρωση και νομική στήριξη σε Ρώσους κρατουμένους και υποδίκους. Τη συζήτηση συντονίζει ο Δημήτρης Παπανικολάου, αναπληρωτής καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

​​Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Συγγρού 103-107

GAGARIN 205

Τα καλύτερα των Blonde Redhead

Οι πάντα ανήσυχοι και δημιουργικοί Blonde Redhead συμπληρώνουν 20 χρόνια καριέρας και τα γιορτάζουν με μια best of εμφάνιση στο Gagarin την Κυριακή 19/3 το βράδυ. Το εκλεκτικό τρίο θα μας ταξιδέψει σε όλα τα μουσικά είδη με τα οποία έχει καταπιαστεί, από το post-punk και την dream ποπ μέχρι την ηλεκτρονική. Από τα 90s, όταν έπαιρναν το όνομά τους από ένα τραγούδι των no-wavers DNA και έκαναν τα πρώτα θορυβώδη βήματά τους στη δισκογραφική εταιρεία «Smells Like Records» του Steve Shelley των Sonic Youth, στο γύρισμα της νέας χιλιετίας με τους εξαιρετικούς δίσκους σε παραγωγή του Guy Picciotto των Fugazi και, τέλος, στις πρόσφατες δουλειές τους όπου ο ρομαντικός μινιμαλισμός κυριαρχεί στον ήχο τους, οι Blonde Redhead έχουν καταφέρει να βρίσκονται διαρκώς στη μουσική επικαιρότητα χάρη στον συνεχή πειραματισμό και στην ανανέωση. Σε όλη αυτή τη μακρά πορεία, τα σημεία αναφοράς υπήρξαν πάντα οι έξοχες μελωδίες και η χαρακτηριστικά αισθησιακή φωνή της Makino.

​​Gagarin 205.

Λιοσίων 205, στις 9 μ.μ.

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Μια ξεχωριστή ανοιξιάτικη συναυλία

Οι Μουσικοί της Καμεράτας-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιώργου Πέτρου, ετοίμασαν μια ξεχωριστή ανοιξιάτικη συναυλία που θα παρουσιάσουν στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης για δύο βραδιές. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται μερικά από τα δημοφιλέστερα κοντσέρτα για έγχορδα του Αντόνιο Βιβάλντι και το «Χαμόγελο της Τζοκόντας» του Μάνου Χατζιδάκι, μια σύνθεση που εμπνεύστηκε από τον κορυφαίο εκπρόσωπο του ιταλικού μπαρόκ, τον Α. Βιβάλντι. Οι Μουσικοί της Καμεράτας υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου τα τελευταία πέντε χρόνια, συνεχίζουν να γοητεύουν το κοινό στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

​​Την Πέμπτη 23 και την Παρασκευή 24 Μαρτίου στις 20.30. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Μπαμπά, χορεύεις;

Ιστορίες, μνήμες, τραγούδια, γέλιο και δάκρυ, κομμάτια από θεατρικά έργα, πρόσωπα του αρχαίου δράματος αλλά και της σύγχρονης δραματουργίας συνθέτουν την παράσταση «Mπαμπά, χορεύεις;». Η σκηνοθεσία είναι του Ακύλλα Καραζήση. Παίζουν οι ηθοποιοί: Μάρθα Φριντζήλα, Θάνος Τοκάκης, Θανάσης Zερίτης και Kωνσταντίνος Πλεμμένος.

​​Κάθε Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη στο Δημοτικό Θέτρο Πειραιά, Ηρώων Πολυτεχνείου 34

ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ

Βιβλίο και σινεμά

Η New Star και οι εκδόσεις Πόλις διοργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου του Λάζλο Κραζναχορκάι «Η μελαγχολία της αντίστασης» και ταυτόχρονα την προβολή της ταινίας «Αρμονίες του Βερχμάιστερ» του Μπέλα Ταρ. Στην Αλκυονίδα, με ομιλητές από τον χώρο του βιβλίου και του κινηματογράφου.

​​Πολυχώρος Αλκυονίδα στις 8 μ.μ.

Ιουλιανού 42

ΚΥΤΤΑΡΟ

Αλκίνοος Ιωαννίδης

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης εμφανίζεται σήμερα το βράδυ στο Κύτταρο. Το πρόγραμμά του χαρακτηρίζεται από την ελευθερία του αυτοσχεδιασμού, τα ιδιόμορφα ενορχηστρωμένα μέρη, τον συγκερασμό διαφορετικών μουσικών ειδών και τη δημιουργία μιας κοινής αισθητικής από συντελεστές που προέρχονται από διαφορετικούς μουσικούς κόσμους.

​​«Κύτταρο». Σήμερα και 24-25 Μαρτίου.

Ηπείρου 48 και Αχαρνών

HALF NOTE JAZZ CLUB

Κάρμεν και… Σινάτρα

Τα κυριακάτικα απογεύματα στο Half Note Jazz Club παρουσιάζεται παράσταση «Happy Opera». Eνα μουσικό, οπερατικό ταξίδι, μελωδικό και απρόβλεπτο, όπου η «Κάρμεν» φλερτάρει με τον Φρανκ Σινάτρα. Επί σκηνής ενώνουν τις δυνάμεις τους τρεις λυρικές φωνές και ένα πιάνο: η σοπράνο Λαμπρινή Καρτάλη, ο τενόρος Χρήστος Λάζος, ο μπάσος Παύλος Μαρόπουλος και ο πιανίστας Βενιαμίν Χατζηκουμπάρογλου.

​​Tις Κυριακές 19 Μαρτίου και 2 Απριλίου,

στις 6 το απόγευμα. Tριβωνιανού 17, Μετς

KREMLINO

Τζαζ πανηγύρι

Τα κορυφαία σχήματα αυτοσχεδιαστικής – δημιουργικής μουσικής συναντιούνται στο Κremlino για ένα διήμερο τζαζ πανηγύρι υπό τον τίτλο «Η Μέσα Θάλασσα». Ενα πρόγραμμα με ακούσματα της Μεσογείου, ήχοι από την παράδοση και ρυθμοί από τη σύγχρονη πόλη. Θα εμφανιστούν μεταξύ άλλων οι Γιώργος Λιμάκης, Κώστας Παντέλης, Φώτης Σιώτας, Μπάμπης Παπαδόπουλος.

​​Στις 22 και 23 Μαρτίου,

Καραΐσκου 119, Πειραιάς, στις 9 μ.μ.

AEGEAN COLLEGE

Εργαστήριο στιχουργικής

Ο αναγνωρισμένος στιχουργός Παρασκευάς Καρασούλος διδάσκει σε εργαστήριο στιχουργικής, στο Aegean College. Στόχος των μαθημάτων είναι να βοηθήσει τους μαθητές να εξελίξουν τη δημιουργική τους ικανότητα και να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις του επαγγέλματος.

​​Πληροφορίες: www.aegeancollege.gr και 210-32.11.228 & 210-38.00.811

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή