Τραμπ: Πιστεύω στο δίκαιο ελεύθερο εμπόριο, όχι στον απομονωτισμό

Τραμπ: Πιστεύω στο δίκαιο ελεύθερο εμπόριο, όχι στον απομονωτισμό

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για παραγωγική συζήτηση και πολύ καλή ανταλλαγή απόψεων έκαναν λόγο οι Ντόναλντ Τραμπ και Αγκελα Μέρκελ κατά τις δηλώσεις τους στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφερόμενος στο ζήτημα των εμπορικών σχέσεων τόνισε ότι είναι δεν είναι υπέρ μιας πολιτικής απομονωτισμού, αλλά αντίθετα υποστηρίζει ένα «δίκαιο ελεύθερο εμπόριο», . Από την πλευρά της, η Γερμανίδα Καγκελάριος ανέφερε ότι και η Γερμανία κινείται στο ίδιο μήκος κύματος, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι το Βερολίνο βλέπει το εμπόριο ως μια αμοιβαία επικερδή συνθήκη.

Οσον αφορά το ζήτημα του ΝΑΤΟ και τις αμυντικές δαπάνες, ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε τη θέση ότι αν και οι ΗΠΑ δεσμεύονται στο  ΝΑΤΟ, τα μέλη της συμμαχίας οφείλουν να πληρώσουν το μερίδιο τους για το κόστος της άμυνας , καθώς είναι άδικο για την αμερικανική πλευρά να σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος. Στη συνέχεια, ευχαρίστησε τη Γερμανία που αύξησε τις αμυντικές δαπάνες, όπως και για τις στρατιωτικές της θυσίες στον πόλεμο του Αφγανιστάν. «Η συμμαχία μας είναι η βάση για ένα ελπιδοφόρο μέλλον», ανέφερε, εκφράζοντας την εκτίμησή του για τις προσπάθειες της Άγκελα Μέρκελ και του Φρανσουά Ολάντ στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής.

Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την Αμερική για όσα έχει προσφέρει στη Γερμανία ιστορικά, κάνοντας μνεία στο Σχέδιο Μάρσαλ και στη συμβολή των ΗΠΑ στη διαδικασία επανένωσης της χώρας.

Σημείωσε δε ότι το Βερολίνο θα συνεχίσει τη μάχη κατά της τρομοκρατίας στο πλευρό της Ουάσιγκτον.

Όπως ανακοινώθηκε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών – καθώς η Μέρκελ διατελεί αυτή την περίοδο πρόεδρος των G – 20 – o Τραμπ θα παρευρεθεί στη διάσκεψη της ομάδας στο Αμβούργο.

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο Obamacare για την υγεία, ο Τραμπ ισχυρίσθηκε για μία ακόμη φορά ότι αυτό είναι καταδικασμένο να αποτύχει, σε τέτοιο βαθμό που οι ίδιοι οι Δημοκρατικοί θα ζητούσαν την αντικατάστασή του και σχολίασε ότι η κυβέρνησή του εργάζεται για ένα εξαιρετικό σχέδιο στον τομέα της υγείας.

Η Άγκελα Μέρκελ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε την πεποίθησή της ότι η Ε.Ε. πρέπει να στοχεύσει στην ενότητα και αυτό πρέπει να το κάνει σε κάθε ευκαιρία, «όπως και στο Λευκό Οίκο σήμερα».

Επίσης, σχολίασε ότι κατά τη γνώμη της, η σωστή οδός για την Ευρώπη είναι να δώσει την ευκαιρία στους πρόσφυγες να φτιάξουν τις ζωές τους, εφόσον δεν έχουν τη δυνατότητα αυτή την περίοδο στη χώρα τους.

Συνεχίζοντας τα σχόλια στον τομέα των εμπορικών συμφωνιών, ο Τραμπ σημείωσε ότι οι Γερμανοί διαπραγματευτές πέτυχαν τις καλύτερες συμφωνίες με τις ΗΠΑ στο παρελθόν και εξέφρασε την ελπίδα ότι η θέση τους στο «παιχνίδι» θα εξισωθεί. «Οι εμπορικές μας συμφωνίες θα είναι καλές συμπαγείς συμφωνίες, όχι συμφωνίες που οδηγούν σε κλειστά εργοστάσια και τεράστια ανεργία», είπε ο ίδιος. Απαντώντας στα παραπάνω σχόλια, η Μέρκελ υπήρξε… αποστομωτική, καθώς δήλωσε με ευθύτητα ότι τις συμφωνίες φτιάχνει οι Ε.Ε. και όχι οι «Γερμανοί διαπραγματευτές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή