Ο Νόρμαν, ο Φρέντι και ο κύριος Ιλό στο Filmanalysis

Ο Νόρμαν, ο Φρέντι και ο κύριος Ιλό στο Filmanalysis

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Νόρμαν Μπέιτς, ο Χάνιμπαλ Λέκτερ, ο Φρέντι Κρούγκερ, ο κύριος Ιλό, ο μίστερ Μπιν και άλλοι ήρωες ή αντιήρωες του σινεμά, όχι μόνον του τρόμου, θα  συναντηθούν στο Filmanalysis. Πρόκειται για κύκλο 8 σεμιναρίων δίωρης διάρκειας το καθένα με εισηγητή τον κριτικό κινηματογράφου Δημήτρη Μπούρα. Θα φιλοξενηθούν στον Faro, μοντέρνο χώρο, ιδανικό για τέτοιες συγκεντρώσεις, από την Πέμπτη 30/3 και κάθε Πέμπτη για δύο μήνες.

Το Filmanalysis: the anatomy of a movie απευθύνεται σε φίλους του κινηματογράφου, όχι σε «ειδήμονες», φιλοδοξώντας να διευρύνει τη ματιά τους. Στόχος του σεμιναρίου είναι η παρουσίαση ενός τρόπου ανάγνωσης του φιλμικού κειμένου, αποφεύγοντας στενά θεωρητικές προσεγγίσεις, μέσα από την ανάλυση χαρακτηριστικών γνωστών ταινιών σε σύγκριση και σε αντιπαράθεση μεταξύ τους.

Ο Νόρμαν, ο Φρέντι και ο κύριος Ιλό στο Filmanalysis-1

Για παράδειγμα, ο κύριος Ιλό του Ζακ Τατί δίπλα στον Μίστερ Μπιν του Ρόουαν Ατκινσον αναδεικνύoυν την κωμωδία ως έναν μεγεθυντικό φακό: στην πρώτη περίπτωση διογκώνεται το  παράλογο της μεταπολεμικής καταναλωτικής ευημερίας, στη δεύτερη πυροδοτούνται μικρές και αστείες ταινίες καταστροφής. Αντίστοιχα, με το μύθο του Φράνκενσταϊν δίπλα στο Blade Runner παρακολουθούμε πώς συμβαδίζει το μελλοντολογικό νουάρ με τον γοτθικό τρόμο.

Ο Νόρμαν, ο Φρέντι και ο κύριος Ιλό στο Filmanalysis-2

Το Filmanalysis  φιλοδοξεί να γίνει μια περιήγηση σε μια ονειρική πραγματικότητα (μήπως αυτή δεν είναι και η πιο γοητευτική πλευρά μιας ταινίας;) από τον Χίτσκοκ, στη «Σιωπή των αμνών», την «Καζαμπλάνκα», το «Mad Max», τον κύριο Ιλό, τον Μίστερ Μπιν, τον Αντονιόνι, το «Trainspotting» και  αλλού, για να φανεί πώς  συνδιαλέγονται ταινίες διαφορετικών εποχών, διαφορετικού είδους ή ύφους. Θα περιλαμβάνεται οπτικοακουστικό υλικό.

Οι συμμετέχοντες θα ενημερώνονται εγκαίρως πριν από κάθε συνάντηση για τη θεματική της ενότητα και τις ταινίες που θα συζητηθούν, ώστε να έχουν τη δυνατότητα πιο ενεργούς συμμετοχής. Είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης ([email protected] ή 210 7717 544, www.faro.gr).

INFO

Ημέρα και ώρα διεξαγωγής: Πέμπτη 18.15 – 20.15

Κόστος συμμετοχής:

Κανονικό: 60 ευρώ (+ΦΠΑ) / μήνα

Φοιτητικό & Ανέργων: 45 ευρώ (+ΦΠΑ) / μήνα

[email protected] ή 210 7717 544, www.faro.gr

Περισσότερες πληροφορίες για το σεμινάριο μπορείτε να βρείτε εδώ και εδώ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή