Σόφια-Φιλιππούπολη: Bαλκανικό ραντεβού

Σόφια-Φιλιππούπολη: Bαλκανικό ραντεβού

9' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ιστορικούς θησαυρούς, πεζόδρομους γεμάτους μοντέρνα καφέ, τις καλύτερες τιμές που μπορεί να βρει κανείς σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, χρώμα ελληνικό και πλούσια φύση, αποτελούν την καλύτερη πρόταση για ένα ανοιξιάτικο city break σε κοντινή απόσταση, αλλά εκτός συνόρων.

Τα τελευταία χρόνια, για αρκετούς η πρώτη γνωριμία με τους Βορειοανατολικούς γείτονες των Βαλκανίων ξεκινά με μια extra low-budget εξόρμηση για σκι στο χιονισμένο Μπάνσκο. Ωστόσο, η ευκολία των μετακινήσεων και τα οικονομικά αεροπορικά εισιτήρια αναζωπυρώνουν το ενδιαφέρον για την αδίκως υποτιμημένη Σόφια. Μια πόλη σε φάση μετάλλαξης, με ένα συμπαγές αστικό κέντρο που σε ορισμένα σημεία του αποπνέει διάχυτη κεντροευρωπαϊκή αύρα. Με έντονη τη σφραγίδα του κομμουνιστικού παρελθόντος, αλλά ακόμα εντονότερη τη διάθεση να το αποποιηθεί, με μνημεία σοσιαλιστικού ρεαλισμού, αλλά και χώρους εστίασης γνωστών πολυεθνικών αλυσίδων. Με τεράστιες εκτάσεις πρασίνου και φαρδιές δενδροφυτεμένες λεωφόρους, αλλά και σκοτεινά σοκάκια με σκυθρωπά κτίρια που περιμένουν να ενταχθούν σε προγράμματα ευρείας αστικής ανάπλασης.

Ιστορικές μνήμες

Ενα μείγμα θρακικών καταβολών και ρωμαϊκού μεγαλείου, βυζαντινής κληρονομιάς και οθωμανικών επιστρωμάτων, ρωσικής επιρροής και δυτικοευρωπαϊκού προσανατολισμού χαρακτηρίζει τη μητρόπολη της Βουλγαρίας. Με αφετηρία την πλατεία με την εκκλησία Sveta Nedelya, περπατώ κατά μήκος του εμπορικού πεζόδρομου Vitosha Boulevard, όπου πλήθος από καφέ και εστιατόρια προσελκύουν κόσμο όλες τις ώρες της ημέρας. Στο βάθος δεσπόζει το άχαρο κτίριο του Κέντρου Πολιτισμού, με φόντο τον ορεινό όγκο της Vitosha να σκιαγραφεί το περίγραμμα της μελαγχολικής μεγαλούπολης, η οποία προσπαθεί να ανασυνθέσει στον καμβά της επιφάνειάς της ποικίλα αρχιτεκτονικά στυλ και πολιτισμικές συνήθειες που αντιστέκονται σθεναρά, με την ορμή μιας νέας γενιάς που προσπαθεί να ανασυνταχθεί, διεκδικώντας ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον.

Πριν από μερικά χρόνια, οι ανασκαφές για τη διάνοιξη του υπόγειου σιδηρόδρομου έφεραν και τη Σόφια αντιμέτωπη με τα ποικίλα κατάλοιπα του παρελθόντος της. Υλικά τεκμήρια μνήμης συντηρήθηκαν και αναδείχθηκαν με εντυπωσιακό τρόπο, όπως στο πρόσφατα διαμορφωμένο αρχαιολογικό σύμπλεγμα της ρωμαϊκής Serdica (παλαιότερη ονομασία της Σόφιας). Στη μνημειακή πλατεία Largo, εδώ και περίπου έναν χρόνο, οι διάφανες γυάλινες επιφάνειες επιτρέπουν στο φως να διεισδύει στα ενδότερα των ανακατασκευασμένων χώρων και στον επισκέπτη να ανακαλύπτει ψήγματα ενός μακρύτερου παρελθόντος.

Βγαίνοντας έξω, γύρω από τo κεντρικό βουλεβάρτο Maria Luiza που οδηγεί στον σιδηροδρομικό σταθμό, τη συμπυκνωμένη εικόνα των επάλληλων πολιτισμικών στρωμάτων συμπληρώνουν το κολοσσιαίο μπρούντζινο άγαλμα της Σοφίας, προστάτιδας της πόλης, στη θέση όπου έστεκε σε παρελθούσες εποχές ο ανδριάντας του Λένιν, ο ορθόδοξος ναός της Αγίας Παρασκευής των Σελοποιών και το τζαμί Banya Bashi, χτισμένο πάνω σε φυσικές θερμές πηγές από τον διάσημο αρχιτέκτονα Mimar Sinan.

Ακολουθούν το Μουσείο Ιστορίας της πόλης της Σόφιας και ακριβώς απέναντι η νεο-αναγεννησιακή –σκεπαστή με γυάλινη οροφή– αγορά Tsentralni hali, γεμάτη με τοπικές νοστιμιές και προϊόντα από το ονομαστό βουλγαρικό ροδέλαιο. Στον πίσω δρόμο γειτνιάζουν αρμονικά η εβραϊκή συναγωγή και ο καθολικός καθεδρικός ναός του Αγίου Ιωσήφ, ενώ κοντά βρίσκεται και το Ζhenski Pazar, κατά μήκος της οδού Stefan Stambolov, για μια αυθεντική δόση λαϊκής αγοράς παρέα με πολλούς ντόπιους και λιγοστούς τουρίστες και φυσικά συνοδεία παραλλαγών τραγανής banitsa (της βουλγαρικής εκδοχής της τυρόπιτας-μπουρεκιού)!

Μουσεία για όλους

Ανάμεσα στα κορυφαία αξιοθέατα περιλαμβάνεται ο ναός-έμβλημα της πόλης, ο ορθόδοξος καθεδρικός Aleksander Nevski με τους ολόχρυσους τρούλους. Στην κρύπτη της σταυροειδούς βασιλικής φιλοξενείται μία από τις μεγαλύτερες συλλογές εικόνων της βουλγαρικής αγιογραφικής παράδοσης, ενώ στην παρακείμενη πλατεία μικροπωλητές φορτώνουν καθημερινά τους πάγκους τους με αλλοτινές μνήμες που συμπυκνώνονται σε memorabilia και καλλιτεχνήματα περασμένων εποχών. Στο ίδιο πλαίσιο εκκλησιαστικής περιήγησης εντάσσονται και η ρωσική εκκλησία του Αγίου Νικολάου των Μύρων, χτισμένη σε μοσχοβίτικο στυλ με πέντε μικρούς χρυσούς τρούλους, ο βυζαντινός ναός της Αγίας Σοφίας, που έδωσε και την ονομασία του στην πόλη, και φυσικά η ροτόντα του Αγίου Γεωργίου, το αρχαιότερο κτίσμα της Σόφιας, στο αίθριο που σχηματίζεται μεταξύ του προεδρικού μεγάρου και του πολυτελούς ξενοδοχείου Balkan.

Στη βόλτα του στο κέντρο συναντά κανείς κι άλλα, εξίσου ενδιαφέροντα σημεία, όπως είναι το νεοκλασικό κτίριο του Εθνικού Θεάτρου Ivan Vazov με τους γύρω ανθισμένους κήπους, το Αρχαιολογικό Μουσείο στους χώρους του μεγαλύτερου και παλαιότερου οθωμανικού τεμένους της πόλης, η υπαίθρια αγορά παλιών βιβλίων στην πλατεία Slaveykov, καθώς και η νέα Εθνική Πινακοθήκη, που προέκυψε έπειτα από πολυετείς προσπάθειες με στόχο τη συνένωση των συλλογών από τις δύο σημαντικότερες πινακοθήκες της πρωτεύουσας της Βουλγαρίας. Πλέον, στις 28 αίθουσες του Quadrat 500 παρουσιάζεται ένα συνεκτικό εικαστικό καλειδοσκόπιο που αναδεικνύει τον διάλογο του βουλγαρικού ιδιώματος με έργα ασιατικής και αφρικανικής τέχνης, αλλά κυρίως δυτικο-ευρωπαϊκής ζωγραφικής.

Στο προάστιο Boyana, στα νότια περίχωρα της πόλης, αξίζει μια περιήγηση στους χρυσούς θρακικούς θησαυρούς του Eθνικού Ιστορικού Μουσείου, όπου «φωλιάζει» και η ομώνυμη μεσαιωνική εκκλησία του 10ου αιώνα. Πρόκειται για σημαντικό θρησκευτικό μνημείο της μεσαιωνικής βουλγαρικής αρχιτεκτονικής, προστατευόμενο από την UNESCO. Το εσωτερικό του ναού κοσμείται από 90 εξαίσια διατηρημένες επιτοίχιες αγιογραφίες, επηρεασμένες από την τεχνοτροπία της σχολής του Τίρνοβο, που παρότι φιλοτεχνήθηκαν το 1259 εντυπωσιάζουν ακόμα με τη ζωηρή πολυχρωμία και τη μοναδικότητα των καλλιτεχνικών χαρακτηριστικών τους.

Τέλος, δημοφιλή προορισμό για φυσιολατρικές περιηγήσεις αποτελεί και το Εθνικό Πάρκο Vitosha, που προσφέρεται τόσο για χειμερινά σπορ όσο και για εξερευνήσεις και πεζοπορίες μέσα σε μια καταπράσινη ορεινή φύση σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Πολύχρωμη Φιλιππούπολη

Αν κινηθείτε 145 χιλιόμετρα νοτιοανατολικότερα, σε κομβική γεωπολιτική θέση, απ’ όπου διέρχονταν αρχαίοι οδικοί άξονες εμπορίου μεταξύ Ευρώπης και Ανατολής, βρίσκεται η Φιλιππούπολη. Η πόλη απλώνεται σε μια αλουβιακή πεδιάδα, ανάμεσα στις επιβλητικές οροσειρές της Sredna Gora και της Ροδόπης, εξιστορώντας το δικό της αφήγημα σε διαφορετικό μοτίβο. Η γεμάτη τοπικό χρώμα παλιά συνοικία της είναι σκαρφαλωμένη σε τρεις από τους συνολικά επτά λόφους, με τα διατηρητέα κτίρια να αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα της βουλγαρικής αρχιτεκτονικής αναγέννησης.

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 κι έπειτα, εκτεταμένες ανασκαφές έφεραν στην επιφάνεια ερείπια από τη Νεολιθική Εποχή αλλά και μεταγενέστερων εποικίσεων, με χαρακτηριστικότερα τα μνημεία της ρωμαϊκής περιόδου, ενώ δρομολογήθηκαν οι απαιτούμενες διαδικασίες για τη συστηματική αποκατάσταση της Παλιάς Πόλης. Σήμερα, το Plovdiv –όπως είναι η επίσημη ονομασία της– αποτελεί έναν από τους πλέον ανερχόμενους ευρωπαϊκούς τουριστικούς προορισμούς και οραματίζεται την πολιτισμική του αναγέννηση στο πλαίσιο του θεσμού της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας που θα φιλοξενήσει το 2019.

Από τον σιδηροδρομικό σταθμό, με βορειοανατολική κατεύθυνση και διασχίζοντας το πάρκο Tsar Simeon, ο δρόμος οδηγεί στο ρωμαϊκό ωδείο και στο δημαρχείο με το κυκλικό σιντριβάνι. Από εδώ ξεκινάει η εμπορική ζώνη, την οποία διατρέχει ο πεζόδρομος Knyaz Aleksandar I και η προέκτασή του Rayko Daskalov μέχρι τις όχθες του ποταμού Εβρου (Μaritsa). Η κεντροευρωπαϊκή αίσθηση και ο φρέσκος αέρας καταναλωτικής ευμάρειας ζωντανεύουν τα παστέλ κτίρια.

Από το σημείο όπου είναι εμφανείς οι κερκίδες του ρωμαϊκού σταδίου, καθώς και ο μιναρές του τζαμιού Dzhumaya, το ανηφορικό στενό της Saborna θα σας παρασύρει να ανακαλύψετε την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της Παλιάς Πόλης. Φτάνοντας στο κάστρο του λόφου Nebet το οποίο περιβάλλεται από γεροδεμένα τείχη, θα σταματήσετε για μια πανοραμική ενατένιση της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας της Φιλιππούπολης, αλλά και της ολοένα αυξανόμενης ανάπτυξης του σύγχρονου αστικού κομματιού της.

Περπατώντας στα λιθόστρωτα καλντερίμια, η ελληνική συνεισφορά στη διαμόρφωση της πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης, πέρα από τον ιδρυτή της, Φίλιππο Β΄ της Μακεδονίας, είναι έκδηλη και αποτυπώνεται στα εξαιρετικά δίπατα και τρίπατα αρχοντικά με τις ζωγραφιστές προσόψεις, που μαρτυρούν την ευρωστία και την καλαισθησία της ακμάζουσας ελληνικής κοινότητας, η οποία ασχολούνταν κυρίως με την κατεργασία και το εμπόριο μαλλιού. Πολλά από αυτά τα κτίρια είναι επισκέψιμα και έχουν μετατραπεί σε μουσεία, παρουσιάζοντας τις ιστορικές συλλογές τους και συνθέτοντας ένα πολυπρόσωπο ψηφιδωτό που συνεπαίρνει.

Τη γραφική εικόνα συμπληρώνουν καλοδιατηρημένες ορθόδοξες εκκλησίες, όπως αυτές των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, αλλά και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, το εμβληματικό αρχαίο θέατρο, μαζί με ένα σύνολο από μουσεία, γκαλερί, πινακοθήκες και παλαιοπωλεία που αξίζουν την περιήγηση στο εσωτερικό και στους κήπους τους. Για βραδινές περιπλανήσεις, γουστόζικα μπαράκια και εναλλακτική καλλιτεχνική ατμόσφαιρα προσφέρεται η παλιά γειτονιά μαστόρων και τεχνιτών, Kapana, που σήμερα σφύζει από νεανική ζωντάνια και ανεξάρτητο δημιουργικό πνεύμα.

Μετάβαση 

• Η Αθήνα συνδέεται με τη Σόφια με απευθείας πτήσεις. Ενδεικτική τιμή εισιτηρίων: από 57 ευρώ με επιστροφή (η αναζήτηση έγινε στις 15/3 στο travelplanet24.com για το διάστημα από 27/3 έως 12/4).

• Από Θεσσαλονίκη υπάρχει διεθνές σιδηροδρομικό δρομολόγιο του ΟΣΕ για Σόφια (από 33,60 ευρώ με επιστροφή, διάρκεια σχεδόν 7 ώρες). Εναλλακτικά, τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ συνδέουν τις δύο πόλεις σε 5-6 ώρες (από 33 ευρώ με επιστροφή).

• Η διαδρομή με το τρένο Σόφια-Φιλιππούπολη καλύπτεται σε σχεδόν 3 ώρες και το εισιτήριο κοστίζει περίπου 7 ευρώ με επιστροφή.

Νόμισμα

• Aν και οι πληρωμές σε ευρώ είναι ευρέως διαδεδομένες, το τοπικό νόμισμα lev είναι απαραίτητο για τις μικροσυναλλαγές (1 ευρώ ισοδυναμεί περίπου με 2 lev).

Διαμονή

Σόφια

• Easy Hotel (Aldomirovska 108, http://easyhotel-sofia.bg, από 19 ευρώ). H low-budget εκδοχή της διαμονής στο πνεύμα της ομώνυμης αεροπορικής εταιρείας.

• Maria Luisa Hotel (Maria Luiza Boulevard 29, www.marialuisa-bg.com, από 50 ευρώ). Σε διατηρητέο κτίριο των αρχών του 20ού αιώνα και σε πολύ κεντρικό σημείο.

• Art Plaza Hotel (Hristo Belchev 46, www.artplazahotel.bg, από 70 ευρώ με πρωινό). Πολύ κοντά στον πεζόδρομο Vitosha, πρόσφατα ανακαινισμένο, με άνετα, λειτουργικά δωμάτια.

Σόφια-Φιλιππούπολη: Bαλκανικό ραντεβού-1

• Sofia Hotel Balkan (Sveta Nedelya Square 5, www.sofiabalkan.com, από 110 ευρώ με πρωινό). H επιτομή της κλασικής πολυτέλειας σε προνομιακή τοποθεσία στην καρδιά της Σόφιας.

Φιλιππούπολη

• Guest House Old Plovdiv (Chetvarti January 3, http://guest-house-old-plovdiv.booked.net, από 25 ευρώ). Ατμοσφαιρικός ξενώνας σε αρχοντικό της Παλιάς Πόλης, που επιφυλάσσει θερμή υποδοχή.

• Boutique Guest House Coco (Hristo Dyukmedzhiev 32, www.coco-plovdiv.com, από 45 ευρώ). Πρόσφατη άφιξη προσιτής πολυτέλειας σε ένα ήσυχο σημείο της δημιουργικής συνοικίας Kapana.

• Ramada Plovdiv Trimontium (Capitan Raycho 2, www.wyndhamhotels.com, από 75 ευρώ με πρωινό). Σε ένα εμβληματικό κτίριο που φέρει την περιρρέουσα αύρα ενός παλιομοδίτικου μεγαλείου. Διαθέτει και καζίνο.

• Grand Hotel Plovdiv (Zlatyu Boyadzhiev 2, http://grandhotelplovdiv.bg, από 85 ευρώ με πρωινό). Με ανέσεις μεγάλου ξενοδοχείου, αγναντεύει την Παλιά Πόλη από τη βόρεια όχθη του ποταμού Maritsa.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo: www.booking.com

Φαγητό – Ποτό

Σόφια

• Moma (Solunska 28, τηλ. +359 88-5622020). H ραφιναρισμένα εκμοντερνισμένη εκδοχή της πατροπαράδοτης βουλγαρικής ταβέρνας (mehana). Mενού με στυλ και φαντασία. Tip: Λόγω της αυξημένης δημοφιλίας του, είναι προτιμότερο να έχετε κάνει κράτηση.

Σόφια-Φιλιππούπολη: Bαλκανικό ραντεβού-2

Μενού με φαντασία στο Moma στη Σόφια. (Φωτογραφία: Rosen Todorovsky)

• 33 Gastronauts (Asen Zlatarov 14, τηλ. +359 87-9375233). Στην κομψή συνοικία Oborishte, ανάμεσα σε κυβερνητικά κτίρια και πρεσβείες. Σερβίρονται δημιουργικά πιάτα μεσογειακής κουζίνας σ’ έναν χώρο που αποπνέει απλότητα και ζεστασιά.

• Manastirska Magernitsa (Ηan Asparuh 67, τηλ. +359 2-9803883). Παραδοσιακή βουλγαρική κουζίνα σ’ ένα περιβάλλον διακοσμημένο με λαογραφικά στοιχεία. Διαθέτει μεγάλη γκάμα σε σαλάτες, σούπες και κρεατικά μαγειρεμένα βάσει μοναστηριακών συνταγών.

• Raketa Rakia Bar (Yanko Sakazov 15-17, τηλ. +359 2-4446111). Mε παιχνιδιάρικα ρετρό αύρα σοβιετικής εποχής, προσφέρει παραλλαγές του εθνικού ποτού rakia, ενός φρουτώδους μπράντι που παρασκευάζεται κυρίως από δαμάσκηνα, βερίκοκα και σταφύλια.

• Dada Cultural Bar (Georgi Benkovski 10, τηλ. +359 87-7062455). Ενα arty café-bar όπου διοργανώνονται τακτικά διάφορες μουσικές εκδηλώσεις, ενώ συνήθως υπάρχουν έργα σύγχρονης τέχνης προς πώληση στους τοίχους.

Φιλιππούπολη

• Pavaj (Zlatarska 7, τηλ. +359 87-8111876). Ηip, συμπαθητικό, ανεπιτήδευτο, για νόστιμο φαγητό, στην καρδιά της συνοικίας Kapana. Οσο για επιδόρπιο, οπωσδήποτε mekitsa (λουκουμάδες από γιαούρτι) με λευκό τυρί sirene και μαρμελάδα.

• Hebros Hotel Restaurant (Konstantin Stoilov 51, τηλ. +359 3-2260180). H καθησυχαστική επιλογή για ένα πολυτελές ρομαντικό δείπνο. Η θαλπωρή της σάλας με το τζάκι και τις ροτόντες γοητεύει. Αν ο καιρός το επιτρέπει, η εστίαση επεκτείνεται και στον κήπο.

Σόφια-Φιλιππούπολη: Bαλκανικό ραντεβού-3

• Artnewscafé (Otets Paisiy 38, τηλ. +359 3-2623895). Aπό τις τζαμαρίες ξεχωρίζουν το βιομηχανικό ύφος και η ετερόκλητη επίπλωση. Cult σημείο συνάντησης της καλλιτεχνίζουσας νεολαίας της πόλης. Δοκιμάστε stout μπίρα – με κόκκους κακάο!

• Alfreddo Gelateria (Gladston 2, τηλ. +359 3-2627633). Φημίζεται για το καλύτερο παγωτό της πόλης. Δοκιμάστε τη σοκολατένια γεύση μιας μπάλας sachertorte ή, αν προτιμάτε, φρεσκοψημένες βάφλες και μία κούπα ζεστή σοκολάτα με ρούμι.

• Vino Culture (Otets Paisiy 5, τηλ. +359 89-2001926). Wine bar δίπλα στο ρωμαϊκό αμφιθέατρο, ιδανικό για τη μύησή σας στις βουλγαρικές ποικιλίες κρασιού. Οργανώνονται βραδιές οινογευσίας συνοδεία ζωντανής μουσικής.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή