Με θέα την Ευρώπη

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύριο έχουμε ντέρμπι. Και όταν στο ελληνικό πρωτάθλημα λέμε «ντέρμπι», ουσιαστικά εννοούμε ένα: αυτό μεταξύ των «αιωνίων». Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο, σε ένα παιχνίδι με βαθμολογικό ενδιαφέρον περισσότερο για τον γηπεδούχο. Οχι πως αν χάσει ο φιλοξενούμενος δεν θα του… καεί καρφάκι. Σίγουρα θέλει κι αυτός τη νίκη, βέβαια όχι τόσο για το «τρίποντο», που θα τον φέρει ακόμη πιο κοντά στον τίτλο, αλλά περισσότερο για το γόητρο.

Ο γηπεδούχος, όμως, πέραν του τελευταίου «καίγεται» και για τους τρεις βαθμούς. Η συμμετοχή στα πλέι οφ μπορεί να μη φαίνεται να κινδυνεύει, όμως ακόμη δεν έχει εξασφαλιστεί μαθηματικά. Επιπλέον, είναι σίγουρο πως πέρα από την παρουσία στο μίνι αυτό πρωτάθλημα, υπάρχει και η ειδική βαθμολογία με την οποία θα ξεκινήσει. Οσο για προγνωστικά, έχει αποδειχτεί πως σε αυτά τα παιχνίδια δεν μπορούν να γίνουν. Ειδικά όταν και οι δύο ομάδες παρουσιάζουν σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή τους.

Φέτος και όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στην τετράδα του Κυπέλλου, ακόμη και η απλή συμμετοχή στα πλέι οφ δίνει το εισιτήριο για την Ευρώπη. Ομως είναι βέβαιο πως, εκτός από την πρώτη θέση, που οδηγεί στην προσπάθεια εισόδου στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, είναι πολύ βασικό η αποφυγή της τελευταίας. Αφού όποια τερματίσει σε αυτή θα πρέπει οι παίκτες της να ξεχάσουν τις καλοκαιρινές διακοπές.

Πέραν όμως αυτού, ο δρόμος για την είσοδο στους ομίλους του Γιουρόπα θα είναι γεμάτος από υψηλά εμπόδια. Και είναι σε όλους κατανοητό ότι η μη είσοδος σε αυτούς σημαίνει και την οικονομική καταστροφή. Σε μια εποχή που οι ΠΑΕ αναζητούν με απελπισία λεφτά για να επιβιώσουν, τα χρήματα που θα χαθούν από τον αποκλεισμό θα είναι αδύνατον να βρεθούν.

Ο περιορισμός του μπάτζετ και η πώληση των ακριβών ποδοσφαιριστών θα καταστεί μονόδρομος. Χωρίς φυσικά και αυτά να είναι σίγουρο πως θα καλύψουν το έλλειμμα. Κι αν για τον Πανιώνιο, ο οποίος έχει μάθει να ζει με… ψίχουλα και να ανταγωνίζεται τους «μεγάλους» με τα ταλέντα που αναδεικνύει, για τους «big 4», η οικονομική συρρίκνωση θα αποτελέσει τον βρόχο που θα τους πνίξει.

Διότι καμία από τις διοικήσεις αυτών δεν θα μπορέσει ευθέως, πλην σαφώς, να εξηγήσει στους οπαδούς της ότι χωρίς λεφτά –τα οποία ουδείς διαθέτει απλόχερα στην εποχή μας– δεν μπορεί να δημιουργηθεί ανταγωνιστική ομάδα για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ετσι θα παραμείνουμε για άλλη μία περίοδο στα μεγάλα λόγια και στις υποσχέσεις, οι οποίες αποδεικνύονται όνειρα θερινής νυκτός.

Η 25η αγωνιστική πάντως δεν έχει μόνο το ντέρμπι. Υπάρχουν και δύο πολύ κρίσιμα παιχνίδια, που θα παίξουν ρόλο και για την τετράδα, αλλά και για τον τίτλο. Ο Ολυμπιακός θα αισθάνεται πολύ πιο άνετα εάν ο ΠΑΟΚ νικήσει, νωρίτερα αύριο, στην Τούμπα τον Πανιώνιο.

Κάτι που θα αγχώσει τους «πράσινους», σε περίπτωση θα έχει περάσει νικηφόρα και η ΑΕΚ από το Περιστέρι σήμερα. Αν μάλιστα η Ξάνθη επιβληθεί σήμερα του Λεβαδειακού στην έδρα της, τότε η νίκη για τον Παναθηναϊκό θα είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητη. Ομως, πέρα από την πίεση, αυτή η κατάσταση θα δώσει κι επιπλέον κίνητρο στους γηπεδούχους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή