Ασκηση πυρών εντός ΑΟΖ Κύπρου από την Αγκυρα

Ασκηση πυρών εντός ΑΟΖ Κύπρου από την Αγκυρα

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο κάνει σταδιακά ολοένα και περισσότερο αισθητή η Αγκυρα, αυτήν τη φορά εκδίδοντας NAVTEX για τη διεξαγωγή άσκησης πυρών στα νοτιοδυτικά της Πάφου, σαφώς εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Η στιγμή έκδοσης της NAVTEX από την Υδρογραφική Υπηρεσία Αττάλειας δεν είναι ασύνδετη με τις χθεσινές αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, βάσει των οποίων εγκρίθηκαν τρία συμβόλαια αναλογικού καταμερισμού για τα οικόπεδα 6, 8 και 10 για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης στην ΑΟΖ της Κύπρου. Η NAVTEX 320/17 δεσμεύει θαλάσσια περιοχή στα διεθνή ύδατα, νοτιοδυτικά της Πάφου για ασκήσεις με πυρά την Κυριακή 19 Μαρτίου. Η περιοχή που δεσμεύεται βρίσκεται εντός του οικοπέδου 1 της κυπριακής ΑΟΖ. Η αμφισβήτηση –εκ μέρους της Τουρκίας– της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας επί του οικοπέδου 1 δεν συνιστά καινοφανή στάση, ωστόσο προστίθεται στην κινητικότητα που έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε όλη τη θαλάσσια έκταση από τα ανοικτά της Πάφου μέχρι και τα περίχωρα του Καστελλόριζου, όπου πραγματοποιήθηκε και ο πλους του ωκεανογραφικού «Πίρι Ρέις», το οποίο χθες επέστρεψε στη Σμύρνη. Χθες, σημειώθηκε και μια εικονική αερομαχία ανάμεσα σε ζευγάρι τουρκικών F-16 με ελληνικά Mirage σε ύψος 23.000 ποδιών δυτικά των Ψαρών.

Παρά τη συγκεκριμένη κινητικότητα, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Λευκωσία, η Κυπριακή Δημοκρατία προωθεί κανονικά τον σχεδιασμό της τόσο ως προς τον τρίτο γύρο αδειοδότησης όσο και ως προς τις ήδη προγραμματισμένες γεωτρήσεις στο οικόπεδο 11. Ως προς τα συμβόλαια αναλογικού καταμερισμού για τα οικόπεδα 6, 8 και 10, ο υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας Γ. Λακκοτρύπης δήλωσε χθες ότι «οι υπογραφές θα γίνουν στις 5 και 6 Απριλίου και οι λεπτομέρειες θα ακολουθήσουν πάρα πολύ σύντομα». Προσέθεσε πως θα εισρεύσουν άμεσα στα κυπριακά ταμεία 103,5 εκατ. ευρώ ως μπόνους υπογραφής, χωριστά από τα ποσά που θα δώσει η κάθε εταιρεία έπειτα από τον καταμερισμό. Αναφερόμενος στη γεώτρηση που θα πραγματοποιηθεί στο οικόπεδο 11, ο κ. Λακκοτρύπης προσέθεσε ότι προγραμματίζονται ακόμη δύο γεωτρήσεις από την ΕΝΙ δεν έχουν ακόμη όμως καθοριστεί σε ποια τεμάχια». Οπως είπε, «αυτό θα το καταδείξουν σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια τα σεισμικά. Οπότε πρόθεσή μας είναι να έχουμε τη γεώτρηση στο οικόπεδο 11 και να έχουμε ακόμη δύο γεωτρήσεις πριν από το τέλος του χρόνου, τουλάχιστον να αρχίσουν πριν από το τέλος του χρόνου».

Ο κ. Λακκοτρύπης ήταν καθησυχαστικός σε ερώτημα αναφορικά με τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, λέγοντας ότι δεν υπάρχει προβληματισμός ούτε στον προγραμματισμό για τις γεωτρήσεις ούτε για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης. «Θα πρέπει να προχωρήσουμε με αυτοπεποίθηση να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που θα έχουμε ενώπιον μας, τεχνικές, οικονομικές, γεωπολιτικές. Θα πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι στους στόχους μας που αυτήν τη στιγμή είναι (το) περαιτέρω ερευνητικό πρόγραμμα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λακκοτρύπης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή