Το υπ. Δικαιοσύνης προωθεί την εκμάθηση ελληνικών σε αλλοδαπούς κρατούμενους

Το υπ. Δικαιοσύνης προωθεί την εκμάθηση ελληνικών σε αλλοδαπούς κρατούμενους

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε αλλοδαπούς κρατουμένους, προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, μέσω δράσης που «θα υλοποιηθεί άμεσα», όπως ανακοίνωσε το πρωί ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, κατά την επίσκεψή του στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα αντιεγκληματικής πολιτικής του υπουργείου Ευτύχη Φυτράκη.

Σε πρώτη φάση, η διδασκαλία των ελληνικών ξεκινά από τρεις φυλακές της χώρας, στη Θεσσαλονίκη, τη Νιγρίτα και τα Γρεβενά και θα έχει δύο κατευθύνσεις. Η μία θα είναι η απευθείας διδασκαλία των αλλοδαπών κρατουμένων και η άλλη, η εκπαίδευση Ελλήνων, ή ελληνόφωνων επιστημόνων κρατουμένων, οι οποίοι στη συνέχεια θα μπορούν να διδάξουν άλλους κρατουμένους, δηλαδή, με την αλληλοδιδακτική μέθοδο.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε τη συνεργασία του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, που είναι και ο επίσημος φορέας πιστοποίησης της γλώσσας, ενώ έχουν γίνει συναντήσεις και με τις διοικήσεις των ιδρυμάτων για τις τεχνικές λεπτομέρειες προώθησης της δράσης και ήδη συστήνεται ομάδα εργασίας που θα την υλοποιήσει.

Επίσης, ανακοινώθηκε ότι, με κοινή απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Υγείας, ήδη ξεκίνησε το έργο ομάδας εργασίας για την υγειονομική περίθαλψη των κρατουμένων. Χθες, επισκέφθηκε το νοσοκομείο κρατουμένων στην Αθήνα και θα επεκτείνει τη δράση της και στα καταστήματα κράτησης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης συναντήθηκε με τον διευθυντή των φυλακών, το προσωπικό και με κρατούμενους και συνομίλησε μαζί τους για αρκετή ώρα, καταγράφοντας τα προβλήματα, ενώ εξήρε τη λειτουργία των δύο δομών που λειτουργούν μέσα στο σωφρονιστικό κατάστημα, την μονάδα απεξάρτησης κρατουμένων χρηστών ναρκωτικών και το σχολείο, το γυμνάσιο, που λειτουργεί και παρέχει μια δεύτερη ευκαιρία εκπαίδευσης -«σταγόνες ελευθερίας» όπως είπε ο υπουργός- στους κρατούμενους.

Ο κ. Κοντονής σημείωσε, επίσης, ότι οι φυλακές Διαβατών βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο λειτουργίας. «Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Τα καταγράψαμε τα προβλήματα και με τη διοίκηση και με τους εργαζόμενους. Η κυβέρνηση έχει δώσει δείγματα γραφής, έχει την πολιτική βούληση να τα αντιμετωπίσει, κατά πρώτον με αγάπη για τον συνάνθρωπό μας, ο οποίος περνάει ώρες στέρησης της ελευθερίας και στέρησης των αγαπημένων του προσώπων για αδικήματα στα οποία έχει υποπέσει» τόνισε ο κ. Κοντονής και συνέχισε: «Και γι αυτόν τον λόγο, το επιπλέον χρηματικό ποσό που πετύχαμε από τον κρατικό προϋπολογισμό για το υπουργείο Δικαιοσύνης για το τρέχον έτος (3 εκατομμύρια ευρώ) θα το κατευθύνουμε στις φυλακές, ακριβώς για να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο οι συνθήκες κράτησης».

Ο κ. Κοντονής μετέβη στη συνέχεια στο δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης, όπου είχε συνάντηση με τους προϊσταμένους των δικαστηρίων και αυτή την ώρα συναντάται και με τους εκπροσώπους των δικηγόρων της πόλης.

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή